H πρόκληση για τη μεταποίηση τροφίμων να στραφεί από τις υπηρεσίες εστίασης στη λιανική πώληση

15:00 6/4/2020 - Πηγή: meatnews

Η αποδιοργάνωση που επέφερε στη ζήτηση τροφίμων το κλείσιμο εστιατορίων, ξενοδοχείων και άλλων σχετικών εγκαταστάσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ανάγκασε τους πληττόμενους κλάδους να σκεφθούν πώς μπορούν να προσαρμοστούν προκειμένου να διατηρήσουν, έστω εν μέρει, τη δραστηριότητά τους.

Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της ηRabobank εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο διάφοροι κλάδοι στις ΗΠΑανταποκρίνονται σε αυτήν την διατάραξη της ζήτησης και στις προκλήσεις πουαντιμετωπίζει η μεταποίηση προκειμένου να τροποποιήσει την παραγωγή της και ναστραφεί από τη μαζική εστίαση προς το λιανεμπόριο.

Να προσανατολιστεί δηλαδή, αναγκαστικάαυτήν την εποχή, σε προϊόντα λιανεμπορίου με στόχο να εφοδιάσει καταστήματα πώλησηςτροφίμων και να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες που είχε στον τομέα τωνυπηρεσιών εστίασης.

Οι περισσότερες πολιτειακέςδιοικήσεις των ΗΠΑ έχουν επιβάλει το κλείσιμο των εστιατορίων, ενώ επίσης τακλειστά σχολεία, οι ακυρώσεις εκδηλώσεων και συνεδρίων, η αυξημένη τηλεργασίακαι η σχεδόν εκμηδένιση των ταξιδίων έχουν συρρικνώσει τη δραστηριότητα τωνυπηρεσιών εστίασης, στρέφοντας τη διατροφή εκτός οικίας στο take away (πακέτο για το σπίτι) και στοντελίβερι. Είναι μια κατάσταση που δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η διάρκειάτης.

Με τόσους πολλούς Αμερικανούς ναπαραμένουν κλεισμένοι στο σπίτι, η ζήτηση για είδη οικιακής κατανάλωσης αυξήθηκεαπότομα, με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα τροφίμων στη λιανική να εξελιχθεί σε ένανπαράγοντα ανησυχίας για τους καταναλωτές, τις Αρχές, τους μεταποιητές τροφίμωνκαι το λιανεμπόριο.

«Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι παίκτες που ήταν περισσότερο εκτεθειμένοι στις υπηρεσίες εστίασης είναι εκείνοι που τώρα αισθάνονται περισσότερο ευάλωτοι», λένε οι αναλυτές της Rabobank.

Συνεπώς, η λιανική είναι μια διέξοδος που δίνει την ευκαιρία να αντισταθμιστεί -τουλάχιστον εν μέρει- η απώλεια εσόδων που δημιουργείται στην εστίαση. Εν τούτοις η πίεση παραμένει, καθώς ορισμένα τρόφιμα, όπως τα καλά κομμάτια κρέατος, τα θαλασσινά, μερικά δύσκολα στην παρασκευή πιάτα, καταναλώνονταν κυρίως εκτός οικίας και δεν μεταφράζονται σε μια «ένα-προς-ένα» αναλογία στη λιανική πώληση. Επιπλέον δυσκολία που αντιμετωπίζουν όσες μεταποιητικές επιχειρήσεις ήταν προσανατολισμένες στις υπηρεσίες εστίασης, είναι η περιορισμένη διαθεσιμότητα συσκευασιών λιανικής, οι διαφορετικές προδιαγραφές, τα διαφορετικά κανάλια διανομής, αλλά και οι περιορισμοί κεφαλαίου κίνησης στη διάρκεια αυτής της διαταραγμένης εποχής.

The post H πρόκληση για τη μεταποίηση τροφίμων να στραφεί από τις υπηρεσίες εστίασης στη λιανική πώληση appeared first on MeatNews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα