Ιράν: Ταραχές με νεκρούς

Ιράν: Ταραχές με νεκρούς 02.01.2018Ειδήσεις

Το πιο εκτεταμένο κίνημα διαμαρτυρίας από το 2009 και η παρέμβαση Τραμπ

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Εν μέσω αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων μπήκε το 2018 στο Ιράν, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τα 11 άτομα, σύμφωνα με την ιρανική δημόσια τηλεόραση.
Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από «ύποπτης προέλευσης πυρά» κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων στην πόλη Τοϊσερκέν στο δυτικό Ιράν, ενώ λίγο νωρίτερα τα ΜΜΕ

είχαν μεταδώσει πως άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στις πόλεις Ιζέχ και Ντορούντ επίσης στα δυτικά της χώρας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε πως στα επισόδια σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός, ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμα τρεις.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί μετά τις ολονύκτιες ταραχές σε πολλές πόλεις -πρόκειται για το πιο εκτεταμένο κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα από το 2009- δήλωσε πως «ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους υποκινητές και τους έκνομους που αποτελούν μια μικρή μειονότητα».

Μπλόκο στο διαδίκτυο

Οι Αρχές πάντως έχουν περιορίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορώντας «κύκλους από το εξωτερικό» για την υποκίνηση των διαδηλώσεων.

Αναφορικά με τα γεγονότα, ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετήθηκε προτρέποντας σε αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, γράφοντας στο twitter πως «το Ιράν αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, παρά την πολύ κακή συμφωνία που πέρασε με την κυβέρνηση Ομπάμα».
«Ο μεγάλος ιρανικός λαός καταπιέζεται εδώ και χρόνια. Πεινάει για τροφή και ελευθερία. Ο πλούτος του Ιράν έχει κατασχεθεί, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό» συνέχισε.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Μυστικών Υπηρεσιών Ιζραελ Κατζ ενθάρρυνε χθες τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες, προσθέτοντας παράλληλα πως «πολιτική της χώρας» του είναι να μην αναμειγνύεται στα εσωτερικά της Τεχεράνης. «Το μόνο που μπορώ να ευχηθώ είναι επιτυχία στον ιρανικό λαό στον αγώνα του για ελευθερία και δημοκρατία» δήλωσε ο Κατζ, μιλώντας στη ραδιοφωνία των ενόπλων δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα