Πιο φτηνό το γιορτινό τραπέζι

Πιο φτηνό το γιορτινό τραπέζι14.12.2017Οικονομία

Οι καταναλωτές θα πληρώσουν 3% πιο λίγο για τις αγορές των Χριστουγέννων

Ρεπορτάζ
Βασίλης Παπακωνσταντόπουλος

Σ τα 82,33 ευρώ αναμένεται να φτάσει το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μειωμένο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι. Η έρευνα αφορά 21 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα,

βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αβγά, πατάτες).

Συνολικά, εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα σχεδόν ένα στα δύο προϊόντα που θα αγοραστούν θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια, όπως εκπτώσεις σε προϊόντα ή κατηγορίες, προσφορά επιπλέον προϊόντος, εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές για επόμενες αγορές και επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Από τις 21 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται στην έρευνα στις 13 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση, σε δύο υποκατηγορίες οι τιμές είναι αμετάβλητες και σε επτά οι τιμές παρουσιάζουν αύξηση.

Οσον αφορά τις τιμές των κρεάτων, οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται ότι σε συνέχεια του έντονου ανταγωνισμού των προηγούμενων ετών θα παρουσιάσουν μείωση σε αρνί και χοιρινό, με την τιμή της γαλοπούλας να παραμένει σε επίπεδα αντίστοιχα του 2016. Οι διακυμάνσεις (αυξήσεις) που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα οπωροκηπευτικά εκτιμάται ότι οφείλονται στις καιρικές συνθήκες του φετινού φθινοπώρου.

Η έρευνα βασίζεται σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σούπερ μάρκετ που πραγματοποιούν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση - πρόβλεψή τους για τις τιμές την εβδομάδα έως τα Χριστούγεννα. Οπως επισημαίνει το ινστιτούτο, υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για τον καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Ετσι, του δίνεται η δυνατότητα να εξοικονομήσει μεσοσταθμικά περίπου το 12% της αξίας των αγορών του. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει επίσης ότι συνολικά η μείωση τιμών για τα προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι μεγαλύτερη στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με τα μικρά σημεία πώλησης.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ενώ η τελική αξία του καλαθιού είναι σχεδόν ίδια με το 2014, η αξία με τις τιμές προ ΦΠΑ είναι μειωμένη κατά 3%, καθώς ο αναλογών ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 22%. Ετσι, από το φετινό κόστος των 82,33 € τα 11,78 € αντιστοιχούν στον ΦΠΑ, ενώ το 2014 ο ΦΠΑ ανερχόταν στα 9,92€ από τα 82,24 € του συνολικού κόστους, κάτι που δείχνει ότι αν δεν είχε αυξηθεί ο ΦΠΑ, το γιορτινό τραπέζι θα ήταν σημαντικά φτηνότερο.

Δείτε παρακάτω τον αναλυτικό πίνακα:

Keywords
Τυχαία Θέματα