Βουλιάζουν οι έμποροι λόγω χρεών

Βουλιάζουν οι έμποροι λόγω χρεών11.01.2018Οικονομία

Μπορεί στην αγορά να υπάρχει μικρή ανάκαμψη, ωστόσο οι οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία διογκώθηκαν

Tου
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Οι οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να «καίνε» τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας. Μπορεί το λιανεμπόριο να παρουσίασε σημάδια μικρής ανάκαμψης το 2017, τα χρέη όμως των επιχειρήσεων διογκώθηκαν.
Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία στο πρώτο εξάμηνο του 2017 άγγιξαν το 31%, από 29% το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ στο 30% παρέμειναν

τα χρέη των εμπόρων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΣΕΕ, δίνοντας στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση εμπορίου, παραμένει σταθερό το πρόβλημα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό για τις εμπορικές επιχειρήσεις, με τη χρηματοδότηση της πλειονότητας των επιχειρήσεων να γίνεται είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων (87,7%) είτε μέσω προσωπικών κεφαλαίων του ιδιοκτήτη. Παράλληλα, στο πρώτο εξάμηνο του 2017 μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις δεν εξυπηρετούσε το δάνειό της, ποσοστό πάντως μειωμένο συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 (μία στις δύο).

Ο Β. Κορκίδης

«Τα επικίνδυνα πέρασαν, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο να διαμορφωθεί ελαστικότερο πλαίσιο για την ένταξη επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Οπως είπε, από τις 400.000 επιχειρήσεις που υπολογίζει η κυβέρνηση ότι μπορούν να ωφεληθούν από τον μηχανισμό έχουν μπει μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 7.700, με εκείνες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο να μην ξεπερνούν τις 240. Στην ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου αποτυπώνεται αύξηση του κύκλου εργασιών το 2017 κατά 8,7% ενώ και η απασχόληση ενισχύθηκε με 33.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο (οι 30.000 εξ αυτών είναι πλήρους απασχόλησης).

Πέρα απ' αυτό, καταγράφεται αποκλιμάκωση των λουκέτων, με πέντε στις 100 επιχειρήσεις που κλείνουν να επαναδραστηριοποιούνται, είτε σε άλλη περιοχή είτε με άλλο αντικείμενο. Επίσης καταγράφεται η τάση οι νέες επιχειρήσεις να συγκεντρώνονται στα τμήματα των εμπορικών αγορών όπου υπάρχει ήδη δραστηριότητα, δηλαδή στις πιάτσες, αντίθετα με τις δευτερεύουσες αγορές, που σταδιακά ερημώνουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα