«Μάρτυρες» της ΕΟΚΑ ζητούν αποζημίωση από τη Βρετανία!

«Μάρτυρες» της ΕΟΚΑ ζητούν αποζημίωση από τη Βρετανία!29.11.2017Πρόσωπα

Εστω και έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια 35 Κύπριοι, πρώην μέλη της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών, της γνωστής ΕΟΚΑ, διεκδικούν αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Βρετανίας για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του αγώνα τους κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Αυτό αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα του «Guardian», σύμφωνα με το οποίο η προκαταρκτική

ακροαματική διαδικασία σε βρετανικό δικαστήριο, για να αποφασιστεί κατά πόσο η αγωγή θα πρέπει να εξεταστεί αποκλειστικά με βάση το αγγλικό δίκαιο ή και με το κυπριακό δίκαιο, άρχισε χθες.

Η νομική διαδικασία, που αναμένεται να είναι μακρά, βασίζεται σε παλαιότερη απόφαση ανώτερου δικαστηρίου, η οποία επέτρεψε σε ηλικιωμένους Κενυάτες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση για βασανιστήρια που υπέστησαν από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις στη διάρκεια της εξέγερσης της δεκαετίας του '50.

Μεγάλη ημέρα

Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων ΕΟΚΑ Θάσος Σοφοκλέους, μιλώντας στον «Guardian», τόνισε ότι πρόκειται για «μία πολύ μεγάλη ημέρα» για τους ενάγοντες. Τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι από τους ενάγοντες είναι 80άρηδες. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο γυναίκες, μία εκ των οποίων καταγγέλλει ότι στα 16 της χρόνια -τη δεκαετία του '50- έπεσε θύμα βιασμού από αξιωματικούς του βρετανικού στρατού και στη συνέχεια υπέστη πολυήμερη βάρβαρη ανάκριση για τον ρόλο της στην ΕΟΚΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα αποχαρακτηρισμένα βρετανικά έγγραφα, που αποκαλύφθηκαν από τα Εθνικά Αρχεία το 2012, υπάρχουν αποδείξεις βάρβαρης μεταχείρισης μελών της ΕΟΚΑ από τους Βρετανούς, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός τυφλού Κυπρίου στη διάρκεια της εκστρατείας την περίοδο 1955-59. Ο «Guardian» ωστόσο επισημαίνει ότι και η ΕΟΚΑ διέπραξε βιαιότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα