Στα θρανία οι κλειδαράδες λόγω... hi-tech διαρρηκτών!

Στα θρανία οι κλειδαράδες λόγω... hi-tech διαρρηκτών!04.01.2018Ρεπορτάζ

Τι λένε επαγγελματίες της Βόρ. Ελλάδας για τις νέες τακτικές και τα εργαλεία των ληστών

Ρεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Στα θρανία κάθονται ξανά οι κλειδαράδες της βόρειας Ελλάδας προκειμένου να ενημερωθούν για τις νέες τακτικές και τα καινούργια εργαλεία που κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούν οι διαρρήκτες για να ανοίγουν σπίτια στο λεπτό και χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Οπως

ισχυρίζονται οι επαγγελματίες του χώρου, «οι ληστές βρίσκονται ένα βήμα παραπέρα», αφού οι κλειδαριές που δυσκολεύουν τους ληστές είναι συγκεκριμένες και κοστίζουν αρκετά ευρώ.

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αναγνωρισμένων Επαγγελματιών Κλειθροποιών Βόρειας Ελλάδας Στέφανος Μαυρόπουλος (ΣΑΕΚΒΕ), «οι διαρρήκτες είναι πιο ενημερωμένοι και από εμάς για τα προϊόντα. Εχουν τα λεγόμενα πασπαρτού, που θεωρούνται ξεπερασμένα και ανοίγουν πολλές κλειδαριές. Ακόμα κι εμείς οι ίδιοι κλειδαριές που τις θεωρούμε αξιόπιστες μαθαίνουμε ότι κι αυτές ανοίγουν. Ακόμα και για τις καινούργιες φοβόμαστε και τις δίνουμε με επιφύλαξη». Για τον λόγο αυτόν οι επαγγελματίες από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται μία φορά τον χρόνο και αναλύουν τις νέες τεχνικές των ληστών, ενώ σε τοπικό επίπεδο τα σεμινάρια γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εργαλεία στο διαδίκτυο

Σύμφωνα με τον Σπύρο Γιαξόπουλο, γενικό γραμματέα του ΣΑΕΚΒΕ, «ο κόσμος τα τελευταία χρόνια σπεύδει να αλλάξει κλειδαριά. Οι διαρρήξεις θωρακισμένων πορτών με κλειδί παλαιού τύπου χρηματοκιβωτίου είναι πολλές. Υπάρχουν εργαλεία που πωλούνται ακόμα και στο διαδίκτυο. Οι πολίτες καθημερινά ζητούν να αλλάξουμε την κλειδαριά τους» λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Γιαξόπουλο, καθημερινά περίπου 300 Θεσσαλονικείς απευθύνονται στον ίδιο ή σε συναδέλφους του και ζητούν αλλαγή κλειδαριάς. Το κόστος ενός καλού προϊόντος ανέρχεται σε 300-450 ευρώ.

Τι πρέπει όμως να κάνουν οι πολίτες για να αισθάνονται ασφαλείς; Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ακριβή κλειδαριά δεν σημαίνει ότι είναι και καλή. «Θα πρέπει ωστόσο οι καταναλωτές να απευθύνονται σε πιστοποιημένους και καταρτισμένους κλειδαράδες» υποστηρίζει ο κ. Μαυρόπουλος. Σημειώνεται πως το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι καταγεγραμμένες διαρρήξεις - ληστείες στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που αναφέρθηκαν στην Αστυνομία ανήλθαν σε 222.

Keywords
Τυχαία Θέματα