«Μαθήματα πολιτισμού» και... θράσους από Σημίτη

«Μαθήματα πολιτισμού» και... θράσους από Σημίτη18.12.2017Παρασκήνιο

Σε άρθρο του με περισπούδαστο ύφος

Ο Κώστας Σημίτης, ο πολιτικός ο οποίος έβλεπε τις μίζες να περνούν δίπλα του χωρίς να αντιδρά και επί των ημερών του αναδείχθηκαν τα πλέον ευτελή πρότυπα στη βάση της ελληνικής κοινωνίας, μιλάει τώρα ανερυθρίαστα και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τον ρόλο των πολιτισμικών προτύπων στην κοινωνία και την πολιτική.

Σε άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός, αφού τονίζει ότι το κυρίαρχο

πολιτισμικό πρότυπο επηρεάζει αποφασιστικά τη συμπεριφορά των πολιτών, στη συνέχεια ασκεί κριτική στις παθογένειες της ελληνικής πολιτικής, αδιαφορώντας όμως για το γεγονός ότι ο ίδιος προσωπικά φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εγκαθίδρυση του πελατειακού συστήματος που τώρα στηλιτεύει θρασύτατα.

«Η νοοτροπία»

«Η συντεχνιακή νοοτροπία, η προσήλωση στο πελατειακό σύστημα, ο βουλευτής ως μεσολαβητής διορισμών είναι επίσης παραδείγματα νοοτροπιών που κυριαρχούν στους συλλογισμούς των πολιτών γιατί απορρέουν από το πολιτισμικό πρότυπο» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός.

Με το ίδιο θράσος, λες και δεν διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας επί επτά και πλέον έτη, υπογραμμίζει τις συνέπειες ενός πολιτισμικού προτύπου. «Είναι τυπολατρία η πεποίθηση ότι οι κρατικές αποφάσεις πρέπει να υπογράφονται από ένα πλήθος αρμοδίων, με αποτέλεσμα μια ανασχετική στην αποτελεσματικότητα γραφειοκρατία ή και η πεποίθηση ότι οι νόμοι οφείλουν να ρυθμίζουν και την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια, μη αφήνοντας περιθώρια για έλλογες ερμηνείες» προσθέτει ο αμετανόητος κ. Σημίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα