Ευρωπαϊκή βοήθεια 2,2 δισ. στην Ελλάδα για πυρκαγιές και πλημμύρες

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεσμεύθηκε για γρήγορη και αποτελεσματική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση που προέκυψε από το πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ στη Θεσσαλία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ταξίδεψε στο Στρασβούργο προκειμένου να παρουσιάσει το μέγεθος της καταστροφής και να ζητήσει έκτακτη ευρωπαϊκή στήριξη, όπως έκανε άλλωστε πρόσφατα και η Σλοβενία

σε ανάλογη κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και επισήμανε την βαρύτητα της κατάστασης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υπέφερε από δύο ιστορικές θεομηνίες, τις μεγα-πυρκαγιές σε Ρόδο και Εβρο, αλλά και τη χειρότερη πλημμύρα στην ιστορία μας, στη Θεσσαλία.

Ο πρωθυπουργός έδειξε φωτογραφία από το χωριό Μεταμόρφωση, που έχει μετατραπεί σε λίμνη για να επισημάνει το μέγεθος της καταστροφής. "Στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Ευρώπης, το καλό είναι ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση και μπορούμε να καλύψουμε ανάγκες", σημείωσε στις κοινές δηλώσεις του με τη Φον ντερ Λάιεν.

Από τη μεριά της η πρόεδρος της Κομισιόν υποσχέθηκε πως "θα είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί". Όσο για τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Ελλάδα ανέρχονται όπως είπε σε 2,2 δισ. ευρώ.

Η κα. Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα πέντε πηγές χρηματοδότησης μέσα από τις οποίες η Ελλάδα συνολικά θα εισπράξει 2,2 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε, θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από τα Ταμείο Συνοχής, που δεν δαπανήθηκαν την προηγούμενη περίοδο, ενώ θα υπαρξουν κεφάλαια και από το ευρωπαικό ταμείο αλληλεγγύης.

Η τρίτη πηγή χρηματοδότησηςείναι η κοινή αγροτική πολιτική. Από το νέο πρόγραμμα που είναι υπό εξέταση θα δοθούν κονδύλια για δάση και αγροτικές υποδομές.

Υπάρχουν επίσης όπως είπε πόροι 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και πόροι από το πρόγραμμα next generation 2.

«Η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στους αδύναμους και θέλω να ξέρετε ότι θα είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες» πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η αλληλεγγύη ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων υπουργών και ευρωπαίων επιτρόπων.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση και με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία εξέφρασε επίσης τη στήριξή της στην Ελλάδα και υποσχέθηκε έμπρακτες αποδείξεις ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη που αντιμετωπίζει.

ΚΟΜΙΣΙΟΝΕΛΛΑΔΑΜητσοτακηςΠυρκαγιέςπλημμύρες
Keywords
Αναζητήσεις
evropaiki-voitheia-22-dis-stin-ellada-gia-pyrkagies-kai-plimmyres.htm
Τυχαία Θέματα