Θεμιστοκλέους: Σε δυο μήνες θα έχει ξεκαθαρίσει η λίστα χειρουργείων

Για το νομοσχέδιο για την υγεία και το τι σημαίνει για την καθημερινότητα του κόσμου, μίλησε σε σημερινή του συνέντευξη ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ και ξεκινώντας με το θέμα των ραντεβού και της λίστας για τα χειρουργεία, όπου καταγράφονται μεγάλα διαστήματα

αναμονής, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε πως: «Κατ αρχήν το πρόβλημα και το θέμα των λιστών είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζουν άλλα συστήματα υγείας. Εμείς έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο, με βήματα τα οποία πρέπει να γίνουν το άμεσο διάστημα και έχει σχέση και με τη διάταξη που είναι χθες στη Βουλή και βήματα που θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια, όπως και ο covid και στη δική μας χώρα και στις υπόλοιπες χώρες ένα ποσοστό γύρω στο 25% αύξησε τη λίστα των χειρουργείων».

«Σε δύο μήνες θα έχουμε την εκκαθάριση της υπάρχουσας λίστας γιατί έχουμε αριθμό λίστας σε διάφορα νοσοκομεία, η οποία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα», σημείωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στη λειτουργία των νοσοκομείων και τις πρόσφατες καρατομήσεις σε διοικήσεις, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Ο υπουργός Υγείας κος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε πάρα πολύ καλά το πλαίσιο στη χθεσινή του συνέντευξη. Υπάρχουν πράγματα στα οποία χρειάζεται μια κεντρική κατεύθυνση, όπως παραδείγματος χάρη, οι ανακαινίσεις, οι αναβαθμίσεις των υποδομών των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία μας είναι με πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις. Το νεότερο νοσοκομείο που είναι στην Αττική έχει χτιστεί πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει η φθορά αυτή και αυτά έχουν δρομολογηθεί. Έχουν δρομολογηθεί έργα περισσότερο άνω του ενός δις για να γίνουν.

Υπάρχει όμως και μια καθημερινότητα εντός των νοσοκομείων, τα οποία μπορούν με παρεμβάσεις και αυτό είναι ευθύνη των διοικήσεων να λυθούν. Και εγώ θα το βάλω σε ένα πιο τεχνοκρατικό μοντέλο αν θέλετε. Έγινε μια προσπάθεια ώστε και έχουν πάρει οδηγίες οι διοικητές, οι οδηγίες οι οποίες αφορούν όλο το φάσμα της διοίκησης, με κύρια έμφαση να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και να λαμβάνει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτησή του, που θα πρέπει με παρεμβάσεις δικές τους, ή την επαγρύπνηση τη δική τους να μην υπάρχουν, τέτοια περιστατικά. Θα υπάρξουν και υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία εικόνες που δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Δόθηκε και δίνεται καθημερινά και οι διοικητές είναι καθημερινά σε μια αξιολόγηση, έτσι ώστε και θα πρέπει να τα παρακολουθούν αυτά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσλήψεων και της κάλυψης κενών θέσεων, είπε: «Ήδη έχουν ξεκινήσει ακόμη και οι προσλήψεις που βρίσκονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ. Από 15 Σεπτεμβρίου έχει ολοκληρωθεί μια πολύ μεγάλη ομάδα προσλήψεων και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται τα συμβούλια κρίσης των γιατρών, άρα έχουμε ήδη ξεκινήσει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή αριθμεί 107.000 άτομα. Είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός, από τους υψηλότερους που υπήρχε στα τελευταία χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και όπως και με τη δέσμευση του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για 100.000 προσλήψεις την επόμενη τετραετία και σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, είμαστε έτσι ώστε η πλειοψηφία των προσλήψεων αυτών να είναι εμπροσθοβαρές.

Μέχρι το τέλος του 24, αν ολοκληρωθούν και οι προσλήψεις που βρίσκονται στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, θα μπουν περισσότερα από 14.000 άτομα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

ΘεμιστοκλέουςχειρουργείοΛΙΣΤΑΥΓΕΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
themistokleous-se-dyo-mines-tha-echei-xekatharisei-i-lista-cheirourgeion.htm
Τυχαία Θέματα