Φεβρουάριος με... άγχος στις τράπεζες

Φεβρουάριος με... άγχος στις τράπεζες08.01.2018Οικονομία

Τα stress tests θα τις φέρουν πάλι ενώπιον των «κόκκινων» δανείων τους. Στα 9,5 δισ. οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες τους

Σε διαδικασία πανευρωπαϊκών stress tests θα βρεθούν ξανά εντός του 2018 οι ελληνικές τράπεζες. Την επόμενη εβδομάδα, μάλιστα, οι Ελληνες τραπεζίτες αναμένεται να ταξιδέψουν στη Φρανκφούρτη προκειμένου να ανιχνεύσουν τις προθέσεις

της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τους όρους διεξαγωγής των επικείμενων τεστ αντοχής.

Τα stress tests θα ξεκινήσουν πιθανότατα τον Φεβρουάριο και θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Απριλίου, ώστε νωρίς μέσα στον Μάιο να έχει βγει το πόρισμα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.

Σίγουρα οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερο σημείο σε σχέση με το 2015, όταν έγιναν τα προηγούμενα τεστ αντοχής. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι όλα ρόδινα. Το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελεί αναμφίβολα ο αριθμός των «κόκκινων» δανείων.

Μπορεί το συνολικό ποσό να έχει μειωθεί από τα 106 δισ. ευρώ στα 100 δισ., αλλά η μείωση αυτή προέκυψε κατά κύριο λόγο από διαγραφές δανείων και όχι από πωλήσεις ή ρυθμίσεις. Το γεγονός άλλωστε ότι πολλά δάνεια δεν προλαβαίνουν να ρυθμιστούν και κοκκινίζουν εκ νέου φανερώνει την αδυναμία των ρυθμίσεων που έχουν επιλεγεί μέχρι στιγμής.

Οι δράσεις

Συνολικά εκτιμάται ότι οι νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν οι τράπεζες κυμαίνονται γύρω στα 9,5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό οι τράπεζες θα επιχειρήσουν να το καλύψουν με μια σειρά δράσεων.
Ποιες είναι αυτές οι δράσεις; Η πώληση όσων θυγατρικών εξωτερικού και εσωτερικού του μη χρηματοοικονομικού τομέα έχουν απομείνει, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η μείωση των προβλέψεων, καθώς και η αύξηση των προ προβλέψεων εσόδων.

Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να υποβληθούν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp) το αργότερο έως τον Αύγουστο του 2018, όταν λήγει το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή τη φορά οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αξιολογηθούν στη βάση της πρόβλεψης μελλοντικών ζημιών με νέο λογιστικό πρότυπο.

Παράλληλα, η ΕΚΤ έχει συστήσει στις τράπεζες την πλήρη κάλυψη από προβλέψεις των δανείων χωρίς εξασφαλίσεις μέσα σε διάστημα δύο ετών από τη χορήγησή τους.

Το αντίστοιχο διάστημα για τα δάνεια με εξασφαλίσεις φτάνει τα εφτά έτη. Για τις ελληνικές τράπεζες οι διαδικασίες θα πρέπει να «τρέξουν» ιδιαίτερα γρήγορα λόγω της προγραμματισμένης για τον Αύγουστο εξόδου από τα Μνημόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα