Ενα... προσωπάκι 9.000 ετών!

Ενα... προσωπάκι 9.000 ετών!16.01.2018Τέχνες

Επιστήμονες παρουσιάζουν την «Αυγή», που βρέθηκε στο σπήλαιο της Θεόπετρας, την Παρασκευή στο Μουσείο Ακρόπολης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μετά τη «Μύρτιδα», ήρθε η σειρά της «Αυγής». Την προσεχή Παρασκευή, σε μια ημερίδα που θα διοργανωθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, θα παρουσιαστεί η ανασύσταση του προσώπου του κοριτσιού που πριν από 9.000 χρόνια έζησε στο σπήλαιο της Θεόπετρας Τρικάλων, όπου και εντοπίστηκε άθικτη η ταφή της.

Οσοι βρεθούν την Παρασκευή στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς περίπου έμοιαζε

το νεαρό αυτό κορίτσι, χάρη στην έρευνα του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής δρος Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος πριν από περίπου οκτώ χρόνια, με μια έμπειρη ομάδα επιστημόνων, είχε παρουσιάσει τη Μύρτιδα.

Η «Αυγή», η οποία «βαπτίστηκε» έτσι συμβολικά, έζησε στην αυγή του σημερινού πολιτισμού και ήταν περίπου 18-25 ετών. Ο σκελετός της εντοπίστηκε από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση - Αποστολίκα στο σπήλαιο της Θεόπετρας, στα Τρίκαλα, και εξετάστηκε από ειδικούς (ορθοπεδικός, ενδοκρινολόγος και ακτινολόγος), καταλήγοντας ότι η νεαρή εμφάνιζε κάποιες σημαντικές ιδιαιτερότητες, αφού έπασχε από αναιμία, ενώ αντιμετώπιζε και κάποιο ενδοκρινολογικό πρόβλημα.

Ο τίτλος της ημερίδας είναι «Η “Αυγή” στην αυγή του πολιτισμού» και κατά τη διάρκεια αυτής θα γίνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, που θα συμβάλουν στην κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Το σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται σε ύψος περίπου 280 μέτρων, ενώ μπροστά του ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σπήλαιο κατοικήθηκε έως και τη Νεολιθική Εποχή, ενώ σε αυτό, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, εκτός από τις ταφές, εντοπίστηκαν λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής - Μεσολιθικής και Νεολιθικής Εποχής, κεραμικά αντικείμενα αλλά και κοσμήματα.

Η «Αυγή» είναι η δεύτερη περίπτωση ανάπλασης προσώπου που έγινε από κρανίο νεκρής μετά τη «Μύρτιδα», την 11χρονη από την Αθήνα που έζησε τον 5ο π.Χ. αιώνα και πέθανε από τυφοειδή πυρετό κατά τη διάρκεια του μεγάλου λοιμού που χτύπησε την πόλη την περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα