Και ο Τσακαλώτος προειδοποιεί τον Σόιμπλε


Στο ίδιο πλαίσιο με το οποίο Αλέξης Τσίπρας άφησε σαφείς αιχμές προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινήθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που με τη σειρά του "κούνησε το δάχτυλο" προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, λέγοντας έμμεσα πως αν η Ευρωζώνη απειλείται από κάποιον, απειλείται από τη στάση του Βερολίνου.

Σε συνέντευξη του στην "Εφημερίδα των Συντακτών", ο Έλληνας υπουργός

Οικονομικών ανέφερε πως το ευρώ κινδυνεύει από το έλλειμμα δημοκρατίας και απευθυνόμενος στον Σόιμλπε του θυμίζει ένα παλιό αγγλικό ρητό: "Να φοβάσαι αυτό που εύχεσαι". Ο κ. Τσακαλώτος δεν πιστεύει ότι το ευρώ δύο ταχυτήτων αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο και εκφράζει την πεποίθηση ότι χωρίς "δημοκρατικότερη και κοινωνικά δίκαιη λύση, το ευρώ κινδυνεύει".

Υποστηρίζει ότι "βεβαίως και μπορεί να υπάρξει" συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και επισημαίνει ότι "και το ίδιο το ΔΝΤ αφενός πρέπει να έχει το θάρρος της γνώμης του και να πιέσει πραγματικά για ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου να μην έχει παράλογες αξιώσεις που βασίζοντας σε αυθαίρετους υπολογισμούς".

Σε ερώτηση για το ορόσημο της κυβέρνησης σχετικά με το κλείσιμο της β΄αξιολόγησης ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, με το οποίο, όπως εκτιμά, "ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν οι τρεις πυλώνες της τωρινής φάσης της διαπραγμάτευσης: Οι μεταρρυθμίσεις και το δημοσιονομικό κενό εντός του προγράμματος. Η πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτωn μετά το τέλος του προγράμματος. Τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος".

Keywords
Τυχαία Θέματα