Ρωσικά μηνύματα

«Όχι» σε χρονοδιαγράμματα και έξωθεν πίεση, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ
«Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών», τόνισε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών

Η Ρωσία θεωρεί, τόσο στο θέμα της Συρίας όσο και του Κυπριακού, ότι το κυριότερο είναι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως αυτά προβλέπονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ, χωρίς αποκλίσεις,

δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη στο να τεθούν χρονοδιαγράμματα, αλλά και στο να υπάρχουν έξωθεν επεμβάσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

«Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και, βεβαίως, είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε.

Αποφασιστικότητα από τη Μόσχα
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ και μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ρωσικής ηγεσίας να στηρίξει την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς αποκλίσεις, με επίτευξη συμφωνίας στα ζητήματα της κυριαρχίας και των εγγυήσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων υπό τον ΟΗΕ. Η Ρωσία, δήλωσε, απορρίπτει κάθε προσπάθεια άσκησης έξωθεν πίεσης ή επιβολής χρονοδιαγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη ρωσική στήριξη στην ελληνοκυπριακή θέση και τόνισε ότι η λύση που η Ελλάδα θεωρεί επιβεβλημένη είναι μια λύση βασισμένη στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στο διεθνές δίκαιο. Υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές εκπτώσεις στα ζητήματα της κυριαρχίας και των εγγυήσεων, επισημαίνοντας πως, αν γίνει κάτι τέτοιο, θα δημιουργηθεί πολύ κακό προηγούμενο για την κυριαρχία όλων των ευρωπαϊκών κρατών και σημείωσε ότι η Ρωσία, με τη στάση της, πρακτικά, στηρίζει και τις ευρωπαϊκές χώρες και την ίδια την ΕΕ.

Σύμπτωση απόψεων
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη σταθερή στάση της Ρωσίας, από τη δημιουργία κιόλας του κυπριακού προβλήματος, υπέρ της κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας. Προσέθεσε ότι, κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδη με τον κ. Λαβρόφ στη Μόσχα, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων, συνεπώς υπάρχει σύμπτωση απόψεων και με την Ελλάδα, όπως είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης και τα περί συνόρων της καρδιάς, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η απάντηση είναι πολύ απλή: σε όλα τα ζητήματα πρέπει να είναι σεβαστό το διεθνές δίκαιο, όπως απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις. Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι η ιστορία της ελληνικής καρδιάς φτάνει μέχρι την Ινδία. Αλλά τα σύνορα της καρδιάς δεν είναι τα σύνορα του διεθνούς δικαίου.

Ο σεβασμός των συνόρων είναι υποχρεωτικός. Η ιστορία, υπογράμμισε, πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, να την αντιμετωπίζει κανείς με σεβασμό και όχι με ασέβεια, να την αντιμετωπίζει κανείς έτσι όπως είναι στην πραγματικότητα και όχι με εκ των υστέρων μυθολογία.

Νέο σχέδιο Ανάν βλέπει το ΚΚΕ
Στο μεταξύ, το ΚΚΕ ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις θέσεις του κόμματος σ

το Κυπριακό. Σύμφωνα με τον ΓΓ του Δημήτρη Κουτσούμπα, «ζητήματα που αφορούν -αυτό που ονομάζουμε- εθνικά θέματα της χώρας, οι προκλητικές δηλώσεις για παράδειγμα, συνεχόμενες το τελευταίο διάστημα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, η αμφισβήτηση του Αιγαίου και των νησιών της πατρίδας μας, όπως επίσης και οι εξελίξεις με το νέο σχέδιο Ανάν, ουσιαστικά σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου που προωθείται αυτό το διάστημα με εντατικούς ρυθμούς, θα πρέπει να μας κάνουν να βρεθούμε ακόμα περισσότερο σαν ελληνική κοινωνία, σαν ελληνικός λαός σε ετοιμότητα, σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση».

Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ μετά τη δημοσιοποίηση των θέσεων του ΚΚΕ για το Κυπριακό, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει δικαίωμα να έχει τις θέσεις του, όπως και το ΚΚΕ υπεύθυνα, σοβαρά και σταθερά αναπτύσσει τις θέσεις του γύρω από το κυπριακό πρόβλημα.

«Μόνο να σας θυμίσω ότι ήταν το ΚΚΕ που μίλησε για το σχέδιο Ανάν, για την ανάγκη να ρωτηθεί και ο κυπριακός λαός και να πει αυτό το στεντόρειο «όχι» που τελικά είπε. Εάν δεν υπήρχε το ΚΚΕ με αυτή του θέση και άλλες δυνάμεις, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εξέλιξη εκείνη την περίοδο. Έτσι και σήμερα.

Ο συμβιβασμός που είχε γίνει για παράδειγμα, ο επώδυνος συμβιβασμός, όπως και το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα της Κύπρου και της Ελλάδας έλεγαν, σε σχέση με τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που ήταν κυρίως θέση της Τουρκίας και του τουρκοκυπριακού «κράτους» διαχρονικά, έφτασε να θεωρείται θέσφατο, θέση αρχής.

Και μάλιστα όχι μόνο αυτό, αλλά να εξελίσσεται σήμερα, στην ουσία, σε διχοτομική λύση, σε δύο συνιστώντα κράτη. Δεν μιλάμε δηλαδή για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά μιλάμε για μία συνομοσπονδία, μιλάμε για δύο κράτη που θα έχουν δικό τους σύνταγμα, δικιά τους σημαία και, βεβαίως, θα είναι επίφαση η ομοσπονδία και η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».
Πηγές: ΚΥΠΕ, ΑΠΕ, ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα