Νέα Υόρκη: «Θηλιά» ο νέος νόμος στα Airbnb-Οι πρώτες επιπτώσεις

Ένας νέος περιοριστικός νόμος αναφορικά με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τέθηκε σε ισχύ στη Νέα Υόρκη στις 5 Σεπτεμβρίου, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην «ελεύθερη αγορά».

Πιο αναλυτικά, το νέο σύστημα προβλέπει ότι για μισθώσεις διάρκειας μικρότερης των 30 ημερών, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι παρόντες στα διαμερίσματα, αλλά και να είναι κάτοικοι της πόλης.

Οι οικοδεσπότες δηλαδή θα πρέπει να είναι παρόντες στα διαμερίσματα

μαζί με τους μισθωτές (δεν υφίσταται δυνατότητα απουσίας του ιδιοκτήτη κατά την εκμίσθωση), δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο παράλληλες ενοικιάσεις, και τέλος τόσο οι ιδιοκτήτες όσο και οι μισθωτές δεν θα μπορούν να απομονώνουν χώρους των διαμερισμάτων.

Πλατφόρμες όπως η Airbnb, η VRBO και άλλες, δεν επιτρέπεται να επεξεργάζονται ενοικιάσεις για μη εγγεγραμμένους χρήστες. Πάντως, ο συγκεκριμένος νόμος, σύμφωνα με το Wired, έρχεται σε μια στιγμή που οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα υψηλά ενοίκια.

Η πρώτη εικόνα από την εφαρμογή του νέου νόμου

Ο αντίκτυπος του συγκεκριμένου νόμου δεν άργησε να φανεί, αφού ήδη ο αριθμός των διαθέσιμων Airbnb καταλυμάτων στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά 70%, ενώ ενδεικτικά η μείωση που σημειώθηκε από τις 4 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα, απηχεί τα 15.000 καταλύματα που εξαφανίστηκαν αιφνίδια από τις λίστες του Airbnb.

Σύμφωνα με την οργάνωση Inside Airbnb, μια ομάδα που παρακολουθεί τις καταχωρίσεις στην πλατφόρμα, τον Αύγουστο υπήρχαν 22.000 ακίνητα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης στην ιστοσελίδα και στις 5 Σεπτεμβρίου ο αριθμός αυτός είχε περιοριστεί στις 6.841. Κάποια από τα ακίνητα είχαν πάντως μετατραπεί σε μακροπρόθεσμης μίσθωσης που προϋποθέτει ότι μπορούν να ενοικιαστούν για 30 τουλάχιστον μέρες.

Από την άλλη, τα διαμερίσματα μακροπρόθεσμης μίσθωσης εκτοξεύτηκαν από 11.000 σε 32.612 στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Εκπρόσωποι της Airbnb δήλωσαν ότι η πλατφόρμα άρχισε να μπλοκάρει νέες βραχυπρόθεσμες μισθώσεις για μη εγγεγραμμένες ενοικιάσεις ήδη από τις 14 Αυγούστου, ωστόσο δεν ακύρωσε αυτόματα τις διαμονές σε μη εγγεγραμμένα διαμερίσματα πριν από την 1η Δεκεμβρίου για να αποφύγει τη διατάραξη των ταξιδιωτικών σχεδίων των επισκεπτών.

Από την πλευρά της, η Expedia Group, η μητρική εταιρεία της Vrbo, συνεργάζεται με «την πόλη και τους συνεργάτες μας για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νόμου και να ελαχιστοποιήσουν την αναστάτωση στην οικονομία των ταξιδιωτών και του τουρισμού της πόλης», λέει ο Richard de Sam Lazaro, ανώτερος διευθυντής κυβερνητικών και εταιρικών υποθέσεων της εταιρείας. Η Booking.com δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

«Οι κανόνες είναι ένα μεγάλο πλήγμα στην τουριστική οικονομία και σε χιλιάδες Νεοϋορκέζους και μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται στο εισόδημα από την πλατφόρμα και τα τουριστικά έσοδα για να διασφαλίσουν τα προς το ζην», λέει ο Theo Yedinsky διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής της Airbnb. «To μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς εκατομμύρια δυνητικούς επισκέπτες που πλέον θα έχουν λιγότερες επιλογές διαμονής στη Νέα Υόρκη. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι». Ο Yedinski λέει επίσης ότι η εταιρεία έχει στόχο να συνεργαστεί με τις αρχές της πόλης για «λογικούς» κανόνες χωρίς να διευκρινίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Airbnb.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νέα Υόρκη δεν είναι η μοναδική μητρόπολη που επιχειρεί να καταπολεμήσει τα Airbnbs εντός των Η.Π.Α. Παρόμοιες κατευθύνσεις ακολουθεί και το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

Οι αντιδράσεις των μικροϊδιοκτητών

Παρά το γεγονός ότι μερικοί ιδιοκτήτες Airbnb στη Νέα Υόρκη είναι εξαιρετικά εύποροι, υπάρχει και μια ομάδα οικοδεσποτών που μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας επιχειρεί να ενισχύσει το εισόδημά της.

Ενδεικτικά η Μargenett Moore-Roberts, η οποία νοικιάζει μέσω Airbnb ένα διαμέρισμα με δύο κρεβατοκάμαρες στο σπίτι της στο Μπρούκλιν, σημειώνει ότι δεν θέλει να ενοικιάσει μόνιμα τον άλλο χώρο σε κάποιον ενοικιαστή καθώς έτσι χάνει την ευελιξία να μπορεί να φιλοξενεί φίλους και συγγενείς, όπως και να τον χρησιμοποιεί ως χώρο εργασίας, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και δηλώνει πως δεν είναι ενάντια στον νέο νόμο, η Moore- Roberts θεωρεί ότι θα έπρεπε να υπάρξει πιο επεξεργασμένη ρύθμιση, ώστε να προστατεύονται ιδιοκτήτες με μόλις ένα ακίνητο, όπως η ίδια. «Χρησιμοποίησαν τσεκούρι εκεί που χρειαζόταν νυστέρι» τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Wired.

Νέα ΥόρκηAirbnbβραχυχρόνιες ενοικιάσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα