Πολυνομοσχέδιο: «Μετεγγραφή» παρά τις σφαγές

Πολυνομοσχέδιο: «Μετεγγραφή» παρά τις σφαγές16.01.2018Βουλή

«Ενίσχυση» με Μεγαλοοικονόμου στην κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ πέρασαν οι περικοπές σε επιδόματα και απεργίες

Με 154 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. και της μέχρι πρότινος ανεξάρτητης Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία από χθες προσμετράται στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνοντας έτσι

την κυβερνητική πλειοψηφία, εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων για τριτέκνους και πολυτέκνους, ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας και η απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και για χρέη προς το Δημόσιο.


Η κυρία Μεγαλοοικονόμου έστειλε επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία του ζητούσε να συνεργαστεί εντασσόμενη ως συνεργαζόμενη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του. Το αίτημα της βουλευτού έγινε αμέσως αποδεκτό από τον πρωθυπουργό. Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε η Θεανώ Φωτίου με αρνητικό τρόπο, καθώς στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη σφαγή στα οικογενειακά επιδόματα ομολόγησε επί της ουσίας ότι οι μισοί, δηλαδή οι 50.000 από τις 100.000 τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, θα δουν μειώσεις. Νωρίτερα είχε σημειωθεί πολυεπίπεδη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα τόσο προς τη Ν.Δ. και προσωπικά στον αρχηγό της όσο και προς το ΚΚΕ και τη ΓΣΕΕ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει με τη φράση «η Ελλάδα ήταν παγκοσμίως γνωστή για τη λέξη “φιλότιμο”, εσείς την κάνατε γνωστή για τη λέξη “κωλοτούμπα”».

«Το μέντιουμ»
Ο κ. Τσίπρας ειρωνευόμενος τον κ. Μητσοτάκη και τις προβλέψεις του για την οικονομία τον ρώτησε μάλιστα αν έχει προσλάβει «κανένα αστρολόγο, χειρομάντη ή μέντιουμ»! Στη σκιά των σκληρών αψιμαχιών με το ΚΚΕ, παραλλήλισε τη στάση του με εκείνη των χιλιαστών, λέγοντας πως πορεύεται στη λογική ότι... «τη Δευτέρα Παρουσία θα γίνει η επανάσταση», ενώ κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ ότι «σφύριζε αδιάφορα» όταν η κυβέρνηση έδινε μάχες για τα εργασιακά στην Ευρώπη και πως επέλεξε να υποστηρίξει το «ναι» στο δημοψήφισμα του 2015.

Στο ίδιο τέμπο, υπερασπίστηκε τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα, τάζοντας υποσχέσεις για το μέλλον, σημειώνοντας πως θα «αποζημιωθούν» οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι για τις μειώσεις που θα υποστούν. Οσον αφορά το επίμαχο άρθρο για τις απεργίες, που προκάλεσε τη μετωπική σύγκρουση με το ΚΚΕ, ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «ψευδή καμπάνια όσων λένε ότι η κυβέρνηση καταργεί τις απεργίες», κατηγορώντας εκ νέου τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως εκφραστές της βούλησης των δανειστών και του ΣΕΒ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην έξοδο από τα Μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο, γεγονός που, όπως είπε, «δίνει ελπίδα και κουράγιο σε πολλούς αλλά γεννά αμηχανία πρώτα από όλα στο παλαιό κομματικό σύστημα» και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.

Βολές Κυριάκου για Ντάισελμπλουμ και παρακράτος

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση με αιχμή το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τον Αύγουστο του 2018 θα είμαστε στην καλύτερη περίπτωση εκεί που θα είχαμε φτάσει το 2015, εάν δεν είχαν έρθει οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος. Μίλησαν για καθαρή έξοδο, αλλά κάθε ημέρα έρχεται και κάποιος να μας εξηγήσει πως καθαρή έξοδος δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για τουλάχιστον μία πενταετία, με τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στους κυβερνώντες: «Αλήθεια, σας άρεσε αυτή η αναφορά; Εσείς που μιλούσατε για “εθελόδουλους και γερμανοτσολιάδες”, αισθάνεστε άραγε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν οι δανειστές μας;»

Στη συνέχεια σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης, λέγοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει καθεστώς, παραβιάζοντας την έννομη τάξη, εκβιάζοντας πρόσωπα και καταστάσεις, αλώνοντας το κράτος, στήνοντας παρακράτος και ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί ένα «νέο ΣΔΟΕ» προκειμένου να αποκτήσει «ένα πιο μακρύ χέρι για οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς».

Στο επίμαχο ζήτημα των απεργιών, κ. Μητσοτάκης πρότεινε «για τις μεγάλες επιχειρήσεις τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας και λήψη της απόφασης με τη συμμετοχή του 50,1% των εργαζομένων».
Ως προς το Σκοπιανό, επανέλαβε τη θέση της Ν.Δ. ότι «το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου», ενώ έκανε λόγο για κυβέρνηση-οπερέτα που αλλάζει απόψεις.

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση!

Εντονα επικριτικοί προς την κυβέρνηση ήταν οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά τις τοποθετήσεις τους από το βήμα της Βουλής. Η Φώφη Γεννηματά στηλίτευσε τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή, όπως είπε, εγκατέλειψε κάθε αντίσταση στην υπεράσπιση των λαϊκών στρωμάτων και δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα. «Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ» είπε και πρόσθεσε με νόημα: «Οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης της Ελλάδας κρυφογελούν γιατί βλέπουν ότι υλοποιείται η πολιτική τους χωρίς να κάνουν τίποτα».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και υποστήριξε την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα ζητήματα της απεργίας για τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απελευθερώνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη -ακόμα και 500 ευρώ- προς το Δημόσιο, ενώ, αναφερόμενος στο Σκοπιανό, μίλησε για παρασκηνιακές διεργασίες και ενδοκυβερνητικές παραφωνίες που προδιαγράφουν μια νέα εθνική ήττα.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος κατήγγειλε το μνημονιακό πολυνομοσχέδιο και την επικείμενη προδοσία της Μακεδονίας. Το πολυνομοσχέδιο, όπως είπε, περιέχει ρουσφέτια για να βολεύονται τα κομματικά παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ στο ξεπούλημα της ΔΕΗ, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τα σπίτια των Ελλήνων, στην περικοπή επιδομάτων πολυτέκνων και τριτέκνων και στις άδειες για νέα καζίνα». Για την ονομασία των Σκοπίων, τόνισε: «Ή Μακεδόνας είσαι ή Σλάβος. Και τα δύο μαζί δεν γίνεται... Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία μας».

Για νομοσχέδιο ντροπής έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης. «Οσοι το ψηφίσατε θα ντρέπεστε και θα απολογείστε και στα παιδιά και στα εγγόνια σας» ανέφερε. Αναφερόμενος στα εργασιακά - απεργιακά, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι ο ίδιος παλαιότερα πίστευε ότι οι απεργίες και η ασυδοσία των συνδικάτων έκαναν ζημιά στις επιχειρήσεις, ενώ τώρα πιστεύει ότι πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, καθώς οι περισσότεροι είναι ή άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι και χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «έγκλημα κατά της εργατικής τάξης».

«Ψυχρούς και οικονομικούς εκτελεστές» και «υπηρέτες του κεφαλαίου και του ΣΕΒ» χαρακτήρισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Μόνοι σας δηλώνετε ότι λερώνετε τα χέρια σας για να κάθεστε στην καρέκλα, αυτός είναι ο Θεός που προσκυνάτε» τόνισε.

Ασπίδα για ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί

Σε θέση μάχης εν όψει της αποκλειστικής διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικό τρόπο τίθεται η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Δανειοληπτών Καταναλωτών. Συστήνεται έμπειρη ομάδα από εξειδικευμένους οικονομολόγους, φοροτεχνικούς, λογιστές με σκοπό να αναχαιτίσει την επερχόμενη λαίλαπα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το επιστημονικό προσωπικό της ένωσης θα «χτενίσει» το νέο θεσμικό πλαίσιο για να δημιουργήσει μια νομική... ασπίδα προστασίας για τους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, από τις 21 Φεβρουαρίου το σύνολο των πλειστηριασμών, είτε από τράπεζες είτε από funds και εταιρίες ειδικού σκοπού ή από ιδιώτες, θα διενεργείται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και της επιβολής της κατάσχεσης.

Υποχρέωση

Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21/2/2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.

Οσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα αρχίσουν από την 1η Μαΐου 2018, χωρίς να καθορίζεται το όριο οφειλής πάνω από το οποίο θα γίνονται.

Διαδηλώσεις και επεισόδια μπροστά στη Βουλή!

Με επεισόδια μπροστά από τη Βουλή κορυφώθηκαν χθες το απόγευμα οι ολοήμερες διαμαρτυρίες που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα των εργαζομένων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Ειδικότερα, λίγο μετά τις 7.30 χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ, άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ, μάρμαρα, μπογιές και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονταν μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Λίγο νωρίτερα, επικράτησε ένταση, όταν μέλη του κόμματος της Λαϊκής Ενότητας προσπάθησαν να ανέβουν από την πλαϊνή είσοδο της Βουλής, που βρίσκεται επί της λεωφόρου Αμαλίας, με αποτέλεσμα να έρθουν στα χέρια με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών. Αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά την ένταση και τα επεισόδια, τα συλλαλητήρια ολοκληρώθηκαν κανονικά, με μαζική συμμετοχή διαδηλωτών, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν γίνει προσαγωγές από την Αστυνομία.

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο είχαν αρχίσει ήδη από το πρωί, καθώς η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την απεργία».
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, φτάνοντας μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, άπλωσαν πανό στα σκαλιά της Βουλής και η διαμαρτυρία τους έληξε λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.

Keywords
πολυνομοσχεδιο, νίκος μιχαλολιάκος, επιδοματα, συριζα, απεργια, τσιπρας, ΚΚΕ, ΓΣΕΕ, ελλαδα, δημοψηφισμα 2015, απεργιες, σεβ, εκλογες, βουλη, καμμενος, σδοε, συμμετοχή, σκοπια, σημαίνει, ΠΑΣΟΚ, ηλεκτρονική, ψηφοφορία, νέα, μιχαλολιάκος, δεη, παραιτηση λεβεντη, τραπεζες, funds, μαΐου, διαδηλωσεις, παμε, ματ, ΑΔΕΔΥ, εθνικη τραπεζα, σταση εργασιας, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, απεργια ταξι, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, μειωση μισθων, ανεξαρτητοι ελληνες, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, μιχαλολιάκος, νίκος μιχαλολιάκος, βουλευτες, τι σημαινει, βγαινουν, ηλεκτρονική, αιχμη, ακινητα, αστυνομια, βημα, εθνικη, εξοδος, εφορια, ηττα, ιχνος, μνημειο, οικονομια, πλαισιο, ρωτησε, σεβ, σημερινη, το βημα, αμηχανια, αρθρο, αξιζει, ασπιδα, ασφαλιστικα ταμεια, αφορμη, βομβες, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερα παρουσια, δευτερα, δημοσιο, δηλωσεις, δυναμικο, εγινε, ευρω, ειπε, ελπιδα, ερχεται, ευρωπη, ζημια, ιδιο, θεοδωρακης, θεος, κυβερνηση, κυρια, λεβεντης, λαιλαπα, ληψη, λογο, μαΐου, μακεδονια, ματ, μητσοτακης, μειωση, μολοτοφ, νοημα, νομικη, ομαδα, παιδια, παμε, πρωι, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτια, τριτεκνοι, φυσικο, φωφη, φωφη γεννηματα, χερι, ψηφοφορία, δημητρης, επεισοδια, ηλεκτρονικα, κυριακου, μπροστα, σημαίνει, funds, ξεπουλημα, χερια
Τυχαία Θέματα