Καλιφόρνια: Χάθηκαν ζωές και σπίτια μέσα στη λάσπη

Καλιφόρνια: Χάθηκαν ζωές και σπίτια μέσα στη λάσπη 11.01.2018Ειδήσεις

Οσο περνούν οι ώρες ο απολογισμός των θυμάτων μεγαλώνει! Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη νότια Καλιφόρνια τις τελευταίες δύο ημέρες, εξαιτίας των τρομακτικών κατολισθήσεων λάσπης που έπληξαν την περιοχή.

Παράλληλα, χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν λόγω του αυξημένου κινδύνου από την επέλαση της λάσπης στις περιοχές των οποίων τα δάση είχαν γίνει στάχτη από

τις πρόσφατες πυρκαγιές! Σύμφωνα με τις Αρχές, 163 άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, εκ των οποίων τα 20 με σοβαρά τραύματα. Ο απολογισμός των θυμάτων, πάντως, ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς οι ομάδες διάσωσης δίνουν άνιση μάχη με τον χρόνο για να βρουν επιζώντες κάτω από τόνους λάσπης.

Η καταστροφή που συντελέστηκε από τις πρόσφατες πυρκαγιές, οι οποίες κατέκαψαν χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, φάνηκε τώρα σε όλο το μέγεθός της, αφού τίποτα δεν υπήρχε στο έδαφος ώστε να συγκρατήσει τις τεράστιες ποσότητες λάσπης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θύματα είναι ήδη περισσότερα από την έως σήμερα χειρότερη κατολίσθηση που είχε βιώσει η Καλιφόρνια από το 2005. Η δύναμη της λάσπης ξερίζωσε δέντρα, παρέσυρε και διέλυσε αυτοκίνητα και κάλυψε ολόκληρες γειτονιές, ενώ βράχοι κατέβηκαν από τους λόφους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότερες από τις περιοχές που σάρωσε η κατολίσθηση είχαν πληγεί τον Δεκέμβριο από τις εκτεταμένες πυρκαγιές, με αποτέλεσμα η βλάστηση στην περιοχή να μην επαρκεί για να απορροφήσει το νερό, να συγκρατήσει το έδαφος και να λειτουργήσει ως προστατευτικό τείχος για τους οικισμούς.

Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών από την καταιγίδα «Ελεανόρ» στους επτά, μετά τον χθεσινό εντοπισμό της σορού ενός 70χρονου άνδρα γερμανικής υπηκοότητας.

Ενώ η Αυστραλία «λιώνει» από καύσωνα ρεκόρ

Το 2017 ήταν για την Αυστραλία η τρίτη πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, και αυτό παρά την απουσία του φαινομένου Ελ Νίνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

«Οι θερμοκρασίες την ημέρα, όπως και τη νύχτα, ήταν υψηλότερες από τον μέσο όρο, ιδιαίτερα οι μέγιστες θερμοκρασίες, οι οποίες ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Καρλ Μπραγκάνζα, επικεφαλής του Τμήματος Παρατήρησης του Κλίματος στο Μετεωρολογικό Γραφείο της Αυστραλίας. Οι πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ στο ανατολικό τμήμα της χώρας ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο, καθώς το 2017 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έζησαν.

Παράλληλα, οι ωκεανοί γύρω από την Αυστραλία γνώρισαν θερμοκρασίες «που βρίσκονταν πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο», σύμφωνα με τον Μπραγκάνζα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τον πρωτοφανή καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα δεν γλίτωσαν ούτε οι... νυχτερίδες. Τουλάχιστον 400 από αυτές που βρίσκονταν σε εθνικό πάρκο της Αδελαΐδας δεν άντεξαν τις υψηλές θερμοκρασίες και πέθαναν.

Την ίδια ώρα, οι Αρχές εξέδωσαν «κίτρινο» συναγερμό για την περιοχή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας, απ' όπου αναμένεται να περάσει ο τροπικός κυκλώνας «Τζόις», η σφοδρότητα του οποίου μπορεί να απειλήσει ζωές και περιουσίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα