Περιμένουν και πιο ισχυρό σεισμό από τα 4,4R

Περιμένουν και πιο ισχυρό σεισμό από τα 4,4R17.01.2018Ρεπορτάζ

Το πολύ έως 4,7R αναμένουν οι σεισμολόγοι από το ρήγμα του Μαραθώνα! Δεκαπέντε μικρές δονήσεις καταγράφηκαν χθες τη νύχτα

Ρεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τη σεισμική δόνηση των 4,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας τους κατοίκους του λεκανοπεδίου της Αττικής, καθώς, όπως λένε, αποτελεί συνέχεια του σμήνους σεισμών

που έδωσε το ρήγμα που βρίσκεται ανάμεσα στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη και στον Αγιο Στέφανο στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Πάντως, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο ρήγμα να χτυπήσει και πάλι με μια μεγαλύτερη δόνηση, που δεν θα ξεπεράσει, όμως, σε καμία περίπτωση τα 4,7 Ρίχτερ, καθώς αυτή είναι και η μεγαλύτερη ένταση σεισμού που έχει δώσει ιστορικά το ρήγμα της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε στη «δημοκρατία»: «Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι όσον αφορά τους σεισμούς. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό το τοπικό ρήγμα από το οποίο εκδηλώθηκε η δόνηση των 4,4 Ρίχτερ να μη δώσει μεγαλύτερο σεισμό ή να δώσει μια δόνηση της τάξεως των 4,7 Ρίχτερ - που είναι και ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει γίνει ιστορικά στην περιοχή».

Αξίζει να αναφερθεί ότι, στη διάρκεια των χρόνων, στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, αυτές οι ισχυρές δονήσεις συνέβησαν δύο χρονιές, το 1957 και το 1985, αντίστοιχα.
Επίσης, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι το ρήγμα στην ανατολική Αττική δεν επηρεάζει ούτε συνδέεται με άλλο μεγαλύτερο ρήγμα, όπως είναι αυτό που υπάρχει στην Πάρνηθα.

Γιατί, όμως, η δόνηση των 4,4 Ρίχτερ έσπειρε τον πανικό στους κατοίκους της πρωτεύουσας; «Ενας από τους λόγους είναι ότι συνέβη μόλις 24 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας. Επίσης, έγινε στις 22.24 το βράδυ, μια ώρα που ο περισσότερος κόσμος ησυχάζει, οπότε ήταν λογικό να ανάψει η συζήτηση».

Οι ειδικοί θα συνεχίσουν να παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σεισμική δραστηριότητα που θα προκύψει από εδώ και στο εξής στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ ακολούθησαν, μόνο τη νύχτα της Δευτέρας, 15 μικρότερες σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη να μην ξεπερνά τα 2,9 Ρίχτερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα