Νέα ανακάλυψη αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την καταγωγή του ανθρώπου. Επιστήμονες εξέτασαν κρανίο που χρονολογείται 350.000 χρόνια πριν και φέρει χαρακτηριστικά του σημερινού ανθρώπου

news247:

Η επικρατέστερη εκδοχή για τον χρόνο και τον τόπο προέλευσης του είδους μας την τοποθετεί στην υποσαχάρια Αφρική πριν από 200.000 χρόνια. Νέες αποκαλύψεις ωστόσο, αμφισβητούν αυτήν τη θέση. Δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Νature», αμφισβητούν την επικρατέστερη άποψη.
Οι συγγραφείς περιγράφουν νέα ευρήματα τα οποία τοποθετούν την ύπαρξη του πρώτου χόμο σάπιενς 100.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε και σε ένα μέρος όπου πολλοί ειδικοί δεν θα περίμεναν.
Τα απολιθώματα θα μπορούσαν
να αντιπροσωπεύουν τα παλαιότερα γνωστά απομεινάρια χόμο σάπιενς, αν επιβεβαιωθούν ως τέτοια, και αποτελούν απόδειξη ότι το είδος μας έζησε και πέρα από την υπο-σαχάρια Αφρική.
Το 1961 ομάδα μεταλλωρύχων στο Μαρακές ανακάλυψε κομμάτια κρανίου, την ηλικία του οποίου οι επιστήμονες υπολόγισαν στα 40.000 χρόνια.
Περισσότερα από 40 χρόνια μετά, ομάδα ανθρωπολόγων από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, έσκαψαν σε βάθος μεγαλύτερο από εκείνο όπου ανακαλύφθηκε το κρανίο, ανακαλύπτοντας απομεινάρια από τουλάχιστον 5 ανθρώπους, μαζί με εργαλεία για το άναμα φωτιάς.Εξετάζοντάς τα οστά με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, ανακάλυψαν ότι χρονολογούνται σε 300.000-350.000 χρόνια πριν!
Παρά την αρχική έκπληξη των επιστημόνων, η πιο απρόσμενη ανακάλυψη θα ερχόταν με μια πιο κοντινή ματιά στα οστά. Κοιτώντας στις κοιλότητες των ματιών των κρανίων, αντί για τα χαρακτηριστικά των προγόνων του είδους μας, που περίμεναν να βρουν, όπως ο χόμο ερέκτους, εντόπισαν χαρακτηριστικά που έμοιαζαν στο σημερινό άνθρωπο.
«Τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων σχεδόν ταυτίζονται με αυτά του σύγχρονου ανθρώπου. Είχαν ελαφρώς πιο μακρύ κρανίο, αλλά δεν νομίζω ότι θα ξεχώριζαν αν τους συναντούσαμε σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας.

Η ανακάλυψη αυτή, μπορεί να ταράξει συθέμελα όσα γνωρίζουμε, ή υποθέτουμε, για την καταγωγή του ανθρώπου, καθώς αν επαληθευτεί, θα αποδειχθεί ότι σε αντίθεση με όσα νομίζαμε ο «Κήπος της Εδέμ» δεν ήταν στην νότιο Αφρική, αλλά σε όλη την Αφρική.

Δαβάστε επίσης:Υπό αστυνομική ‘προστασία’ οι πλειστηριασμοί

Το άρθρο Νέα ανακάλυψη αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την καταγωγή του ανθρώπου. Επιστήμονες εξέτασαν κρανίο που χρονολογείται 350.000 χρόνια πριν και φέρει χαρακτηριστικά του σημερινού ανθρώπου δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα