Πετρέλαιο: Η «βουτιά» στην παραγωγή ανεβάζει τις τιμές

Ημερήσια αύξηση περίπου 1% καταγράφουν την Τρίτη (12/9) οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να περιμένουν νέα μακροοικονομικά στοιχεία, που θα μπορούσαν να υποδείξουν εάν τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο «μαύρος χρυσός» διατηρείται σε υψηλά επίπεδα λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται από πετρελαιοπαραγωγές χώρες ως προς την προμήθεια.

Το συμβόλαιο

μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent Νοεμβρίου σημειώνει άνοδο 67 σεντς ή 0,7% στα 91,31 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate για τον Οκτώβριο ενισχύεται κατά 76 σεντς ή 0,9% στα 88,05 δολάρια το βαρέλι.

Το Brent ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά εδώ και 10 μήνες, καθώς η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα επεκτείνουν τις εθελοντικές περικοπές εφοδιασμού κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) συνολικά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Προβληματισμός για το φυσικό αέριο

Παράλληλα, οι ενεργειακοί αναλυτές προειδοποιούν για μεγάλη αστάθεια και υψηλότερες τιμές στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης. Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου παρουσιάζουν διαρκώς διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες, λόγω της υπερβολικής ζέστης, της συντήρησης σε μονάδες φυσικού αερίου και, πιο πρόσφατα, της βιομηχανικής δράσης σε μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία.

Οι εργαζόμενοι του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Chevron στη Δυτική Αυστραλία προχώρησαν σε απεργία την περασμένη εβδομάδα, μετά από παρατεταμένη διαμάχη για τους μισθούς και την ασφάλειά τους. Οι στάσεις εργασίας έως και 11 ωρών έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, φτάνοντας τις δύο συναπτές εβδομάδες απεργιών.

Η Αυστραλία είναι σημαντικός «παίκτης» στην παγκόσμια αγορά LNG και παρόλο που οι περισσότερες από τις εξαγωγές της προορίζονται προς την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, η διακοπή από τις απεργίες είναι πιθανό να φέρει ανταγωνισμό σε Ασία και Ευρώπη για LNG από άλλους προμηθευτές.

Στο πεδίο των συναλλαγών, η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου (TTF), που αποτελεί το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, διαπραγματεύτηκε 1,4% υψηλότερα το πρωί της Τρίτης στα 36,3 ευρώ (38,91 δολάρια) ανά μεγαβατώρα. Το συμβόλαιο TTF αυξήθηκε σε περίπου 43 ευρώ τον περασμένο μήνα.

Μικρές μεταβολές παρατηρούνται στην αγορά του χρυσού, καθώς το δολάριο -ανταγωνιστικό asset για τον χρυσό- «απορρόφησε» τις πρόσφατες απώλειες πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Επιπλέον, ο χαλκός διατηρεί τα πρόσφατα κέρδη του, με την ελπίδα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για την κινεζική οικονομία, στην οποία βασίζεται το εν λόγω μέταλλο.

Ο χρυσός παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στα 1.922,61 δολάρια η ουγγιά, ενώ το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού που λήγει τον Δεκέμβριο υποχωρούσε νωρίτερα κατά 0,1% στα 1.945,35 δολάρια η ουγγιά. Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χαλκού ενισχύεται κατά 0,1% στα 3,8057 δολάρια η λίβρα, μετά από ράλι άνω του 1% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκός
Keywords
Αναζητήσεις
petrelaio-i-voutia-stin-paragogi-anevazei-tis-times.htm
Τυχαία Θέματα