Συνεχίζεται η… κατρακύλα του πετρελαίου- Πέφτει και το φυσικό αέριο

Πτωτικά άνω του 1,5% κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη (5/10), επεκτείνοντας τις απότομες απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η αβέβαιη προοπτική για τη ζήτηση επισκιάζει οποιεσδήποτε ανησυχίες που προέρχονται από τον ΟΠΕΚ+ που διατήρησε τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου για να διατηρήσει περιορισμένη την προσφορά.

Το πετρέλαιο

υποχώρησε περισσότερο από 5 δολάρια την Τετάρτη, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και ένα χρόνο, καθώς οι πιο ζοφερές μακροοικονομικές προοπτικές και η μείωση της ζήτησης καυσίμων ήρθαν στο επίκεντρο μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΠΕΚ+.

Η υπουργική επιτροπή του ΟΠΕΚ+ δεν έκανε αλλαγές στην πολιτική παραγωγής πετρελαίου του ομίλου και η Σαουδική Αραβία είπε ότι θα συνεχίσει με εθελοντική μείωση 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η Ρωσία θα διατηρήσει τον εθελοντικό περιορισμό των εξαγωγών κατά 300.000 bpd μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Το Κρεμλίνο δήλωσε επίσης την Πέμπτη ότι δεν υπάρχει προθεσμία για την άρση της απαγόρευσής του στις εξαγωγές καυσίμων για την καταπολέμηση των υψηλών τοπικών τιμών της βενζίνης και του ντίζελ.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε την αγορά σε έλλειμμα κατά το τέταρτο τρίμηνο και οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν την πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να χαλαρώσει τους περιορισμούς της προσφοράς», ανέφεραν αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Στα μάκρο, η οικονομία της ευρωζώνης πιθανώς συρρικνώθηκε το περασμένο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι η ζήτηση «έπεσε» τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καθώς οι καταναλωτές περιόρισαν τις δαπάνες εν μέσω αυξανόμενου κόστους δανεισμού και τιμών.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης απότομη μείωση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ. Η προμήθεια βενζίνης κινητήρων, ένας δείκτης της ζήτησης, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 8 εκατομμύρια bpd, το χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του τρέχοντος έτους, ανέφερε την Τετάρτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

«Το τρίμηνο ράλι στις τιμές του αργού πετρελαίου βασίζεται στην αφήγηση της πιο αυστηρής δυναμικής προσφοράς και των ανθεκτικών παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, επομένως υπάρχει κάποια δυσφορία για τους “ταύρους” τον τελευταίο καιρό, όταν οι ευνοϊκοί άνεμοι δεν ήταν τόσο έντονοι όσο πριν», δήλωσε ο Yeap Jun Rong. , υπεύθυνος στρατηγικής αγοράς στην IG.

Οι τιμές του πετρελαίου θα δυσκολευτούν να ανέβουν υψηλότερα δεδομένης της πιο αβέβαιης προοπτικής ζήτησης, μαζί με τα ασθενέστερα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων βενζίνης, πρόσθεσε.

Ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες έπεσαν σε χαμηλό εννέα μηνών, αν και ο ρυθμός παρέμεινε συνεπής με τις προσδοκίες για σταθερή οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, ένας αγωγός αργού πετρελαίου από το Ιράκ μέσω Τουρκίας, ο οποίος έχει ανασταλεί για περίπου έξι μήνες, είναι έτοιμος να λειτουργήσει, δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,75% στα 82,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έπεσε 1,53% στα 84,50 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 3,606% στα 37,055 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,05% στα 1.835,70 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,48% στα 21,247 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός πέφτει 0,65% στα 3,5665 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,17% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0522 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται 0,13% στο 1,2144 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,11% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8666 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
synechizetai-i-katrakyla-tou-petrelaiou--peftei-kai-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα