Το μεγάλο κόλπο για τον αφελληνισμό της Υγείας

Το μεγάλο κόλπο για τον αφελληνισμό της Υγείας06.01.2018Παρασκήνιο

Πώς δίνονται με σκανδαλώδη τρόπο σε αμερικανικό fund τα «κόκκινα» δάνεια της Euromedica. Ποιος ο ρόλος του Παναγιώτη Δουμάνογλου, πρώην μέλους του ΤΧΣ

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Το σχέδιο οργανώθηκε προσεκτικά και ο δρόμος μοιάζει να είναι πλέον ανοιχτός. Το σχέδιο περιλαμβάνει τον αφελληνισμό του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης στην Ελλάδα

με γοργούς ρυθμούς, και μάλιστα στη σκιά της επικαιρότητας, καθώς η ελληνική κοινωνία, που λυγίζει υπό το βάρος των αυξανόμενων οικονομικών μέτρων, δυσκολεύεται να ρίξει το βλέμμα της σε επιχειρηματίες που κινδυνεύουν να χάσουν τις επιχειρήσεις τους από ξένα funds, επειδή «είχαν πάρει πολλά και φουσκωμένα δάνεια».

Ο δρόμος είναι ανοιχτός από τη στιγμή που οι συστημικές τράπεζες κρατούν στα χέρια τους τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μέσω δανείων που είναι αδύνατον να αποπληρωθούν -μεταξύ άλλων- και λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Ετσι, ρυθμίζουν το παιχνίδι προς όφελος ξένων συμφερόντων. Τι θα σημαίνει αυτό για τους Ελληνες στο μέλλον; Πανάκριβη και απροσπέλαστη περίθαλψη.

Τι θα σημαίνει αυτό για τους εργαζομένους στον τομέα της ιδιωτικής περίθαλψης; Αθλιες και υποαμειβόμενες εργασιακές συνθήκες.
«Δεν θα μείνει ελληνική επιχείρηση που θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες. Και, αν η μπάλα, μετά τις κλινικές, πάρει και τα διαγνωστικά κέντρα -ήδη ακούγονται διάφορα-, τότε θα μείνουν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι θα εργάζονται για λογαριασμό των ξένων. Οι ξένοι, φυσικά, θα έχουν άλλες απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να διαφοροποιηθούν ριζικά οι εργασιακές συνεργασίες των ιδιωτών γιατρών με τα ιδιωτικά θεραπευτήρια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρης Σαραφιανός σε συνέντευξή του μόλις τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακριβώς την ίδια περίοδο που ο κ. Σαραφιανός έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, το σχέδιο είχε ήδη μπει σε εφαρμογή, με την απροκάλυπτα αδιαφανή και σκανδαλώδη -ως προς τις μεθοδεύσεις- πώληση μέρους των «κόκκινων» δανείων της Euromedica στο αμερικανικό fund Farallon Capital Management LLC, και συγκεκριμένα στη θυγατρική του, HEALTHCARE INVESTORS LLC, που έκανε και τη μοναδική προσφορά. Νωρίτερα, βεβαίως, είχε ακυρωθεί -επί της ουσίας- ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί μέσω της Deutsche Bank, για τον οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον 80 funds, εκ των οποίων μάλιστα τα 40 είχαν υπογράψει και συμφωνία εμπιστευτικότητας (confidential agreement)!

Αλήθεια, γιατί όλα αυτά τα funds δεν έκαναν ποτέ πρόταση στον συγκεκριμένο διαγωνισμό; Γιατί έκανε πρόταση για την εξαγορά των «κόκκινων» δανείων της Euromedica μόνο ένα fund;

Γιατί στη διαδικασία του διαγωνισμού παρέμειναν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική) και έκανε πίσω η Πειραιώς; Τελικά, με τι όρους αγόρασε το συγκεκριμένο αμερικανικό fund τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τρεις τράπεζες, ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ; Γιατί προτιμήθηκε το συγκεκριμένο fund, το οποίο το 2007 είχε αποκτήσει το 16,5% των μετοχών της Euromedica με εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση, ενώ μόλις τρία χρόνια μετά αποεπένδυσε, μειώνοντας το ποσοστό του στο 8,3%, εγγράφοντας μάλιστα σημαντικές ζημιές; Πώς ένα fund αγοράζει δάνεια σε χαμηλή τιμή και διεκδικεί το σύνολο των εξασφαλίσεων που έχουν οι τράπεζες; Τι σκοπεύει να κάνει η Farallon Capital μετά την απόκτηση των δανείων; Τι ρόλο διαδραμάτισαν στην ιστορία ο Παναγιώτης Δουμάνογλου, πρώην μέλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), και ο Θεόδωρος Τζούρος, επικεφαλής του τμήματος αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς; Τι θα γίνει με τα «κόκκινα» δάνεια των υπόλοιπων ιδιωτικών νοσοκομείων στη χώρα μας και σε ποια χέρια πρόκειται να βρεθούν σύντομα;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα της έρευνας που ξεκινά η εφημερίδα «δημοκρατία», αποκαλύπτοντας τόσο την περίεργη υπόθεση της Euromedica όσο και το γενικότερο σχέδιο αφελληνισμού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης.
Τον περασμένο Αύγουστο ανακοινώθηκε ότι οι βασικές πιστώτριες τράπεζες της Euromedica, δηλαδή και οι τέσσερις συστημικές, αποφάσισαν να βγάλουν σε διαγωνισμό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της εταιρίας, συνολικού ύψους περίπου 400.000.000 ευρώ. Οι τράπεζες ανέθεσαν στην Deutsche Bank Λονδίνου να «τρέξει» τη διαδικασία διερεύνησης ενδιαφέροντος, ενώ τα δημοσιεύματα της εποχής υπογράμμιζαν το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι τράπεζες συντόνιζαν τη δράση τους για πώληση δανειακών απαιτήσεων τέτοιου ύψους. Υπήρχαν, μάλιστα, και δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι τράπεζες θα κινηθούν γρήγορα «για να παραδειγματίσουν επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους», πιθανότατα σε μια προσπάθεια να... καθαγιαστεί η διαδικασία-εξπρές που ακολουθήθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των βασικών περιουσιακών στοιχείων της Euromedica είναι ενεχυριασμένο για τα παραπάνω δάνεια. Θυγατρικές (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης), συμμετοχές (10% του ΙΑΣΩ, συμμετοχές σε κέντρα αποκατάστασης), ακίνητα και απαιτήσεις έναντι κυρίως του Δημοσίου περιλαμβάνονται στα ενέχυρα.

Η ζημιά των 205.000.000 € λόγω clawback και το «μπλόκο» στους ενδιαφερομένους

Να υπενθυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή του clawback και του rebate, το Δημόσιο προκάλεσε τεράστια ζημιά στη συγκεκριμένη εταιρία -όπως και σε πολλές άλλες του κλάδου-, η οποία για την περίοδο 2013-2017 ανέρχεται στα 205.000.000 ευρώ (θα εξηγήσουμε στη συνέχεια των αφιερωμάτων μας τους όρους clawback και rebate, την καλή πρόθεση πίσω από τη σκέψη εφαρμογής τους, αλλά και τις καταστροφικές συνέπειες του τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκαν).

Πηγές της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι η Πειραιώς είχε ζητήσει από την Deutsche Bank να μην έχουν τα funds καμιά επαφή με τη Euromedica πριν καταθέσουν τις προσφορές τους. Φυσικά, ο παράγοντας αυτός στάθηκε αποτρεπτικός για τη συμμετοχή τους, καθώς δεν είχαν καμιά εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας. Στο σκηνικό θα προστεθεί και το όνομα του Παναγιώτη Δουμάνογλου, που αναφέραμε παραπάνω.

Ο κ. Δουμάνογλου, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του στο ΤΧΣ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι σήμερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στέλεχος της Farallon Capital, ενώ -ίσως το πιο σημαντικό- υπήρξε για χρόνια στέλεχος της Euromedica. Επομένως, γνώριζε όσο κανείς άλλος την οικονομική κατάσταση της εταιρίας και μπορούσε να δώσει σαφή εικόνα για αυτήν στο fund το οποίο εκπροσωπεί.
Και αυτή είναι μόνο η αρχή της ιστορίας...

Keywords
Τυχαία Θέματα