Χαρακόπουλος προς Σταϊκούρα, Βορίδη: Και οι χοιροτρόφοι πλήττονται από τον κορωνοϊό

12:00 8/4/2020 - Πηγή: meatnews

«Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει και την ελληνική χοιροτροφία,που εξαρτάται άμεσα από την εγχώρια αγορά και, κυρίως, από την τροφοδοσία τωνεπιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού με χοιρινό κρέας. Τα μέτρα που ελήφθησανγια την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την αναστολή λειτουργίας των ανωτέρωεπιχειρήσεων, έχουν προκαλέσει μείωση της κατανάλωσης και συνεπώς αλυσιδωτέςοικονομικές παρενέργειες και στην χοιροτροφία, χωρίς όμως η τελευταία ναυπάγεται στα μέτρα προστασίας που έλαβε η πολιτεία».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής

Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, από τους οποίους ζητά να εξετάσουν τη λήψη μέτρων.

Ο Θεσσαλόςπολιτικός επισημαίνει επιπλέον ότι «σύμφωναμε τη Νέα Ομοσπονδία Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος το κλείσιμο των συνόρων μετην Αλβανία επιβάρυνε την κατάστασή τους, καθώς το 15% της παραγωγήςδιοχετεύονταν στη γειτονική χώρα.

Ωστόσο, η κατάρρευση της οικιακής κατανάλωσης χοιρινού κρέατοςτον τελευταίο καιρό, έχει δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο, αφού προκαλείπτώση των συνολικών πωλήσεων σε χοιρινό κρέας κατά 70% και δημιουργεί σοβαράεμπόδια στη διάθεση της υπάρχουσας παραγωγής, εγείροντας μάλιστα φόβους για μηαπορρόφησή της λόγω υπερβολικής αύξησης του βάρους των ζώων. Όπως υπογραμμίζουνοι χοιροτρόφοι, τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, όπου δηλώνονται οι σφαγές των εγχώριωνχοίρων προς κατανάλωση, δεδομένου ότι εισαγωγές–εξαγωγές έχουν σταματήσει λόγωτων μέτρων και άλλων χωρών, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.

Την ίδια ώρα, το μέτρο της παράτασης λήξης των επιταγών κατά 75ημέρες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, διογκώνει τις ήδη υπάρχουσεςοικονομικές εκκρεμότητες που τους ταλανίζουν, καθώς, πολλές από τις επιταγέςτων επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού, καταλήγουν στους ίδιους.

Επιπρόσθετα, σοβαρό πρόβλημα υφίσταται και στη διαχείριση τωνχοιροτροφικών μονάδων λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αδυναμίαςεξεύρεσης ζωοτροφών.

Οι χοιροτρόφοι προκειμένου να μπορέσουν να διατηρήσουν ενεργές τις εκμεταλλεύσεις τους προτείνουν την ένταξή τους στην κατηγορία των επιχειρήσεων που πλήττονται, αφού έχουν υπαχθεί σε αυτήν κλάδοι που διαχειρίζονται το προϊόν τους (ΚΑΔ 1011 επεξεργασία και συντήρηση κρέατος, ΚΑΔ 4722 λιανικό εμπόριο κρέατος, ΚΑΔ 4632 χονδρικό εμπόριο κρέατος). Παράλληλα ζητούν ενισχύσεις de minimis για να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης εγχώριου κρέατος και εξέταση της δυνατότητας αποθεματοποίησης των πλεοναζόντων ποσοτήτων χοιρινού».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να εξετάσουν τις προτάσεις της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη του κλάδου.

The post Χαρακόπουλος προς Σταϊκούρα, Βορίδη: Και οι χοιροτρόφοι πλήττονται από τον κορωνοϊό appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα