Ο πλανήτης κινδυνεύει από έκρηξη ηφαιστείων

Ο πλανήτης κινδυνεύει από έκρηξη ηφαιστείων01.12.2017Ειδήσεις

Μια καταστροφική για την ανθρωπότητα έκρηξη ηφαιστείου μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζαμε, προειδοποιούν Βρετανοί επιστήμονες, με αφορμή και την πρόσφατη ενεργοποίηση του ηφαιστείου Αγκούνγκ στο Μπαλί.

Μια έκρηξη ικανή να επιστρέψει τον ανθρώπινο

πολιτισμό πίσω στην Εποχή των Σπηλαίων, καθώς «οι τεράστιες εκρήξεις ηφαιστείων αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα ανάλογο με εκείνο από μια πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη. Αυτές οι δύο είναι οι κυριότερες αιτίες που στο παρελθόν υπήρξαν μαζικές εξαφανίσεις ειδών από τον πλανήτη μας».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή στατιστικής Τζόναθαν Ρουτζίερ της Σχολής Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωλογίας «Earth and Planetary Science Letters», ανέλυσαν τα γεωλογικά αρχεία των τελευταίων 100.000 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στις σούπερ εκρήξεις ηφαιστείων είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος από ό,τι είχε θεωρηθεί έως σήμερα.

Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν ότι συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε 45.000 έως 714.000 χρόνια, αλλά η νέα εκτίμηση είναι ότι συμβαίνουν κάθε 5.000 έως 48.000 χιλιάδες χρόνια, με πιο πιθανή εκτίμηση κάθε 17.000 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα