Πώς η... Ακρόπολη τινάζει στον αέρα το Ελληνικό!

Πώς η... Ακρόπολη τινάζει στον αέρα το Ελληνικό!12.11.2017Οικονομία

Οι νέες αποφάσεις Κονιόρδου για τους αρχαιολογικούς χώρους και το ύψος των κτιρίων ξεχείλισαν το ποτήρι για τους επενδυτές, που βλέπουν να τορπιλίζεται κάθε σχέδιο για την υλοποίηση του έργου

Επένδυση χωρίς να κατασκευαστεί τίποτα φαίνεται ότι θέλει η κυβέρνηση στο Ελληνικό! Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις συνεχείς δεσμεύσεις υπουργών πως η επένδυση θα προχωρήσει και τις συνεχείς

ανατροπές που προωθούν άλλοι υπουργοί! Τελευταίο χτύπημα, που δείχνει ότι ξεχείλισε το ποτήρι, αφού ακολούθησε ανακοίνωση της Lamda Development (ηγείται του επενδυτικού σχήματος), ήταν οι αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου για τα αρχαιολογικά και το ύψος των κτιρίων. Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις τινάζεται στον αέρα ολόκληρο το master plan (όπως έχει ενταχθεί στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) που έχει εκπονηθεί από ομάδα συμβούλων υπό το διεθνούς φήμης γραφείο Foster + Partners.

Κατά σύμπτωση, την Παρασκευή, όταν η Lamda παρενέβη, συνεδρίαζε στο Μέγαρο Μαξίμου η επιτροπή για τις επενδύσεις, που, όπως φαίνεται, δεν έρχονται! Στη Lamda υποστηρίζουν ότι μετά τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού «το σύνολο αυτών των ανατροπών και ανακολουθιών, αλλά και η πρακτική της συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων, διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης». Προσθέτουν πως η «συνεχής ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή η συνεχής έγερση νέων εμποδίων δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτήματα για πολλά ζητήματα».

Οπως έχει γράψει και στο παρελθόν η «κυριακάτικη δημοκρατία», στο ακίνητο, βάσει ανασκαφών που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος στον Αγιο Κοσμά ήδη από το 1957. Ο χαρακτηρισμένος αυτός χώρος είχε συμπεριληφθεί στον διεθνή διαγωνισμό του 2011 και βεβαίως ελήφθη υπόψη στην κατάθεση των σχεδίων των συμμετεχόντων. Μάλιστα, για δεκαετίες στο χώρο λειτουργούσε αεροδρόμιο, το οποίο επεκτεινόταν συνεχώς, ενώ στην πορεία κατασκευάστηκαν εγκαταστάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (γήπεδα, ο χώρος του Κανόε - Καγιάκ κ.λπ.) και πλήθος άλλων βαριών υποδομών, όπως το αμαξοστάσιο, η γραμμή του τραμ και το μετρό.

Ολα αυτά τα χρόνια, όπως υποστηρίζουν και στο επενδυτικό σχήμα, και «μέχρι και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού δεν είχε υπάρξει καμία επανοριοθέτηση αρχαιολογικής ζώνης γνωστής στους διαγωνιζόμενους, αλλά και έκτοτε μέχρι σήμερα δεν ανακαλύφθηκε κανένα νέο αρχαιολογικό εύρημα». Ομως με την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού όχι μόνο κηρύσσεται σημαντικό τμήμα του ακινήτου αρχαιολογικός χώρος, αλλά ζητούνται και η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, η (κατά το δυνατόν) σύνδεση των διάσπαρτων σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κ.ά.

Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι «σε όλα τα μεγάλα έργα (π.χ., Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», μετρό, Αττική Οδός, αεροδρόμιο κ.λπ.) όταν βρίσκονται αρχαία κατά την εκτέλεση του έργου, αυτά προστατεύονται πλήρως σύμφωνα με τις διαδικασίες και τις ειδικές προβλέψεις του αρχαιολογικού νόμου. Ποτέ, σε κανένα από τα μεγάλα έργα, δεν κηρύχθηκαν εκ των προτέρων εκτάσεις ως ζώνες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος». Με την κήρυξη αρχαιολογικού χώρου οποιαδήποτε δραστηριότητα καταρχάς απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνο έπειτα από θετική εισήγηση της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας και απόφαση του υπουργού Πολιτισμού. Επίσης, η διαδικασία για τη χορήγηση οποιασδήποτε άδειας περιλαμβάνει την υποχρεωτική ενημέρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας πριν από την έναρξη κάθε εργασίας ή έργου, την υποβολή φακέλου, πιθανόν αυτοψία, γνωμοδότηση από το αρμόδιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την πιθανή τροποποίηση της εκάστοτε μελέτης ή την επιβολή άλλων όρων, την παρακολούθηση όποιων εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.ά. Στην ουσία μιλάμε για καθυστερήσεις άγνωστης διάρκειας...

Και αν η απόφαση για τον αρχαιολογικό χώρο αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το σχέδιο ανάπτυξης του Ελληνικού, η πρόβλεψη για μείωση του ύψους των κτιρίων δίνει τη χαριστική βολή. Το κύριο επιχείρημα του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), το οποίο εισηγήθηκε τον περιορισμό του ύψους των κτιρίων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό, ήταν ότι θα επισκιάσουν την Ακρόπολη! Σύμφωνα με το επενδυτικό σχήμα, πρόκειται για επιχείρημα που στερείται βάσης, καθώς «η προς αξιοποίηση έκταση βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα από το μνημείο. Εξάλλου, η χωροθέτηση των ψηλών κτιρίων στο Ελληνικό δεν θα εμποδίζει τη θέα στην Ακρόπολη από τον αστικό ιστό, αφού τα κτίρια πρόκειται να ανεγερθούν κοντά στη θάλασσα, σε μια περιοχή που σήμερα αποτελεί αστικό κενό».
Σημειώνεται πως στον νόμο, βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Ελληνικού, «προβλέπεται ρητά η δυνατότητα χωροθέτησης υψηλών κτιρίων χωρίς περιορισμούς ύψους και αριθμού».

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τη χωροθέτηση και τους έξι ουρανοξύστες

Με βάση τη νομοθεσία, στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά προτείνεται η χωροθέτηση έξι ψηλών κτιρίων (θα είναι κάτω από 200 μ.), καθώς και μιας ζώνης κτιρίων περιμετρικά του Μητροπολιτικού Πάρκου, που σε συγκεκριμένα σημεία ενδέχεται να φτάσουν τα 70 μέτρα.

Οπως επισημαίνεται, «τα ψηλά κτίρια του Ελληνικού, τα οποία θα είναι ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, θα προκύψουν ύστερα από διεθνείς διαγωνισμούς ώστε να επιλεγούν οι πιο αναγνωρισμένοι αρχιτέκτονες παγκοσμίως. Αυτά θα περιλαμβάνουν:
■ Πολυδύναμο Κέντρο Πολλαπλών Λειτουργιών και Εκδηλώσεων στο Μητροπολιτικό Πάρκο.
■ Κτίριο κατοικιών στην περιοχή της Μαρίνας.
■ Κτίριο μεικτών χρήσεων στον χώρο περιπάτου.
■ Κτίριο Γραφείων & Κτίριο Ξενοδοχείου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
■ Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου».

Στο επενδυτικό σχήμα υποστηρίζουν, χωρίς να πείσουν την κυρία Κονιόρδου, ότι με τη χωροθέτηση ψηλών κτιρίων επιτυγχάνεται «μείωση της κάλυψης της επιφάνειας για την απελευθέρωση χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων, και κατ’ επέκταση τη φυσική μεγέθυνση του χώρου του Μητροπολιτικού Πάρκου και των λοιπών χώρων πρασίνου, ώστε να διεισδύσει και να ωφελήσει, αφενός, όλες τις γειτονιές του έργου και, αφετέρου, στον μέγιστο βαθμό τους όμορους δήμους».

Τα ψηλά κτίρια - τοπόσημα «θα καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή του Ελληνικού σημείο προορισμού (landmark destination)». «Ο ταχύτατα αναπτυσσόμενος αρχιτεκτονικός τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ψηλά κτίρια, τα οποία φέρουν την υπογραφή διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνων. [...] Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι πόλεις που έχουν τέτοιου είδους κτίρια και καινοτόμες κατασκευές (π.χ., το Louvre στο Παρίσι, το “Hotel Arts” στο παράκτιο μέτωπο της Βαρκελόνης κ.ά.) αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, πριν ακόμη και από την ολοκλήρωσή τους».

Ολα αυτά, βέβαια, είναι ψιλά γράμματα για τα κυβερνητικά στελέχη, που τορπιλίζουν την επένδυση με κάθε ευκαιρία, την ίδια στιγμή που διαλαλούν πως κάνουν ό,τι μπορούν για να προχωρήσει!

Keywords
Τυχαία Θέματα