Τσακαλώτος: «Μοίρασε» πλεόνασμα υποσχέσεων!

Τσακαλώτος: «Μοίρασε» πλεόνασμα υποσχέσεων!13.11.2017Πρόσωπα

Ο υπ. Οικονομικών έκανε εξαγγελίες χωρίς την έγκριση των θεσμών και χωρίς να πει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι ποσό θα πάρουν

Nέες υποσχέσεις για «κοινωνικό μέρισμα», που «θα επηρεάσει πάνω από 1.000.000 νοικοκυριά» και θα είναι μεγαλύτερο από το περσινό, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινή συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι μέρος από την προβλεπόμενη υπέρβαση του φετινού στόχου

για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς «με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών». Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση κριτηρίου οικογενειακής κατάστασης για την πολυδιαφημισμένη έκτακτη ενίσχυση θα γίνει την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει επώδυνες ανατροπές στα επιδόματα τέκνων, στο πλαίσιο της σχετικής μνημονιακής δέσμευσης για την τρίτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το «κοινωνικό μέρισμα» θα ενισχύσει «πολλές ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης». Ωστόσο, είναι σαφές πως δεν θα επωφεληθεί το σύνολο των συνταξιούχων ή των ανέργων, ενώ οι τελικές αποφάσεις για τους δικαιούχους και το ύψος του μερίσματος βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σημαντικό κομμάτι της φετινής δημοσιονομικής υπεραπόδοσης θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες και για τη «δημιουργία αποθεμάτων, για να είμαστε έτοιμοι για την έξοδο (σ.σ.: από το Μνημόνιο) τον Αύγουστο του 2018», όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

«Καθαρή έξοδος»

Ερωτηθείς για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το ταχύτερο δυνατόν και εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα συγκεκριμενοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα και πως «όλο και περισσότεροι “παίκτες”, οι θεσμοί και οι χώρες του Eurogroup, προσανατολίζονται σε μια ευνοϊκή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσακαλώτος βρήκε επίσης ευκαιρία για ένα μίνι ιδεολογικό «μανιφέστο». «Οι κυρίαρχες τάξεις και τα κόμματα που τις υποστηρίζουν έχουν χτίσει ένα σύστημα, όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους, όπως αποκαλύφθηκε εκ νέου με τα “Paradise Papers”» υποστήριξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα