$15.000.000 καίνε τον σουλτάνο

$15.000.000 καίνε τον σουλτάνο29.11.2017Πρόσωπα

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία αποκάλυψε ότι συγγενείς του Ερντογάν έβγαλαν λεφτά σε offshore

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Αστραψε και βρόντηξε κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες στη διάρκεια της ομιλίας του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, σηκώνοντας το γάντι της πρόκλησης που του είχε πετάξει μία μέρα νωρίτερα ο «σουλτάνος».

«Θα παραιτηθώ» είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στον πολιτικό αντίπαλό του «(αν αποδείξεις)

πως ο Ερντογάν έχει μία δεκάρα σε offshore στο εξωτερικό (...) δεν θα μείνω στην προεδρία ούτε λεπτό».

Τελικά ο Κιλιντσάρογλου «μίλησε» με ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν πως στενοί συγγενείς του προέδρου μετέφεραν εκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό υπεράκτιας εταιρίας, ενώ υποστήριξε πως έχει στην κατοχή του έγγραφα που αποδεικνύουν τις ύποπτες συναλλαγές. Η τηλεοπτική μετάδοση της ομιλίας του προέδρου του CHP, πάντως, διακόπηκε... ξαφνικά χθες, όταν ο Κιλιντσάρογλου άρχισε να γίνεται πιο σαφής.

Μάλιστα, βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει πως η μετάδοση διεκόπη ακριβώς τη στιγμή που ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «τώρα έφτασε η στιγμή για να ανοίξουμε το κουτί (των αποκαλύψεων)». Οπως έγινε γνωστό, ωστόσο, ο Κιλιντσάρογλου κατηγόρησε έναν από τους γιους του προέδρου, τον Μπουράκ, και έναν από τους αδελφούς του, τον Μουσταφά, ότι μετέφεραν μεγάλα ποσά που φτάνουν τα 15.000.000 δολάρια στον λογαριασμό μιας εταιρίας την οποία άνοιξαν το 2011 στη Νήσο του Μαν, στον φορολογικό παράδεισο που εντοπίζεται στη θάλασσα της Ιρλανδίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε σειρά συναλλαγών που έγιναν τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουάριο του 2012.

Κρατούσε στα χέρια του έγγραφα που, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν τα λεγόμενά του. «Ζητάς από τους συμπολίτες σου να πληρώνουν τους φόρους τους (...) ενώ στέλνεις τα ίδια τα παιδιά σου, τους συγγενείς σου, να ιδρύσουν μια εταιρία σε ένα νησί και να μεταφέρουν εκατομμύρια δολάρια» είπε απευθυνόμενος στον Ερντογάν, τονίζοντας ακόμη πως «τώρα, αν είσαι έντιμος, θα κάνεις αυτό που πρέπει»!

Ακολούθως οι βουλευτές του CHP αποδοκίμασαν έντονα τον Ερντογάν φωνάζοντας ρυθμικά «Ταγίπ, παραιτήσου!», αν και ο δικηγόρος του Τούρκου προέδρου υποστήριζε χθες ότι «οι ισχυρισμοί του Κιλιντσάρογλου είναι όλοι ψευδείς και τα έγγραφα που έδειξε είναι πλαστά».

Με ανακοίνωσή του χθες και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επίσης απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδείς και απρεπείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα