Προχειρότητα Γαβρόγλου για το ΑΕΙ Δυτ. Αττικής!

Προχειρότητα Γαβρόγλου για το ΑΕΙ Δυτ. Αττικής!22.12.2017Παιδεία

Μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες άρχισαν τώρα τα «μπαλώματα» και οι προσθήκες

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Μετά τις πανηγυρικές εξαγγελίες Τσίπρα - Γαβρόγλου για την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα διαδεχθεί τα συγχωνευόμενα σε αυτό ΤΕΙ Αθήνας

και Πειραιά, ξεκίνησαν τα «μπαλώματα», οι προσθήκες και η... γκρίνια.

Η πρώτη συγχώνευση δύο ΤΕΙ σε ένα νέο πανεπιστήμιο δημιουργεί προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει με επιτυχία η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η «κληρονομιά» -δυστυχώς- «αιώνιων» φοιτητών από τα συγχωνευόμενα ΤΕΙ στο νέο ανώτατο ίδρυμα δημιούργησε «πονοκέφαλο» με τα πτυχία νυν και παλαιών αποφοίτων. Για παράδειγμα, εάν από δύο φοιτητές που εισήχθηκαν το 2012 ο ένας έχει αποφοιτήσει στον προβλεπόμενο χρόνο, έχει πτυχίο ΤΕΙ, ενώ ο άλλος θα φοιτά πλέον σε πανεπιστήμιο και θα πάρει πτυχίο πανεπιστημίου, δημιουργώντας καθεστώς άνισης μεταχείρισης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτή η ανισότητα πρέπει να θεραπευθεί και με κάποιον τρόπο να υπάρξει δίκαιη αντιμετώπιση τόσο στους νυν φοιτητές όσο και σε φοιτητές παρελθόντων ετών, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν πρόσθετα μαθήματα, ώστε να διεκδικήσουν πτυχίο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το ποια θα είναι τα επιπλέον μαθήματα θα οριστεί από τα τμήματα στα οποία θα αντιστοιχιστούν οι φοιτητές και οι παλαιότεροι απόφοιτοι.

Πολλοί απόφοιτοι των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά εξέφρασαν τη δυσφορία τους για αυτή την ανισότητα, αλλά και για τα επαγγελματικά δικαιώματα και την αντιστοίχιση των πτυχίων με το ευρωπαϊκό σύστημα πιστωτικών μονάδων (ECTS), με μπαράζ πολλών δεκάδων αρνητικών σχολίων στη δημόσια διαβούλευση όπου έχει αναρτηθεί το νομοσχέδιο.

Προς την κατεύθυνση της διόρθωσης του ζητήματος με τις αντιστοιχίες των πτυχίων, επιτροπή του υπουργείου Παιδείας θα καταρτίσει σχέδιο πρότασης σχετικά με το πλαίσιο πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες, βάσει προσόντων που προσδίδουν οι τίτλοι σπουδών τους οποίους αποκτούν οι πτυχιούχοι τμημάτων μηχανολόγων μηχανικών ΤΕΙ.

Στο μεταξύ, τα μέλη του Τμήματος των Ιατρικών Εργαστηρίων του ΤΕΙ Αθήνας, που καταργείται και συγχωνεύεται με το νέο Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, διαμαρτύρονται για την εξαφάνιση του τμήματος στο σχέδιο νόμου της ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα