Σύμμαχος των πληγέντων η Εκκλησία

Σύμμαχος των πληγέντων η Εκκλησία27.11.2017Πρόσωπα

«Ακόμα μετράμε τις πληγές μας. Περιμένουμε πότε θα πάρουμε μια αναπνοή από τον καιρό, από τις λάσπες και το κακό που συνέβη στη Μάνδρα, για να αρχίσουμε κι εμείς συστηματικά την προσφορά της υλικής βοήθειας» τονίζει ο Μητροπολίτης Μεγάρων

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν τεράστια καταστροφή την προηγούμενη εβδομάδα στη δυτική Αττική και άφησαν πίσω τους νεκρούς και τραυματίες έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα πολλές περιοχές της Αττικής.

Η Μάνδρα,

η οποία επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες, ακόμα μετράει τις πληγές της. Ανθρωποι που έχασαν συγγενείς και φίλους και ταυτόχρονα είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφονται τα σπίτια τους και τα καταστήματά τους προσπαθούν, με όσα ψυχικά εφόδια διαθέτουν ακόμα, να σταθούν όρθιοι.

Η «Ορθόδοξη Αλήθεια», επιχειρώντας να καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής, επικοινώνησε με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις του κοντά στους πληγέντες.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Ο Μητροπολίτης των πληγεισών περιοχών μάς ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί εκεί, καθώς και για την ετοιμότητα της τοπικής Εκκλησίας να προσφέρει υλική βοήθεια σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Περιγράφοντας την κατάσταση, ο Ιεράρχης τόνισε τα εξής: «Προς το παρόν, η επικοινωνία μου με την Περιφέρεια, τη δήμαρχο Μάνδρας και τον δήμαρχο Νέας Περάμου και Μεγάρων δεν οδήγησε στο να ανάψει το πράσινο φως και να μπορέσω να δώσω υλική βοήθεια, γιατί δεν μπορούμε να βρούμε και να βοηθήσουμε ακόμη αυτές τις οικογένειες. Προχωράμε την καταγραφή σταδιακά, αλλά εκεί που αρχίζουμε, πάλι σταματάμε λόγω των καιρικών συνθηκών».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Ξεκίνησα για να φθάσω στη Σαλαμίνα και γύρισα πίσω, γιατί απαγορεύεται λόγω των συνθηκών να πάω στη Σαλαμίνα, καθώς από τη νεροποντή επλήγη και το νησί. Ακόμη μετράμε τις πληγές μας. Η Εκκλησία συμπαραστέκεται σε αυτούς τους ανθρώπους ηθικά. Οσοι μπορέσαμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους αρχικά τους δίναμε νερό, γιατί είχαν οι άνθρωποι και ανάγκη νερού. Πριν από λίγες ημέρες δώσαμε στη Νέα Πέραμο λίγο μαγειρεμένο φαγητό σε μερικές οικογένειες, τις οποίες εντοπίσαμε με ένα τζιπ. Με αυτό τον τρόπο πήγαμε και τις βρήκαμε, γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν τίποτα. Τώρα σιγά σιγά περιμένουμε πότε θα πάρουμε μια αναπνοή από τον καιρό, από τις λάσπες και το κακό που συνέβη στη Μάνδρα, για να αρχίσουμε και εμείς συστηματικά την προσφορά της υλικής βοήθειας».

Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» επικοινώνησε και με τον ιερέα του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Μάνδρα Αττικής π. Μακάριο Μάτσο, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη μετά τη σφοδρή κακοκαιρία.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

«Η κατάσταση είναι τραγική. Δεν είναι της αρμοδιότητός μου να πω τι έφταιξε, έχω 15 χρόνια στη Μάνδρα, είναι η δεύτερη φορά που ζω πλημμύρες, αλλά είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε μια τέτοια τραγική κατάσταση» τόνισε και πρόσθεσε: «Πριν από δύο χρόνια υπήρξαν και πάλι ζημιές αλλά όχι σε τέτοια έκταση. Πιστεύω πως δεν είναι θεομηνία. Ο Θεός δεν έχει οργή κατά του ανθρώπου, όλα αυτά που ζούμε έγιναν από ανθρώπινα λάθη, χωρίς να αποδίδονται ευθύνες σε κανέναν. Γενικότερα, η παρέμβαση του ανθρώπου στη φύση και στη Δημιουργία πάντοτε έχει αρνητικές επιπτώσεις. Πύργος της Βαβέλ».

«ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ;»

Ο π. Μακάριος αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν ήδη απευθυνθεί στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μάνδρας, ζητώντας βοήθεια. «Ηδη έφθασαν κάποιες ποσότητες νερού, κινητοποιούμαστε με τον σεβασμιότατο και μοιράσαμε ρούχα και κάποια είδη πρώτης ανάγκης σε όσους νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Κάποιοι από αυτούς τους νοσηλευομένους μάς έλεγαν: “Εμείς τι θα γίνουμε τώρα; Δεν έχουμε σπίτι”. Αυτός ήταν ο προβληματισμός τους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο π. Μακάριος, επιχειρώντας να περιγράψει την απελπισία στην οποία έχουν περιέλθει οι συνάνθρωποί μας στις πληγείσες περιοχές.

«ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΤΕΣ ΜΑΣ»

Ο π. Μακάριος Μάτσος μίλησε και για το γεγονός ότι κάποιοι από τους νεκρούς ήταν μέλη της Ενορίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μάνδρας: «Οι άνθρωποι αυτοί που έφυγαν από τη ζωή ήταν άνθρωποι οι οποίοι είχαν σχέση με την Εκκλησία. Κάποιες γιαγιάδες που ήταν ανάπηρες, κατάκοιτες και πνίγηκαν είχαν κοινωνήσει τελευταία των αχράντων μυστηρίων στη γιορτή των Ταξιαρχών και τις πήρε ο Θεός στην αγκαλιά του. Αλίμονο από αυτούς που μένουν πίσω και θα ζήσουν το δράμα και την έλλειψη υλικών αγαθών... Κάποιοι χρησιμοποιούν τις λέξεις “βομβαρδισμένη πόλη” για να περιγράψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μάνδρα. Θα έλεγα ότι είναι πολύ λίγο ώστε να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

Keywords
Τυχαία Θέματα