Διαφορετικές μίζες με ίδιες διαδρομές!

Διαφορετικές μίζες με ίδιες διαδρομές!01.12.2017Παρασκήνιο

Αποκαλυπτικός για το μαύρο χρήμα ο Αντ. Κάντας στη δίκη της Siemens! Εκτίμησε ότι «τα πήραν» και πολιτικοί

Ρεπορτάζ
Μαρία Ζαχαροπούλου

Οι πρωταγωνιστές δύο μεγάλων σκανδάλων, της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, εμφανίζονται ότι χρησιμοποιούσαν τις ίδιες πολυδαίδαλες διαδρομές προκειμένου να ξεπλένουν μίζες εκατομμυρίων. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση στη δίκη της Siemens

του πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (1997-2002) Αντώνη Κάντα, ο οποίος είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και, ούτε λίγο ούτε πολύ, εκτίμησε ότι, αφού πήρε μίζες ο ίδιος, δωροδοκήθηκαν και πολιτικοί.

Ο Αντώνης Κάντας κλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να ρίξει φως στον ρόλο των κατηγορούμενων τραπεζιτών Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, ο Φάνης Λυγινός άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό στην Dresdner Bank, από τον οποίο φέρεται πως διακινήθηκε 1.300.000 ευρώ. Οσο για τον Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, υποστήριξε ότι διακίνησε μαύρο χρήμα που προερχόταν από τα εξοπλιστικά. Μάλιστα, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο πώς έδωσε μέσα σε βαλίτσα στους δύο τραπεζίτες ποσό 500.000 ευρώ, που διατηρούσε σε τραπεζική θυρίδα.

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα και στον χορό εκατομμυρίων γύρω από αυτά, ο Αντώνης Κάντας παρουσίασε μια καλοδουλεμένη μηχανή που χρειαζόταν... λάδωμα για να προχωρούν απρόσκοπτα οι επίμαχες συμβάσεις. «Ηξεραν ότι όταν κάνουν προσφορά οι εταιρίες, βάζουν στο τίμημα ένα κόστος προώθησης, το οποίο ήταν ενσωματωμένο στην τελική τιμή» είπε με χαρακτηριστική άνεση ο μάρτυρας και συνέχισε: «Αν δεν έπαιρνα εγώ αυτό το χρήμα, είτε θα έμενε στον εκπρόσωπο είτε θα γύρναγε στην εταιρία. Το Δημόσιο δεν θα κέρδιζε τίποτα».

Ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι έβαλε στην τσέπη μίζες περίπου 11.000.000 ευρώ για να βάλει την υπογραφή του σε 11 εξοπλιστικά προγράμματα, υπογράμμισε ότι δεν ήταν από τα πρόσωπα που λάμβαναν αποφάσεις. Διευκρίνισε δε ότι δεν ανήκε στον κύκλο των ανθρώπων εμπιστοσύνης του Ακη Τσοχατζόπουλου και γι’ αυτό δεν γνώριζε πολλά πράγματα. «Υπήρχε μια ιεραρχία, όλοι υπέγραφαν πριν από εμένα, η σύμβαση πέρναγε και από τον υπουργό... Εγώ απλώς θα μπορούσα να καθυστερήσω τον φάκελο του προγράμματος, κάνοντας κάποιες παρατηρήσεις, αλλά οι καθυστερήσεις έχουν συνέπειες για την εταιρία. Μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, ο υπουργός. Υπάρχει πίεση να γίνουν όλα γρήγορα» τόνισε ο Αντώνης Κάντας, εκτιμώντας παράλληλα ότι πήραν μίζες και πολιτικά πρόσωπα: «Αφού δόθηκαν λεφτά σε μένα, καθένας μπορεί να φανταστεί πόσα λεφτά δόθηκαν σε αυτούς που αποφάσιζαν».

Πρόεδρος: Αρα «λάδωναν» τα γρανάζια της αλυσίδας για να μην μπλοκάρει.

Αντώνης Κάντας: Κυρίως «έσπρωχνε» σε εκείνους που έπαιρναν τις αποφάσεις.

Πρόεδρος: Αφορούσε και πολιτικά πρόσωπα;

Αντώνης Κάντας: Υποθέτω πως ναι, δεν ξέρω. Υπάρχει και μια ομερτά...

Keywords
Τυχαία Θέματα