Η κυβέρνηση χαρίζει δάνεια σε 50.000 δανειολήπτες!

Η κυβέρνηση χαρίζει δάνεια σε 50.000 δανειολήπτες!18.12.2017Οικονομία

Ερχεται ρύθμιση-σφουγγάρι για τις «μικρές» οφειλές προς τον πρώην ΟΕΚ, ενώ επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής με μικρότερες δόσεις

Νομοθετική ρύθμιση ελάφρυνσης του χρέους για 81.715 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προωθεί το υπουργείο Εργασίας, δίνοντας ανάσα σε πολίτες που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα οικονομικές δυσκολίες, αλλά αφήνοντας για άλλη μια φορά τους συνεπείς να νιώθουν ότι κακώς ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους.

Ηδη

οι περίπου 40.000-50.000 δανειολήπτες, των οποίων το συνολικό χρέος είναι έως 6.000 ευρώ ή έχει καταβληθεί πάνω από το 60% αυτού, θεωρείται ότι έχουν αποπληρώσει το δάνειό τους.

Για όλους τους υπόλοιπους επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου κατά 10 έτη, γεγονός που μειώνει σημαντικά τη μηνιαία δόση, με άμεση θετική συνέπεια στην καθημερινότητα του δανειολήπτη. Θα υπάρχει όμως ξεχωριστός όρος για εκπτώσεις 20% έως 40% στην αποπληρωμή και σε αυτή την περίπτωση, εάν ένα σημαντικό μέρος αυτού έχει καλυφθεί εντός πενταετίας ή οκταετίας, ανάλογα με την περίπτωση.

Το σχέδιο για τα δάνεια του ΟΕΚ περιλαμβάνει ακόμα διαγραφή κεφαλαίων και τόκων που επαναφέρουν το δάνειο στο αρχικό ποσό του. Τόκοι κεφαλαίου ή υπερημερίας που έχουν καταβληθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης θα αφαιρούνται από το κεφάλαιο του δανείου, ενώ, αν έχουν επιβληθεί και δεν έχουν εισπραχθεί, θα διαγράφονται.

Επιπλέον, επεκτείνεται για όλους τους δικαιούχους ο χρόνος αποπληρωμής κατά 10 έτη, ενώ προβλέπονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι διευθέτησης και αποπληρωμής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Δανειολήπτες που ανήκουν στις ομάδες τριτέκνων, συνταξιούχων, είναι χήρες/οι με προστατευόμενο μέλος, μονογονεϊκές οικογένειες με μέλος ΑμεΑ, άτομα με αναπηρία 67% και άνω, σεισμόπληκτοι - πυρόπληκτοι θα μπορούν να τύχουν έκπτωσης 10%, ενώ οι πολύτεκνοι 20%.

Οι άνεργοι οφειλέτες μπορούν με αίτησή τους να ζητούν από τον ΟΑΕΔ την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για έξι μήνες και συνολικά για τρία έτη, χωρίς καμία σε βάρος τους συνέπεια και χωρίς ο χρόνος εξαίρεσης να προσμετράται στον χρόνο εξόφλησης.

Εφόσον ο οφειλέτης καταβάλει το 60% του τελικού ποσού δανείου εντός πέντε ετών, δικαιούται μείωση της τάξης του 40% στο τελικό ποσό του δανείου.
Εφόσον καταβάλει το 80% του τελικού ποσού εντός οκτώ ετών, δικαιούται μείωση 20% στο τελικό ποσό του δανείου.

Δανειολήπτες οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και συνολικό χρέος έως 26.000 ευρώ μπορούν να καταβάλουν έως το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Επίσης, για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και συνολικό χρέος μεγαλύτερο των 26.000 ευρώ μπορούν να καταβάλουν έως το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Ποιος θα είναι ο ρόλος των τραπεζών

Στο μεταξύ, υπό συζήτηση με τις τράπεζες βρίσκεται και ελάφρυνση των επιτοκίων στα δάνεια που χορηγήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα. Στις ρυθμίσεις των δανείων του ΟΕΚ που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν θα έχουν δικαίωμα ένταξης κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης
α) δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη ή σε άλλη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από αυτές,
β) δανειολήπτες για τους οποίους δεν έχει εκταμιευθεί το σύνολο του δανείου και οι ίδιοι δεν επιθυμούν να συνεχιστεί η δανειοδότηση,
γ) δανειολήπτες που έχουν λάβει μεικτό δάνειο (δηλ. δάνειο από τον ΟΕΚ και από τράπεζα), αλλά μόνο για το τμήμα που αφορά τα κεφάλαια του ΟΕΚ.
Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι η ιδιοκατοίκηση και η χρήση της κατοικίας από τον ίδιο τον δανειολήπτη για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα