Απίστευτο! Συνέδριο για τη διαφάνεια με ομιλητές Στουρνάρα και «ορφανά» του Σημίτη

Απίστευτο! Συνέδριο για τη διαφάνεια με ομιλητές Στουρνάρα και «ορφανά» του Σημίτη05.12.2017Παρασκήνιο

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν με αφορμή το 10ο συνέδριο της ΜΚΟ που θέτει το ερώτημα «Γιατί δεν λειτουργούν οι θεσμοί»

Από τη
Μαρία Παναγιώτου

Εάν επρόκειτο για θεατρική παράσταση, θα ταίριαζε απόλυτα να κάνει μια έκτακτη εμφάνιση και

ο Μάρκελλος, ο χαρακτήρας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από τον «Αμλετ». Θα μπορούσε να πάρει θέση στην κεντρική σκηνή και να φωνάξει με τον ανάλογο στόμφο τη διάσημη ατάκα του: «Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας!»

Πρόκειται, όμως, για συνέδριο, και μάλιστα το 10ο Συνέδριο της ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου με θέμα το καυτό ερώτημα «Γιατί δεν λειτουργούν οι θεσμοί;» στην Ελλάδα. Η εν λόγω ΜΚΟ αποτελεί το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), η οποία έχει την έδρα της στο Βερολίνο και κάθε χρόνο συντάσσει μια διάσημη πλέον έκθεση «για την αντίληψη περί της διαφθοράς». Αντιστοίχως, το ελληνικό τμήμα διοργανώνει ετησίως ένα συνέδριο για να διερευνήσει το θέμα... εις βάθος, ενώ ασχολείται και με θέματα όπως «η ακεραιότητα στο ποδόσφαιρο».

Ας μας επιτρέψουν οι διοργανωτές να κάνουμε μερικές βασικές παρατηρήσεις. Πρώτα από όλα, από μία οργάνωση που έχει ως κύριο μέλημά της την προώθηση της διαφάνειας στις χώρες όπου δρα θα περίμενε κανείς περισσότερη... διαφάνεια. Στην ηλεκτρονική σελίδα της, όμως, δεν μπορέσαμε δυστυχώς να βρούμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματά μας. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, ότι «η Διεθνής Διαφάνεια λαμβάνει χρηματοδότηση από ένα μεγάλο εύρος δωρητών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται θεσμικοί φορείς, ιδρύματα, εταιρίες, δωρητές και μεμονωμένα άτομα». Πού είναι, όμως, η λίστα με τους... δωρητές της οργάνωσης; Δεν μπορέσαμε να τη βρούμε πουθενά. Αναζητώντας δε στο σάιτ της έστω τις εκθέσεις με τα πεπραγμένα της, παρατηρήσαμε πως η ανάρτηση των δράσεών της φτάνει ως το σωτήριον έτος 2013. Πραγματικά περίεργο!

Κι ας δούμε τώρα μερικούς από τους ομιλητές που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω συνέδριο. Διαβάζουμε, πρώτο από όλα, το όνομα του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Ας μας συγχωρέσουν οι διοργανωτές, αλλά το όνομα αυτό δεν μας φαίνεται πολύ... ταιριαστό με το θέμα. Ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης είναι υπό έρευνα από τον εισαγγελέα Διαφθοράς αναφορικά με τις κατηγορίες για διαρροή πορίσματος για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ, όπως έχουμε αναδείξει πολλές φορές στην εφημερίδα μας, δρα διαρκώς εκτός του θεσμικού πλαισίου του. Στο θέμα, μάλιστα, έχουν αναφερθεί και έγκριτες εφημερίδες του εξωτερικού, όπως οι «Financial Times», ενώ πρόσφατα κλήθηκε για να καταθέσει στον εισαγγελέα Διαφθοράς και ο εκδότης της «δημοκρατίας» Ι. Ν. Φιλιππάκης.

Διαβάζουμε, επίσης, το όνομα του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου. Ούτε αυτό το όνομα μας φαίνεται πολύ... ταιριαστό με το θέμα. Ο κ. Παγουλάτος συμμετείχε με διάφορους ρόλους στις κυβερνήσεις τόσο του Κώστα Σημίτη όσο και του Λουκά Παπαδήμου, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα μας σε καταστροφικά μονοπάτια, ενώ υπάρχουν και ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη σχετικά με τα έργα και τις ημέρες αυτών των κυβερνήσεων.

Εντύπωση μας προκάλεσε, όμως, και το όνομα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν μας φαίνεται, επίσης, πολύ... ταιριαστό να μετέχουν σε τέτοια συνέδρια πολιτικοί αρχηγοί και μάλιστα κομμάτων που δεν έχουν προσφέρει και τίποτα στο θέμα της διαφάνειας. Εκτός κι αν η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη εξυπηρετεί τις ανάγκες δημοσίων σχέσεων της ΜΚΟ ή κάποιου άλλου εκ των διοργανωτών ή κάποιου άλλου γενικώς, που δεν γνωρίζουμε.

Δεσμευόμαστε, ωστόσο, στους διοργανωτές να παρακολουθήσουμε με ζωηρό ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα