Βγαίνουν στους δρόμους οι συνταξιούχοι για επικουρικές της πείνας


Σε.... μεγάλο "πονοκέφαλο", εν μέσω κρίσιμης πολιτικής συγκυρίας και "καταποντισμού" των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση-κόλαφο της Public Issue για το βαρόμετρο του Οκτωβρίου, αναδεικνύονται για την κυβέρνηση οι συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι στα "κάγκελα" για τις απανωτές περικοπές, που έχουν δεχτεί από το ασφαλιστικό του Γιώργου Κατρούγκαλου. Την ίδια ώρα δε σοκάρουν τα στοιχεία, που παρέθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας

Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ και τα οποία κάνουν λόγο για νέες συντάξεις χειρίας μόλις 150 ευρώ.

Αδιαμφισβήτητα, η Αριστερά έχασε τους σημαντικότερους ψηφοφόρους της, από τη στιγμή που οι συνταξιούχοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν όρθιοι στους ουρές μπροστά από τα ΑΤΜ, για να λάβουν τα... "αστεία" ποσά, τα οποία έχουν κατατεθεί στους λογαριασμούς τους.

Η μεγάλη "σφαγή" ξεκίνησε χθες, Τετάρτη, όπου λόγω και των αναδρομικών παρακρατήσεων 250.000 συνταξιούχοι πήραν "ψίχουλα" ακόμα και των 20 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το "κύμα" οργής είναι μεγάλο και έτσι οι συνταξιούχοι βγαίνουν σήμερα στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Συγκεκριμένα, έχουν προγραμματίσει για τις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνεται δε πως χθες ομάδα συνταξιούχων "γιούχαρε" τον Γιώργο Κατρούγκαλο σε συνέδριο της Ομοσπονίας των Εργαζομένων του ΙΚΑ. Από την πλευρά του ο υπουργός επιμένει πως οι συντάξεις δεν έχουν κοπεί και εξακολουθεί να διατείνεται ότι εάν αυτές πειραχτούν, θα είναι μόνο για να αυξηθούν.

Σχετικά με την αναδρομική παρακράτηση, επισημαίνεται πως με πρόσφατη νομοθετική διάταξη τέθηκε πλαφόν, προκειμένου να μην μηδενιστούν πολλές επικουρικές συντάξεις. Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι η αναδρομική κράτηση δεν πρέπει να ξεπερνά μηνιαίως το 10% της παροχής στην οποία επιβάλλεται, εφόσον η παροχή αυτή δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μηνιαία αναδρομική κράτηση δεν μπορεί να υπολείπεται των 50 ευρώ. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα υποστούν από αυτόν τον μήνα μειώσεις στις επικουρικές κατ' ελάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής των περικοπών που υπέστησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο (επικουρικές Δημοσίου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο - Οκτώβριο (επικουρικές ιδιωτικού τομέα) καθώς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016. Η πρώτη παρακράτηση των 50 ευρώ θα γίνει από αυτόν τον μήνα και οι επόμενες στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017-Φεβρουαρίου 2017.

Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), Γιώργο Κυριακόπουλο, όσους υπέβαλαν αίτηση από 1η Ιουλίου 2015 μέχρι 12 Μαΐου 2016 δεν υπολογίζεται ούτε το κατώτατο όριο ούτε η εθνική σύνταξη, οδηγώντας σε απώλειες έως και 53%. Επίσης, οι νέες συντάξεις χηρείας θα είναι ακόμα χαμηλότερες, αφού αντί του κατώτατου ορίου που ήταν 430 ευρώ, με το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.

Εξάλλου, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα στοιχεία σε σχέση με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ

-εκκρεμούν 122.147 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις του ΙΚA

-το τελικό έλλειμμα του προϋπολογισμού του ΙΚΑ για το 2016 θα ανέλθει στα περίπου 800 εκατ. ευρώ

-το Μάρτιο του 2016 ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ 1.301.852 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 531.664 μερικής απασχόλησης

-το ΙΚΑ οφείλει από συνεισπραττόμενες εισφορές 1,1 δισ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ και στον ΟΑΕΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα