Νομοσχέδιο για μείωση δαπάνης σε φάρμακα

Νομοσχέδιο για μείωση δαπάνης σε φάρμακα01.12.2017Νέα

Αλλαγές στην αξιολόγηση και την αποζημίωση για τα σκευάσματα, ενώ υπόσχονται φθηνότερες τιμές

Από τη
Ρίτα Μελά

Aλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική φέρνει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση και την αποζημίωση των φαρμάκων, στο πλαίσιο του οποίου συστήνεται Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ο στόχος είναι η επιστημονικά ορθή, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα, πετυχαίνοντας παράλληλα τις καλύτερες

δυνατές τιμές στα σκευάσματα και συνακόλουθα τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρώτη διαπραγμάτευση που έκλεισε το υπουργείο Υγείας με φαρμακοβιομηχανίες που παρήγαγαν καινοτόμα φάρμακα για την ηπατίτιδα C, την περασμένη άνοιξη.

Η ηγεσία του υπουργείου πέτυχε μείωση των τιμών στα σκευάσματα και έτσι πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που πλέον έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Σε εξέλιξη είναι επίσης η διαπραγμάτευση για καινοτόμα φάρμακα για το μελάνωμα και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τα παραπάνω είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπ. Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της παρουσίασης του νομοσχεδίου με τίτλο «Αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμακευτικών προϊόντων ανθρώπινης χρήσης και άλλες διατάξεις». Ο υπουργός, αφού τόνισε ότι υπήρχε θεσμικό έλλειμμα στην αξιολόγηση των φαρμάκων, παρουσίασε τα κύρια σημεία του νέου νομοσχεδίου, για το οποίο θα γίνει διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στις αρχές του 2018.

Συγκεκριμένα, τα βασικά κριτήρια της Επιτροπής Αξιολόγησης, που θα αποτελείται από 11 τακτικά μέλη, θα είναι το κλινικό όφελος, η σύγκριση με τα υπάρχοντα φάρμακα και θεραπείες, η αξιοπιστία των κλινικών μελετών, το κόστος σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους και η επίπτωση στον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Ξανθός είπε ότι η επιτροπή θα δέχεται τους συλλόγους των ασθενών και θα ακούει τις προτάσεις τους, καθώς είναι και οι άμεσοι αποδέκτες των αποφάσεών της, χωρίς όμως να συμμετέχουν σ’ αυτή.

Το ωράριο

Στο μεταξύ, στον αέρα παραμένουν τα ζητήματα του ωραρίου των φαρμακείων αλλά και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση που είχε ο υπ. Υγείας με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Keywords
Τυχαία Θέματα