Υπουργείο Οικονομικών κατά Λιαργκόβα για το ύψος των τόκων

Υπουργείο Οικονομικών κατά Λιαργκόβα για το ύψος των τόκων08.11.2017Άρθρα

Σε κόντρα για ένα θέμα στο οποίο επί της ουσίας συμφωνούν αναλώθηκαν χθες το υπουργείο Οικονομικών και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή!

Μολονότι και οι δύο αναγνωρίζουν φυσικά την ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, «κόλλησαν» στους αριθμούς και αντάλλαξαν πυρά για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η χώρα μας την περίοδο 2020-2026.

Η ένταση πυροδοτήθηκε από την προχθεσινή έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού,

στην οποία υπήρχε ηχηρή προειδοποίηση ότι, αν δεν ελαφρυνθεί το χρέος, η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία, εξαιτίας της υποχρέωσης να καταβάλει τόκους συνολικού ύψους 84,2 δισ. ευρώ την περίοδο 2021-2026.

Το υπουργείο Οικονομικών αμφισβήτησε χθες τα στοιχεία, αντιτείνοντας ότι χρονολογούνται από το 2014 και βασίζονται σε υπολογισμούς που έγιναν στα τέλη του 2013, πριν από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Οι τόκοι θα είναι μειωμένοι κατά 24% έως 36% σε σχέση με το παραπάνω ποσό, ανάλογα με τις παραδοχές που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, που απέφυγε όμως να δώσει συγκεκριμένο αριθμό, με το επιχείρημα ότι είναι επισφαλείς οι προβλέψεις, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού έχει κυμαινόμενο επιτόκιο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», οι νεότερες εκτιμήσεις περιορίζουν στην περιοχή των περίπου 40 δισ. ευρώ το ύψος των τόκων την επίμαχη εξαετία.

Η ανακοίνωση υπενθύμισε απλώς τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), σύμφωνα με τις οποίες οι υποχρεώσεις για τόκους θα φθάσουν τα 13,472 δισ. ευρώ αθροιστικά τη διετία 2020-2021, άρα θα είναι 4,028 δισ. ευρώ χαμηλότερες σε σύγκριση με τα στοιχεία που επικαλέστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού (17,5 δισ. ευρώ για την παραπάνω διετία).

Το Γραφείο Προϋπολογισμού ανταπάντησε με ανακοίνωσή του, στην οποία υπογραμμίζει ότι αποδέχεται την κριτική, «αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία της θέσης που υποστηρίζει το γραφείο:
Εάν δεν προκύψουν μακροπρόθεσμες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις ικανές να απεγκλωβίσουν το ελληνικό κράτος από τις παγίδες που επιφέρει το υψηλό χρέος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του χρέους τίθεται υπό σοβαρή διακινδύνευση ή ακόμη δεν είναι εφικτή».

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα