«Οι εικόνες άκρας φτώχειας θα μου μείνουν αξέχαστες»

«Οι εικόνες άκρας φτώχειας θα μου μείνουν αξέχαστες»27.11.2017Πρόσωπα

Ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, εφημέριος στον Αγ. Ελευθέριο Αχαρνών, μιλάει για την ιεραποστολή του στη Μαδαγασκάρη και όσαβίωσε: «Οι άνθρωποι ζουν με το τίποτα. Από την πείνα, έτρωγαν τα κουκούτσια από ελιές!»

Πάντα οι εικόνες φτώχειας και εξαθλίωσης σε χώρες της Αφρικής σοκάρουν και συγκινούν τον δυτικό κόσμο. Ανθρωποι που ζουν με ελάχιστα χρήματα και κοιμούνται νηστικοί, χωρίς να γνωρίζουν αν την επόμενη ημέρα θα βρουν ένα πιάτο φαΐ. Ανθρωποι που υποφέρουν από ασθένειες και μένουν για ημέρες χωρίς θεραπεία και ίαση,

ακόμα και στις πιο απλές περιπτώσεις. Εκατομμύρια ψυχές ζουν με το τίποτα, όπως οι κάτοικοι της Μαδαγασκάρης, του μεγάλου νησιού της αφρικανικής ηπείρου.

Λύση και «αντίδοτο» στην ακραία φτώχεια προσπαθούν να προσφέρουν κάποιοι ήρωες ιεραπόστολοι, που θυσιάζουν χρόνο και ανέσεις, και βρίσκονται στο πλευρό των αδύναμων και χτυπημένων από τη μοίρα συνανθρώπων τους. Ενας εξ αυτών, ο π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου οδού Αχαρνών, μίλησε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» για την ιεραποστολή του στη Μαδαγασκάρη, αποτυπώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα.

«Θα μου μείνουν αξέχαστες οι εικόνες της άκρας φτώχειας. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με το τίποτα. Κοιμούνται νηστικοί και δεν ξέρουν αν την επομένη θα έχουν να φάνε κάτι... Ηταν τραγικό εκείνο που είδα επιστρέφοντας από ένα απομακρυσμένο χωριό της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο. Μας σταμάτησαν στον δρόμο για να μας παρακαλέσουν, αν μπορούμε, να πάρουμε μαζί μας μια γυναίκα που της είχε βγει ολόκληρο το κόκαλο του ποδιού από τη σάρκα. Ηταν έτσι περίπου 15 ημέρες. Με πόνους αφόρητους. Δεν υπήρχε τρόπος θεραπείας και μετάβασής της στο κέντρο, διότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μέσα και χρήματα. Το κόστος της όλης υπόθεσης ήταν τρία ευρώ! Και ένα δεύτερο ήταν όταν ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης κ. Ιγνάτιος πήγαινε ημέρα Τετάρτη σε κάποιο χωριό και κατά το μεσημέρι έτρωγε ελιές και ψωμί. Οταν από το παράθυρο του αυτοκινήτου του έριχνε τα κουκούτσια, ο κόσμος, από την πείνα, τα μάζευε και τα έτρωγε» επισημαίνει.

ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΓΑΠΗ

Στο ερώτημα τι μπορεί να προσφέρει κάποιος για τους συνανθρώπους του στη Μαδαγασκάρη ο π. Θεμιστοκλής απαντά: «Το πρώτο και χωρίς κόστος είναι η αληθινή αγάπη, που μεταφράζεται σε αδιάλειπτη προσευχή για όλους εκείνους τους ελαχίστους αδελφούς μας, που δεν έχουν απολύτως τίποτα στη ζωή τους. Και, δεύτερον, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου συγκεντρώνουμε τα πάντα, ό,τι πιθανόν δεν είναι αναγκαίο σε εμάς και φορτώνει το σπίτι μας ασφυκτικά από τον υπερκαταναλωτισμό μας είναι χρήσιμο για τους αδελφούς μας στη Μαδαγασκάρη, δηλαδή ρούχα, παπούτσια, παιχνιδάκια για τα παιδιά, γραφική ύλη, κονσέρβες, τρόφιμα μακράς διαρκείας, μικροέπιπλα, κουζινικά, πιάτα, πετσέτες, εσώρουχα κτλ. Το Ευαγγέλιο δεν έχει ούτε χρονικά όρια ούτε και εθνικά. Η Εντολή του Χριστού μας είναι: “Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και Αγίου Πνεύματος”. Αφού είναι Εντολή του ίδιου του Κυρίου μας, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Αλλωστε, Εκκλησία χωρίς ιεραποστολή είναι Εκκλησία χωρίς αποστολή».

Να σημειωθεί ότι η αξέχαστη εμπειρία και το μάθημα ζωής του διδάκτορος Θεολογίας αποτυπώθηκαν στο νεοεκδοθέν βιβλίο του «Ιεραποστολικές εμπειρίες από το νησί της Μαδαγασκάρης».

«Το 1 ευρώ είναι ασήμαντο για εμάς, αλλά εκεί τα 95 λεπτά είναι ένα μεροκάματο»

Τα ωράρια συγκέντρωσης τροφίμων και αντικειμένων στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου είναι καθημερινά από τις 07.00 έως τις 12.30 και από τις 17.00 έως τις 19.00. «Μπορεί το ένα ευρώ να είναι ασήμαντο για εμάς εδώ στην Ελλάδα, αλλά για τη Μαδαγασκάρη 95 λεπτά του ευρώ είναι ένα μεροκάματο. Αν, λοιπόν, όλοι οι Ελληνες μία φορά τον χρόνο δίναμε ένα ευρώ για την ιεραποστολή, τότε τα πράγματα για τους εκεί πάσχοντας αδελφούς μας θα ήταν καλύτερα» συμπληρώνει ο π. Θεμιστοκλής.

Για την ιστοσελίδα www.orthmad.gr, που δημιουργήθηκε ώστε να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης περί την ιεραποστολή, ο π. Θεμιστοκλής τονίζει: «Η ιστοσελίδα προέκυψε από την ανάγκη της πληροφόρησης των νέων για τα έργα της Εξωτερικής Ιεραποστολής Μαδαγασκάρης. Είναι αλήθεια ότι σήμερα ενημερώνεται κάποιος από το διαδίκτυο πολύ πιο εύκολα από ό,τι με ένα φυλλάδιο που κυκλοφορεί με το χέρι. Για τον λόγο αυτό τα παιδιά της Ενοριακής Νεανικής Εστίας θέλησαν να κάνουν αυτό το βήμα και δεν είχαν άδικο. Σήμερα πολύς κόσμος από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό ενημερώνεται για πολλά θέματα της ιεραποστολής και όχι μόνο, γιατί, εκτός των νέων της ιεραποστολής, υπάρχει και πολλή πνευματική τροφή». Και προσθέτει: «Η επιλογή του ονόματος της ιστοσελίδας ήταν των ίδιων των νέων. Εξαρχής ήθελαν να δώσουν το στίγμα ότι αφορά μια ιεραποστολή σε συγκεκριμένη περιοχή, το όνομα όμως ήταν μεγάλο. Ετσι, σκέφτηκαν να βάλουν συντετμημένα το όνομα και βγήκε ως “ορθόδοξη τρέλα”! Και αληθινά είναι τρέλα να αφήνεις την άνεση της πολυτέλειας και της ευμάρειας για να γίνεις ιεραπόστολος στο πουθενά. Κάπως έτσι, επιστρέφοντας από την πρώτη ιεραποστολική περιοδεία μου, μετέφερα στα παιδιά, σε γνωστούς και φίλους ότι το να κάνεις σήμερα ιεραποστολή σε μια τριτοκοσμική χώρα, όπως είναι η Μαδαγασκάρη, πρέπει να σε διακατέχει θεϊκή τρέλα· ειδάλλως, το τόλμημα θα μαραθεί με τις πρώτες δυσκολίες».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα