Αιτήσεις από 18 Ιανουαρίου για το «Επιχειρούμε Εξω»!

Αιτήσεις από 18 Ιανουαρίου για το «Επιχειρούμε Εξω»!08.01.2018Ρεπορτάζ

Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που επιδοτεί δαπάνες μικρομεσαίων για συμμετοχή σε εκθέσεις

Ρεπορτάζ
Β. Παπακωνσταντόπουλος

Από την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα «Επιχειρούμε Εξω», που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες

επιχειρήσεις, και επιδοτεί δαπάνες για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό, με τις προϋποθέσεις πάντως να κρίνονται αυστηρές.

Σε ειδική εκδήλωση στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την έγκριση της επιδότησης συμμετοχής μιας επιχείρησης σε έκθεση. Πολλοί επεσήμαναν ότι είναι αδύνατον να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, καθώς είτε δεν μπορούν να καταβάλουν προκαταβολικά το συνολικό ποσό που απαιτείται για τη συμμετοχή τους σε έκθεση είτε δεν έχουν συμμετάσχει σε άλλη μέχρι σήμερα. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν διαθέσει μικρότερο ποσό του απαιτούμενου 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους σε εξαγωγές προϊόντων ή δεν έχουν τα απαιτούμενα παραστατικά για να αποδείξουν τη φυσική παρουσία τους, με αποτέλεσμα να αποκλείονται.

Κάθε επιχείρηση δύναται να υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης προϋπολογισμού έως 100.000 ευρώ, ενώ η δημόσια επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 50%. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης έχουν κλείσει τουλάχιστον μία διαχειριστική χρήση δωδεκάμηνης διάρκειας και διαθέτουν επιλέξιμους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας, οι οποίοι αφορούν προϊόντα που επιθυμούν να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής τους στις εμπορικές εκθέσεις. Ακόμα, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης παράγουν/μεταποιούν ήδη τα προϊόντα αυτά, αναπτύσσουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα και ποσοστό τουλάχιστον 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους προέρχεται από εξαγωγές προϊόντων που παράγουν/μεταποιούν.

Οι δαπάνες που μπορεί να επιδοτηθούν είναι οι εξής: α) κόστος συμμετοχής και εγγραφής στον κατάλογο της έκθεσης, β) έξοδα μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων της επιχείρησης (μέχρι τέσσερα), γ) ενοίκιο περιπτέρου, κόστος κατασκευής του και ενοικίαση απαιτούμενου εξοπλισμού, δ) κόστος αποστολής και επιστροφής των εκθεμάτων και ε) κόστος σχεδιασμού και μετάφρασης πληροφορικού εντύπου.

Keywords
Τυχαία Θέματα