Γαλλικές εκλογές: Στο Αμόν οι τελευταίες ελπίδες των σοδιαλδημοκρατών


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Επιβεβαιώνοντας τη δημοσκοπική τάση των τελευταίων εβδομάδων, ο Μπενουά Αμόν κατάφερε να κόψει πρώτος το «νήμα» στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για το χρίσμα εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον Απρίλιο.

O 48χρονος, που είχε εκδιωχθεί από την κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ επειδή είχε αντιταχθεί στα μέγτρα λιτότητας, συγκέντρωσε 36,4% έναντι 31,1% του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς και 17,5% του Αρνό Μοντεμπούργκ.

Ήδη από χθες, ο Μοντεμπούργκ

κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τον Αμόν στο δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιανουαρίου, δείχνοντας πως ο Αμόν θα είναι τελικά ο νικητής και ο «εκλεχτός» που θα εκπροσωπήσει το κόμμα των σοσιαλδημοκρατών στην εκλογική διαδικασία του Απριλίου.

Και σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτικών αναλυτών, είναι η καλύτερη ελπίδα του κόμματος για την τρίτη θέση (φυσικά, δεν υπάρχει περίπτωση για τον Αμόν να βρεθεί στις πρώτες δύο θέσεις που θα διεκδικήσουν την προεδρία, αυτές είναι «καπαρωμένες» από τον Φρανσουά Φιγιόν της κεντροδεξιάς και την Μαρίν Λε Πεν της ακροδεξιάς). Ωστόσο, μια υποψηφιότητα του Αμόν θα μπορούσε να κοντράρει τον κεντρώο Μανουέλ Μακρόν για την τρίτη θέση, ειδικότερα στην περίπτωση που ο Αμόν συντηρήσει τις αναφορές που του έχουν δώσει ένα αρκετά πιο «αριστερό» προφίλ από τον Βαλς και τον Μακρόν.

Στα της χθεσινής εκλογικές διαδικασίας και στους υπόλοιπους υποψηφίους, ο Πεγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 6,77%, ο Φρανσουά ντε Ριγκί 3,77%, η Σιλβιά Πινέλ ποσοστό 2% και ο Μπεναμιά ποσοστό 1,02%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η συμμετοχή κινήθηκε «ανάμεσα σε 1,5 και 2 εκατομμύρια ψήφους». Το ποσοστό συμμετοχής είναι μικρότερο από εκείνο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς που διεξήχθη τον Νοέμβριο, αλλά και από τον προκριματικό στο κόμμα των Σοσιαλιστών το 2011.

Στο πρώτο του μήνυμα, ο Αμόν έκανε λόγο για μήνυμα «ελπίδας και ανανέωσης», ενώ ο Μανουέλ Βαλς είπε ότι στον δεύτερο γύρο «προκύπτει μια επιλογή ανάμεσα στην εξασφαλισμένη ήττα και την πιθανή νίκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα