12 μύθοι για την όραση που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

Υπάρχουν αμετάβλητες παραδόσεις που ακολουθούνται προσεκτικά από όλους τους γονείς του κόσμου και μεταφέρονται από γενιά σε γενιά.

Για παράδειγμα, τέτοιες συχνές φράσεις όπως «Μην βάζετε τα γυαλιά κάποιου άλλου γιατί θα τυφλωθείτε!» ή «Μην βλέπετε τόσο πολύ τηλεόραση γιατί θα τυφλωθείτε!»

Αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για τους πιο διαδεδομένους φόβους των γονέων σχετικά με την τύφλωση. Είναι όλα πραγματικά αλήθεια;

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι νερού για να εξετάσουμε εδώ.

Το νερό σε ένα λουτρό ή μια πισίνα μπορεί να είναι επικίνδυνο λόγω του χλωρίου που χρησιμοποιείται
για την απολύμανση του νερού. Οι φθαρμένοι σωλήνες νερού (αν το σπίτι είναι παλιό) μπορεί να είναι η αιτία επιβλαβών μικροοργανισμών στο νερό που μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό ή βακτηριακή επιπεφυκίτιδα. Έτσι είναι καλύτερα να κρατάτε τα μάτια σας κλειστά και προστατευμένα σε αυτή την περίπτωση.Το γλυκό νερό είναι ασφαλές για κολύμπι με ανοιχτά μάτια, αλλά μόνο αν το κάνετε σε οικολογικά καθαρές περιοχές.Μπορείτε να ανοίξετε τα μάτια σας στο θαλασσινό νερό, αλλά η άνεση αυτού θα εξαρτηθεί από το επίπεδο συγκέντρωσης αλατιού. Για παράδειγμα, είναι ευκολότερο να ανοίξετε τα μάτια σας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά στην Μεσόγειο και στην Ερυθρά Θάλασσα δεν θα αισθάνεστε τόσο άνετα λόγο της μεγαλύτερης συγκέντρωσης αλατιού. Πρέπει να το κάνετε σταδιακά, όπως εδώ.

Είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους παιδικούς μύθους. Στην πραγματικότητα, είναι αδύνατο να τυφλωθείτε από τη συγκόλληση, αλλά είναι εύκολο να νιώσετε ένα κάψιμο στα μάτια. Οι συγκολλητές καλύπτουν τα πρόσωπά τους για ένα λόγο: τα προστατεύουν όχι μόνο από τους σπινθήρες, αλλά και από την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ τους λάτρεις των βίντεο παιχνιδιών; Ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους περίπου μία φορά κάθε 2 λεπτά, ενώ ο κανόνας είναι μία φορά κάθε 15-20 δευτερόλεπτα. Όταν καθόμαστε μπροστά σε μια οθόνη, κάνουμε το ίδιο χωρίς να το παρατηρούμε.

Το σπάνιο ανοιγοκλείσιμο των ματιών οδηγεί σε σπάνια ανανέωση της μεμβράνης δακρύων. Ο κερατοειδής στεγνώνει και αρχίζουμε να παραπονιόμαστε για κόπωση, ενόχληση των ματιών, πονοκεφάλους και θολή όραση. Αυτή είναι η μόνη γνωστή βλάβη που οι σύγχρονες οθόνες μπορούν να προκαλέσουν στα μάτια μας.

Η ιδέα ότι η κακή όραση είναι κληρονομική είναι απλά μια παρανόηση. Η προδιάθεση για ασθένειες μπορεί να κληρονομηθεί, αλλά δεν σημαίνει ότι γίνεται απαραίτητα πραγματικότητα. Εξαρτάται από τον τρόπο ζωής, το επάγγελμά σας, τις κακές συνήθειες και το στρες των ματιών.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα γυαλιά είναι ένα σημάδι ότι έχετε χάσει τη μάχη με την κακή σας όραση και έχετε αποδεχτεί τη μοίρα σας. Αλλά, στην πραγματικότητα, η οπτική απλώς βοηθά το μάτι να προσαρμοστεί στην απαραίτητη ευκρίνεια. Αυτό σημαίνει ότι τα γυαλιά δεν είναι μια μηχανή άσκησης ή ένα φάρμακο, αλλά απλά ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να δείτε καθαρά με το ελάττωμα της όρασης που έχετε.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι εάν τρώνε συνεχώς καρότα και μύρτιλα, θα έχουν τέλεια όραση. Αυτό θα ισχύει μόνο αν τρώτε περίπου 6 κιλά καρότα και μερικούς κουβάδες με μύρτιλα την ημέρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλή ιδέα να παίρνουμε βιταμίνες αντ ‘αυτού, οι οποίες δημιουργούνται από εκχυλίσματα αυτών των προϊόντων.

«Εάν αλληθωρίσετε για να κοιτάξετε τη μύτη σας και κάποιος σας τρομάξει εκείνη τη στιγμή, θα παραμείνετε έτσι για πάντα.» Μια γνωστή παιδική πεποίθηση, σωστά; Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εάν αλληθωρίζετε έτσι (και αυτή η κίνηση έχει ακόμη και επιστημονική ονομασία: σύγκλιση), θα προκαλέσετε μόνο δυσάρεστες εντυπώσεις που συνήθως αποδίδονται στη κούραση των ματιών.

Ίσως να μην το παρατηρήσετε, αλλά τα μάτια σας πάντοτε μετακινούνται ελαφρά προς τη μύτη σας όταν κοιτάτε κάτι κοντινό. Και είτε φοβηθείτε εκείνη τη στιγμή είτε όχι, δεν θα παραμείνουν έτσι για πάντα.

Μια ιατρική εφημερίδα περιέγραψε πρόσφατα μια περίεργη περίπτωση: 2 κορίτσια διαμαρτυρήθηκαν για μια προσωρινή επιδείνωση της όρασης τους στο ένα μάτι. Αποδείχθηκε ότι πριν πάνε για ύπνο, και οι δύο βρίσκονταν στο σκοτάδι με τα κινητά τους, με το ένα μάτι σχεδόν κρυμμένο στο μαξιλάρι και το άλλο κοιτάζοντας την οθόνη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ένα μάτι συνήθισε στο φως, ενώ το άλλο έπρεπε να προσαρμοστεί στην αλλαγή του φωτισμού. Αλλά αυτή η συνήθεια δεν επηρέασε την όρασή τους γενικά. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να βλέπουμε τις οθόνες διαφορετικών συσκευών με τουλάχιστον μερικά φώτα αναμμένα, ώστε να αποφύγουμε το πρόσθετο άγχος στα μάτια μας.

Μπορείτε. Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι, οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στη μυωπία, αναπτύσσουν αυτή την ασθένεια με πιο αργό ρυθμό αν διαβάζουν ενώ ξαπλώνουν ανάσκελα.

Η όρασή σας δεν θα επιδεινωθεί ριζικά εάν δοκιμάσετε απλά τα γυαλιά κάποιου άλλου. Αλλά αν τα φορέσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά είδη διαταραχών, από την κόπωση έως τη μυωπία ή την αμβλυωπία.

Είναι απίθανο να τυφλωθείτε, αλλά είναι πολύ εύκολο να πάθετε κάποιο έγκαυμα του κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα). Δεν χρειάζεται καν να κοιτάξετε κατευθείαν στον ήλιο για να το πάθετε αυτό – αρκεί να κοιτάξετε τις αντανακλαστικές επιφάνειες, όπως το χιόνι, την άμμο ή το νερό, που εντείνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Όπως αναφέραμε στην παραπάνω παράγραφο, το χιόνι, χάρη στις ανακλαστικές ιδιότητές του, είναι μάλλον επικίνδυνο για τα μάτια. Μπορεί να αντανακλά έως και το 80% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Έτσι, οι άνθρωποι που φορούν γυαλιά ηλίου κατά τη διάρκεια του ηλιόλουστου χειμώνα, μάλλον καλά κάνουν.

Εκτός αυτού, είναι ακόμη πιο σημαντικό να φοράτε γυαλιά ηλίου το χειμώνα, επειδή είναι σχεδόν αδύνατο να αποφύγετε να κοιτάξετε το χιόνι.

Οι άνθρωποι που ζουν στις βόρειες περιοχές ανάμεσα στον πάγο και το χιόνι, ακολουθούν πάντα αυτόν τον κανόνα. Από την αρχαιότητα, είχαν τα δικά τους γυαλιά ηλίου από ελεφαντόδοντο με ένα φαρδύ άνοιγμα αντί για γυαλί.

© commons.wikimedia

Και, τέλος, εάν αισθάνεστε οποιαδήποτε ενόχληση στα μάτια, είναι καλύτερο να είσαστε ασφαλείς παρά μετανιωμένοι – συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Οι οφθαλμίατροι είναι συχνά οι πρώτοι που ανακαλύπτουν τέτοιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή οι όγκοι του εγκεφάλου.

Πηγή tilestwra.com

Keywords
Τυχαία Θέματα