Νέο πετσόκομμα το 2018 στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων

Νέο πετσόκομμα το 2018 στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων29.11.2017Άρθρα

Αναδρομικές μειώσεις σε 300.000 λόγω αύξησης της εισφοράς από το 4% στο 4,5%

Αντιμέτωποι με περικοπές-σοκ θα βρεθούν από τον Ιανουάριο δημόσιοι υπάλληλοι και ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί και γιατροί), λόγω της αύξησης της εισφοράς του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων από το 4% στο 4,5%.

Περισσότεροι από 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη 15ετία βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και θα δικαιούνται τη λήψη μερίσματος από το ΜΤΠΥ

θα δουν μείωση των αποδοχών τους, και μάλιστα αναδρομική (από 1/1/2017), σε δύο δόσεις, ξεκινώντας από τον μισθό Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, σε εφαρμογή του νόμου Αχτσιόγλου, που ψηφίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, η παρακράτηση εισφορών αυξάνεται, έχει διαφορετικές «ταχύτητες» για παλαιούς (προ του 1993) και νέους ασφαλισμένους, ενώ υπολογίζεται και σε νέα βάση. Πιο συγκεκριμένα:

• Οι εισφορές για τους παλαιούς ασφαλισμένους υπολογίζονται όχι επί του μισθολογίου, όπως αυτό είχε καθοριστεί το 2011, αλλά επί του νέου μισθολογίου, του επιδόματος θέσης ευθύνης και του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (ισχύει για τους εργαζoμένους στους ΟΤΑ).
• Οι εισφορές για τους νέους ασφαλισμένους (μετά την 1/1/1993) υπολογίζονται επί του βασικού μισθού, της οικογενειακής παροχής (από 1% πάει στο 4,5%), του επιδόματος θέσης ευθύνης, του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και του επιδόματος απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών.

Με 20ετία και άνω

Η αυξημένη βάση υπολογισμού των εισφορών για τους νέους ασφαλισμένους μεγαλώνει και τις απώλειες στον μισθό τους. Χαμένοι από την αύξηση αυτή θεωρούνται υπάλληλοι με 20ετία και άνω, αναλογικά με τα χρόνια υπηρεσίας και τα παιδιά, οι οποίοι χάνουν πάνω από 10 ευρώ τον μήνα. Μόνο από την οικογενειακή παροχή η απώλεια για το κάθε παιδί και μόνο στους νέους ασφαλισμένους υπολογίζεται στο 1,5 ευρώ τον μήνα, άρα οι εργαζόμενοι με τρία παιδιά χάνουν μόνο από το επίδομα τέκνων γύρω στα πέντε ευρώ/μήνα.
Τέλος, δεν υπόκεινται σε εισφορές υπέρ του ΜΤΠΥ τα 140,8 ευρώ της ειδικής παροχής που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι με βάση το ενιαίο μισθολόγιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα