Τρέχουν να προλάβουν το Φεβρουάριο, βάζουν τίτλους τέλους στο αφορολόγητο


Του Αλέξη Ρωμανού

Η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Οκτώβριο. Τώρα στην κυβέρνηση τρέχουν να προλάβουν τον Φεβρουάριο.

Συμφωνία στο Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου πρέπει να αποκλείεται. Ακολουθεί το Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και εάν εκεί έχουμε συμφωνία, η ΕΚΤ θα μπορούσε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου. Το μεθεπόμενο Eurogroup θα γίνει τον Μάρτιο και εάν τότε συμφωνήσουμε, η ποσοτική χαλάρωση θα έλθει με

απόφαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο!

Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα θα χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τον Μάρτιο, γεγονός που θα προκαλέσει οικονομική και πολιτική ασφυξία. Σημειώνεται ότι απαιτείται ένα δίμηνο μετά την αξιολόγηση, για να παρθεί η απόφαση από την ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE.

Το «παράθυρο» στις λίγες πιθανότητες που υπήρχαν για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εντός του Ιανουαρίου έκλεισε οριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι στο επερχόμενο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου «στόχος είναι να καταγραφεί πρόοδος στις συζητήσεις».

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για την πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να αρθούν οι αντιρρήσεις κυρίως από το ΔΝΤ. Αυτή περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι θα… σβήσει και άλλες «κόκκινες γραμμές», όπως τη μείωση του αφορολόγητου που ζητά το ΔΝΤ, καθώς γνωρίζει ότι πρέπει να κλείσει την αξιολόγηση τον Φεβρουάριο ή έστω τον Μάρτιο, διαφορετικά το σκηνικό της "περήφανης διαπραγμάτευσης" του 2015 κινδυνεύει να επαναληφθεί, με το σενάριο των πρόωρων εκλογών να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Υπό το βάρος αυτών των ανησυχιών, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης πέφτει για πρώτη φορά η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου ποσού, κάτω από τα επίπεδα των 8.836 ευρώ, για έναν άγαμο χωρίς παιδιά.

Στόχος η μείωση του… λογαριασμού

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περικόψει τα μέτρα των 4,5 δισ. ευρώ που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γύρω στα 2 δισ. ευρώ. Και αυτό το ποσό των 2 δις. ευρώ μπορεί να το βρει η κυβέρνηση από μία και μόνο κίνηση: Τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ.

Αφορολόγητο: Είναι πολλά τα λεφτά

Τίτλοι τέλους μπαίνουν σε μία ακόμη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών επιμένουν να διαψεύδουν τα περί μείωσης του αφορολόγητου, ο υπουργός οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο για κάτι τέτοιο.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε το αφορολόγητο όριο που υπάρχει τώρα, δεν ξέρω όμως αν θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε. Θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε» είπε ο υπουργός Οικονομίας στα Τρίκαλα.

Όπως είπε ο ίδιος, «πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, γιατί μετά την αξιολόγηση έρχεται η ποσοτική χαλάρωση, κάτι πολύ κρίσιμο για την ρευστότητα των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων».

Η μείωση του αφορολόγητου μπορεί να δώσει αρκετά για να μειωθεί η απόσταση κυβέρνησης- δανειστών.

Αν περάσει του ΔΝΤ που θέλει το αφορολόγητο από τα 8.636 στα 5.000 ευρώ υπολογίζεται ότι το δημόσιο μπορεί να βάζει στα ταμεία έως και 2 δισ. ευρώ ετησίως!

Αν υπάρξει συμβιβασμός και περάσει το ελληνικό σενάριο το αφορολόγητο από 8.636 μειωθεί στα 6.818 ευρώ, τότε μπαίνουν περί το 1 δισ. στα ταμεία του δημοσίου.

Και αυτά α ποσά είναι σίγουρα, καθώς η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων γίνεται από το δημόσιο και ο αναλογούν φόρος κάθε μήνα παρακρατείται στη πηγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα