Οταν το παλιό συναντά το μοντέρνο!

Οταν το παλιό συναντά το μοντέρνο!27.11.2017Πρόσωπα

Ο Σουηδός χορογράφος Π. Λίντμπεργκ μιλά για τη δική του εκδοχή της «Ωραίας Κοιμωμένης» στο «Σταύρος Νιάρχος»

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Στα τέσσερά του δήλωσε στους γονείς του ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον χορό. Τελικά, όχι μόνο δεν άλλαξε γνώμη, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλά παιδιά της ηλικίας του, αλλά κατάφερε να δώσει «σάρκα και οστά» στο όνειρό του. Στην Ελλάδα, όπου βρέθηκε τους τελευταίους δυόμισι μήνες, ο Σουηδός χορογράφος Πόντους

Λίντμπεργκ δούλεψε εντατικά για τη νέα παραγωγή μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της «Ωραίας Κοιμωμένης», μια παράσταση που χορογράφησε ο ίδιος και χθες έκανε επίσημη πρεμιέρα στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ. Με αφορμή τη συνεργασία του με το λυρικό θέατρο, ο περφεξιονιστής χορογράφος Πόντους Λίντμπεργκ, που λατρεύει τις πολύωρες πρόβες, γιατί έτσι γίνονται αρμονικότερα οι καλλιτεχνικές ζυμώσεις, μας υποδέχθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού και μας μίλησε για τη δική του εκδοχή της «Ωραίας Κοιμωμένης».

«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ ιδιαίτερη και διαφορετική κουλτούρα» ανέφερε ο κ. Λίντμπεργκ. «Ερχόμενος στην Ελλάδα αισθάνεται κανείς ότι βρίσκεται σε άλλο μέρος του πλανήτη. Δεν είναι σαν την υπόλοιπη δυτική Ευρώπη. Είναι δύσκολο να σας το εξηγήσω, αλλά μιλάω για διαφορές σε αισθητικό επίπεδο - στο ταμπεραμέντο, στον τρόπο ζωής, ακόμη και στους χρόνους σας εσείς οι Ελληνες είστε διαφορετικοί. «Ηρθα στην Ελλάδα ύστερα από πρόταση του πρώην διευθυντή του μπαλέτου Αντώνη Φωνιαδάκη, τον οποίο γνώριζα. Ο ερχομός μου εδώ γίνεται κυρίως διότι με ενδιέφερε να κάνω κάτι στο νέο κτίριο της όπερας, συστήνοντάς το εκ νέου στο κοινό».

Η παραγωγή, η πρώτη χορευτική παραγωγή του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις καινούργιες εγκαταστάσεις της είναι, όπως εξηγεί ο κ. Λίντμπεργκ, μια διαφορετική εκδοχή του θρυλικού μπαλέτου, βασισμένη στη διαδοχή των τεσσάρων εποχών του χρόνου. «Δεν είναι σαν τις παραστάσεις μπαλέτου που έχουμε δει μέχρι σήμερα, γιατί ήθελα να ξεφύγω από τα συνηθισμένα. Είναι μια παραγωγή που μας πηγαίνει αρκετά πίσω στην παράδοση των παραμυθιών, τα οποία λατρεύω, διότι έχουν βαθιά μηνύματα. “Η Ωραία Κοιμωμένη” είναι μια αλληγορία του κύκλου της ζωής, όπου οι τέσσερις εποχές του χρόνου συμβολίζουν τη γέννηση, τον έρωτα, τον θάνατο. Θα δείτε ότι είναι πολύ διαφορετική από τις αντίστοιχες παραγωγές της Disney».

Πολυσχιδής προσωπικότητα, με μεγάλο καλλιτεχνικό εύρος που ξεκινά από τον χορό και φθάνει μέχρι το σινεμά -ενώ είχε κάνει και σπουδές στην Ιατρική-, ο Πόντους Λίντμπεργκ παραδέχεται ότι είναι ένας χορογράφος σύγχρονου χορού, που δεν του αρέσει να «στριμώχνεται» σε καλλιτεχνικές νόρμες.

«Σίγουρα υπάρχουν κάποιες κλασικές φιγούρες στο έργο που παρουσιάζουμε στην Ελλάδα, αλλά ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν το παλιό που συναντά το μοντέρνο» τονίζει, συμπληρώνοντας ότι η ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο (η ταινία του «Labyrinth Within» έχει αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία) ήταν για εκείνον μια φυσική εξέλιξη. «Δουλεύω πάρα πολύ με την έννοια της εικόνας. Αν συνδυάσεις την κίνηση με την εικόνα, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ταινίες, επομένως για εμένα ήταν τελικά κάτι πολύ φυσιολογικό το να κάνω σινεμά. Την περίοδο αυτήν έχω ήδη ένα φιλμ στα σκαριά, το οποίο δουλεύω πολλά χρόνια, αλλά και μερικά ακόμα σχέδια, τα οποία είναι σε εξέλιξη».

Info: Οι παραστάσεις της «Ωραίας Κοιμωμένης» ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Ανοίγει νέο επαγγελματικό κεφάλαιο

Ο 39χρονος καλλιτέχνης, που ζει στη Νέα Υόρκη, την «πόλη όπου όλες οι νέες τάσεις γεννιούνται» και έχει συνεργαστεί με τα σημαντικότερα χορευτικά σχήματα, το 2018 ετοιμάζεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική ζωή του. Θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Danish Dance Theatre στην Κοπεγχάγη, μιας από τις πιο γνωστές ομάδες της Σκανδιναβίας.

«Για πολλά χρόνια εργάζομαι ως freelancer, κάνοντας πολλές παραγωγές σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Νομίζω ότι τώρα θα με ενδιέφερε να μείνω περισσότερο σε ένα και μόνο μέρος, και να “επενδύσω” σε έναν θίασο κάνοντας μακροπρόθεσμα πράγματα. Να πάω, δηλαδή, και να μείνω για περισσότερο από έξι μήνες. Σίγουρα, αναλαμβάνοντας το νέο πόστο μου, σκοπός μου είναι να βγούμε περισσότερο στον κόσμο. Να κάνουμε περιοδείες και να δείξουμε ποια είναι η εθνική ομάδα χορού της Δανίας. Επίσης, θα ήθελα να φέρω στο θέατρο νέες καλλιτεχνικές φόρμες, καινούργια καλλιτεχνικά είδη», λέει.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο πολυβραβευμένος Βρετανός σκηνογράφος και ενδυματολόγος Πάτρικ Κίνμοθ, ο οποίος έχει εργαστεί με τα κορυφαία θέατρα του πλανήτη, αλλά και με τη βρετανική «Vogue».

Keywords
Τυχαία Θέματα