Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο!

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο!11.01.2018ΣΥΡΙΖΑ

Τροπολογία προανήγγειλε ο Τσακαλώτος από τη Βουλή, στη συζήτηση που άρχισε για το νομοσχέδιο «μαμούθ»

Την κατάθεση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να κάνει ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, προανήγγειλε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Το μόνο που αλλάζει είναι πως

ό,τι γινόταν πριν με φυσικό τρόπο θα γίνεται τώρα με ηλεκτρονικό» τόνισε με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, ενώ έκανε λόγο για «αλλαγή των συσχετισμών μεταξύ των θετικών μέτρων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση έναντι εκείνων που επιβάλλουν οι δανειστές. You haven't seen anything yet, δηλαδή “δεν είδατε ακόμη τίποτα”, όπως λένε και οι Αμερικανοί» τόνισε.

Για τη διάταξη για τις απεργίες ο υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν θα την επέλεγε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας παράλληλα αναφορικά με τα οικογενειακά επιδόματα «περήφανος για τις προσπάθειες της κυρίας Φωτίου, επειδή έχουμε για πρώτη φορά στρατηγική για το παιδί». Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε με αντιπαραθέσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκτοξεύουν σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης.

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρίστος Δήμας μίλησε για τον ορισμό της πρόχειρης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής, με αφορμή την ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο. «Η ένταξη των ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο είναι ο ορισμός της πρόχειρης νεοφιλελεύθερης πολιτικής σας. Εχετε ξεπεράσει τα όρια της θεωρίας τού σοκ. Ο,τι ονομάζατε προδοσία και σκάνδαλα τα νομοθετείτε εσείς» τόνισε, ενώ έντονη κριτική άσκησε και για το θέμα των πλειστηριασμών.

Αντιδράσεις

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκτίμησε ότι η διάταξη για την απεργία «μπορεί να είναι η αρχή ενός μεγάλου πολιτικού έρωτα (σ.σ.: κυβέρνησης και Ν.Δ.) για το μέλλον».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ζήτησε την απόσυρση ολόκληρου του πολυνομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για «προαπαιτούμενα ταξικά, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τσακίζουν τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων».

Οι ΑΝ.ΕΛ., διά του Θανάση Παπαχριστόπουλου, τάχθηκαν υπέρ της διαδικασίας τού επείγοντος, κάτι με το οποίο δεν συμφώνησε ο Μάριος Γεωργιάδης της Ενωσης Κεντρώων. Ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι σημείωσε: «Ξέρουμε ότι τα προαπαιτούμενα είναι αποφάσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, αλλά δεν μπορούμε να τα καταπίνουμε όλα αμάσητα».

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα

Νέο ενιαίο επίδομα παιδιού, που αντικαθιστά το ενιαίο επίδομα τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων - πολυτέκνων, θεσμοθετεί το πολυνομοσχέδιο, προκαλώντας την αντίδραση σωματείων πολυτέκνων αλλά και βουλευτών, ακόμη και από τις τάξεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το νέο επίδομα θα είναι αυξημένο για το 91,8% των δικαιούχων, δηλαδή για 738.000 οικογένειες, καθώς, όπως ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η συντριπτική πλειονότητα των δικαιούχων θα δει μεγάλες αυξήσεις από 75% έως 100%. Μειώσεις από 1,7% έως και 32% θα δει το 6,7% των δικαιούχων, δηλαδή 54.400 οικογένειες τριτέκνων και πολυτέκνων, ενώ χάνουν το επίδομα 12.000 οικογένειες, κυρίως τριτέκνων, με εισοδήματα από 34.000-56.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο 1,5% των δικαιούχων.

Κερδισμένοι βγαίνουν όλοι οι δικαιούχοι της πρώτης εισοδηματικής κατηγορίας που αφορά εισοδήματα έως και 27.000 ευρώ (295.000 οικογένειες), ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών τους, καθώς και οι οικογένειες με ένα έως δύο παιδιά (δηλαδή 682.000), ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης Α21 των δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων για το έτος 2017. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ΑΑΔΕ (σύστημα TAXIS) έως τη Δευτέρα, καθώς δεν θα δοθεί παράταση.

Σε ό,τι αφορά τα προνοιακά επιδόματα, μεταβάλλεται ο φορέας καταβολής τους για την περίοδο Φεβρουάριος - Ιούνιος 2018 για τα άτομα με αναπηρία που υποβάλλουν πρώτη φορά αίτηση ένταξής τους στις προνοιακές παροχές και διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής. Θα συσταθεί στην ΗΔΙΚΑ και θα λειτουργεί στον ΟΓΑ πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και απονομής παροχών, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με τα ΚΕΠΑ και τα Κέντρα Κοινότητας.

«Παράθυρο» για ανατροπές στα βαρέα και ανθυγιεινά

«Παράθυρο» για αλλαγές στο ύψος και στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο ανοίγει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Το υπουργείο Οικονομικών συστήνει επιτροπή, η οποία θα επανασχεδιάσει πλήρως το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο, επηρεάζοντας τις αποδοχές 70.000 δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως εργαζομένων στους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ και στα νοσοκομεία.
Η Επιτροπή Αξιολόγησης Ειδικοτήτων/Κλάδων και Χώρων Εργασίας, για τους οποίους δικαιολογείται η καταβολή του επιδόματος, θα ορίσει τον νέο «χάρτη» καταβολής του και θα υποβάλει πόρισμα (μέσα σε ένα έτος), στο οποίο θα καθορίζονται οι δικαιούχοι, το ύψος και οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Κριτήρια

Εργο της επιτροπής είναι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων, που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών οι οποίες επικρατούν στον χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, τις ουσίες με τις οποίες έρχονται σε επαφή, με τη φύση και το αντικείμενο της απασχόλησής τους, καθώς και με τη διαβάθμιση των υπαγόμενων ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας, ανάλογα με τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι αλλαγές στο επίδομα να επηρεάσουν και το καθεστώς ασφάλισης των βαρέων και ανθυγιεινών (ΒΑΕ), το οποίο ισχύει για 25.000 εργαζομένους στην καθαριότητα των δήμων.
Πάντως, το νέο επίδομα θα δοθεί από το 2019 (το αργότερο έως τον Μάρτιο), ενώ μέχρι την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ το επίδομα θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Α. Μαρίνου

Keywords
πλειστηριασμοι, περιφέρεια αττικής, βουλη, απεργιες, συριζα, επιδοματα, ΔΕΚΟ, σοκ, απεργια, ΚΚΕ, αποσυρση, επιδομα, ααδε, taxis, φεβρουάριος, ηδικα, ογα, κεπα, ΟΤΑ, βαε, κυα, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, καθαρα δευτερα, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, απεργια 1 δεκεμβριου, taxisnet, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ογα επιδοματα, επιδομα παιδιου, κομματα, βγαινουν, πολυνομοσχεδιο, περιφέρεια αττικής, το θεμα, αιτηση, βημα, ηδικα, θεμα, ογα, το βημα, υπουργειο οικονομικων, υψος, αναπηρια, αφορμη, γινεται, δευτερα, δημοσιο, δηλωσεις, δοθει, ευρω, εκθεση, ερχονται, ετος, ευκλειδης, ζωη, ιδιο, ισχυει, κεπα, κυβερνηση, κυα, λογο, νοσοκομεια, οδυσσεας, ορια, ουσιες, παιδια, ρυθμιση, συζητηση, σοκ, συχνοτητα, φεβρουάριος, φυση, φυσικο, φορα, χριστος, ηλεκτρονικα, ιουνιος, υπουργειο, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα