Κοινωνικό μέρισμα: Με καθυστέρηση και γκρίνιες η πίστωση των λογαριασμών

Κοινωνικό μέρισμα: Με καθυστέρηση και γκρίνιες η πίστωση των λογαριασμών29.11.2017Άρθρα

Στις 20 με 21 Δεκεμβρίου (αντί στις 15 Δεκεμβρίου που είχε ανακοινωθεί αρχικά) θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος με τα χρήματα που τους αναλογούν.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν επισκεφθεί τη σελίδα koinonikomerisma.gr περίπου 3.530.000 πολίτες, εκ των οποίων 1.530.000 ήταν μοναδικοί επισκέπτες. Υποβλήθηκαν 697.944 αιτήσεις, εγκρίθηκαν 290.000 από αυτές (ποσοστό 42%), ενώ άλλες 141.000 αιτήσεις απορρίφθηκαν (ποσοστό 20,08%).

Το ποσό που θα διανεμηθεί

στους δικαιούχους ανέρχεται σε 210.892.912 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό ανά αίτηση διαμορφώνεται στα 567,99 ευρώ.

Χθες ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα στη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων και επεσήμανε πως, αν κάποιος κάνει λάθος στην αίτησή του, μπορεί να την ακυρώσει και να υποβάλει νέα αίτηση.

Ενα από τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικαιούχοι, κυρίως συνταξιούχοι, κατά την είσοδό τους στο σύστημα ήταν η μη αντιστοίχιση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ του δικαιούχου. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση δεν προχωρεί στο επόμενο στάδιο, με τους δικαιούχους να πρέπει να μεταβούν σε κάποιο ΚΕΠ προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα. Επίσης, συχνό πρόβλημα είναι αυτό που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο όσοι έχουν μόνο έναν μήνα ασφάλισης για εργασία με μερική απασχόληση, καθώς το τέως ΙΚΑ υπολογίζει τον μήνα από 21 έως 23 ένσημα και όχι 25 που απαιτούνται.

Αντιδράσεις και προβλήματα σχετίζονται επίσης με τα ενήλικα τέκνα που σπουδάζουν εκτός νοικοκυριού, εμφανίζονται όμως ως φιλοξενούμενα.

Οι φιλοξενούμενοι

Πρόβλημα υπάρχει και με τους φιλοξενουμένους, καθώς είτε το σύστημα «μπλοκάρει» από συγκεκριμένες αλλά όχι λίγες ειδικές περιπτώσεις είτε δεν υπάρχει σαφής απάντηση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση. Για παράδειγμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος ήταν ένα εξάμηνο φιλοξενούμενος κι ένα εξάμηνο είχε ιδιοκατοίκηση, αλλά το σύστημα τον θεωρεί ως φιλοξενούμενο, άρα δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα.

Σε άλλη περίπτωση, κάποιος που δηλώθηκε στη φορολογική δήλωση ως φιλοξενούμενος για τη χρήση του 2016, φέτος από τον Ιανουάριο κιόλας ζει μόνος του, έχει τα δικά του οικογενειακά βάρη, αλλά παρά ταύτα το σύστημα δεν αναγνωρίζει αυτή την αλλαγή, ούτε καν με δυνατότητα ηλεκτρονικής υπεύθυνης δήλωσης, κι έτσι δεν μπορεί να υποβάλει μόνος του αίτηση για μέρισμα.

Συν τοις άλλοις, η ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr είτε «πέφτει» είτε εμφανίζει μεγάλες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η υποβολή αιτήματος για το κοινωνικό μέρισμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το σύστημα θα παραμείνει ανοιχτό για αιτήσεις έως τις 12 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα