Μήνυμα ειρήνης από Αθήνα και Σινά

Μήνυμα ειρήνης από Αθήνα και Σινά 29.11.2017Πρόσωπα

Καλέντ Φούντα: «Η τρομοκρατία δεν έχει θρήσκευμα, αλλά είναι μαφία»

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Ηχηρό μήνυμα κατά του θρησκευτικού φανατισμού και της ισλαμικής τρομοκρατίας, που στρέφεται εναντίον των λαών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, έστειλαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο διοικητής του Νότιου Σινά Καλέντ Φούντα, τονίζοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης

του διαλόγου, της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης ως απάντηση στον τυφλό θρησκευτικό φανατισμό.

Οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για τα παλίμψηστα χειρόγραφα της Μονής Σινά. Παρόντες ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανός και ο πρέσβης της Αιγύπτου Φαρίντ Μονίμπ.

Απαντώντας σε ερώτηση της «δημοκρατίας» πώς μπορούν τα κράτη της Μεσογείου στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα της τρομοκρατίας, ώστε οι λαοί τους να ζήσουν ειρηνικά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης είπε: «Η απάντηση είναι η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση και να έρθουν οι χώρες και οι κοινωνίες κοντά μέσα από τον διάλογο. Ο σκοπός των τρομοκρατών είναι ο φόβος και ο τρόμος. Αυτό ξεπερνιέται με την αλληλεγγύη και την αλληλοκατανόηση». Ο διοικητής του Νότιου Σινά Καλέντ Φούντα τόνισε ότι «πρέπει να είναι ενωμένες οι χώρες εναντίον της τρομοκρατίας, που δεν έχει σχέση με το θρήσκευμα, αλλά είναι μαφία».

Ο κυβερνήτης του Νότιου Σινά εξήρε τη σχέση των αιγυπτιακών Αρχών με τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης λέγοντας ότι το Σαρμ Ελ Σέιχ θεωρείται μια πόλη απόλυτα ασφαλής, όπως και η Μονή της Αγίας Αικατερίνης.

Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός, ηγούμενος της Μονής της Αγίας Αικατερίνης, από το βήμα του συνεδρίου για τα παλίμψηστα της μονής, με αφορμή την πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Βόρειο Σινά, έστειλε το μήνυμα της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης, σε μια εποχή, όπως είπε, δύσκολη, που σημαδεύτηκε πρόσφατα από την τραγωδία της τρομοκρατίας, «η οποία με πρόσχημα τη θρησκευτική πίστη εγκληματεί εναντίον αδελφού από αδελφό προσβάλλοντας το Ισλάμ». Κάλεσε μάλιστα τους πιστούς να μη φοβούνται να επισκεφτούν το μοναστήρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα