Κυβέρνηση σε πανικό και αμηχανία!


Της Βούλας Μαλαίνου

Όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει την αμηχανία της με χαμόγελα, δηλώσεις αισιοδοξίας, ακολουθώντας την τακτική των εντυπώσεων και επιχειρώντας να σηκώσει και πάλι ψηλά το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς», εντούτοις το «μούδιασμα» στο Μαξίμου είναι ευδιάκριτο.

Η εικόνα που περνάει προς τα έξω η κυβέρνηση, είναι ότι έχει χαθεί στη μετάφραση, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι οι δανειστές την έχουν "τυλίξει" στη συμφωνία του περασμένου Μαϊου.

Συνεπώς, κάθε φορά που η Αθήνα πάει να σηκώσει το "γάντι", οι εταίροι της υπενθυμίζουν σε τί έχει βάλει υπογραφή.Εξού και όλη η "γκρίνια" με τον "μποναμά".

Μπορεί το Οικονομικό επιτελείο να επιβεβαιώνει στο εξωτερικό τον έκτακτο χαρακτήρα του εφάπαξ προς τους συνταξιούχους, μπορεί να τονίζει ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει μόνο για ένα χρόνο, ωστόσο οι αστερίσκοι στη συμφωνία Μαϊου είναι δύο και οι θεσμοί τους ξέρουν καλά:

1. Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει για πώς θα μοιράζει τα πλεονάσματα.

2. Κάθε φορά που θα παρουσιάζεται πλεόνασμα, ένα 30% θα πηγαίνει στο χρέος, ένα 30% στα ληξιπρόθεσμα και ακόμη ένα 30% θα δίνεται με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος.

Όπως είχε γράψει ξανά το pagenews.gr, οι εταίροι εγείρουν ενστάσεις, αφενός διότι δεν ενημερώθηκαν για την παροχολογία του Έλληνα πρωθυπουργού και αφετέρου γιατί το πλεόνασμα δεν μοιράστηκε στους κοινωνικά αδύναμους, όπως προβλέπει η συμφωνία, ήτοι σε άστεγους και άνεργους.

Αυτά στην θεωρία. Στην πράξη, φαίνεται πια καθαρά πως η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα είναι το βούτυρο στο ψωμί του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία να τραβήξει και πάλι το «χαρτί» της καθυστέρησης της αξιολόγησης, έτσι ώστε οι οριστικές αποφάσεις για το χρέος, να ληφθούν πολύ μα πολύ αργότερα.

Οι ζυμώσεις στους ευρωπαϊκούς κόλπους τα τελευταία 24ωρα είναι έντονες και φέρουν το στίγμα του κ. Σόιμπλε. Η κόντρα του τελευταίου δε με τον κ. Τσίπρα ολοένα και κορυφώνεται και μάλιστα μεταφέρεται πια σε προσωπικό επίπεδο. Οι εκατέρωθεν «βολές» πέφτουν «βροχή» και από τη μία «γεννάται» η εντύπωση πως ο πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο, από την άλλη πως το μανιφέστο είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Όσον αφορά τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ… τόσο η ακλόνητη στάση του όσο και τα πικρόχολα σχόλια του για την Αριστερά στην Ελλάδα δεν είναι νέο.

Ενδεικτική της σύγχυσης του πρωθυπουργού είναι και η στάση του απέναντι στους αγρότες, οι οποίοι δε ζεσταίνουν τις μηχανές τους για κινητοποιήσεις. Ενώ τους έδιωξε από την αίθουσα, την επομένη τους «έκλεισε το μάτι», θέτοντας ως προτεραιότητα την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ήταν άλλωστε οι βασικοί του ψηφοφόροι.

Ο κ. Τσίπρας έκανε πίσω ως προς τη μετωπική με τον κ. Σόιμπλε. Αφού πρώτα έδωσε «βαριά» απάντηση στη «βόμβα» του Γερμανού ΥΠΟΙΚ «καμία κατανόηση, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι θέλει να βλάψουμε τους συνταξιούχους», στη συνέχεια μέσω του εκπροσώπου του «μάζεψε» τις δηλώσεις του.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε στους κυβερνητικούς συντάκτες στο Μαξίμου ότι όταν ο κ. Τσίπρας είπε ότι «όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου», δεν αναφερόταν στον κ. Σόιμπλε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, τονίζοντας πως οι Ευρωπαίοι αναζοπυρώνουν το ελληνικό ζήτημα για δική τους εσωτερική κατανάλωση, υποβαθμίζοντας το παρασκήνιο, που «βράζει» στους ευρωπαϊκούς κόλπους και «δείχνοντας» τις γερμανικές εκλογές.

Παράλληλα, αφού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, άφησε να εννοηθεί ότι κανένας αρχηγός κράτους στην ευρωπεριφέρεια δεν θέλει την πτώση της κυβέρνησης, με το «βλέμμα» στις εκλογικές αναμετρήσεις που έπονται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προς το παρόν, πάντως, η Αθήνα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, διαβάζοντας την επιστολή των θεσμών, στην οποία αναφέρονται οι γραπτές εγγυήσεις, που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Από το Μαξίμου τονίζεται ότι η απάντηση θα σταλεί πριν τα χριστούγεννα, ενώ επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο της επιστολής είναι «αυστηρό».

Σε κάθε περίπτωση, όσο κυβέρνηση και θεσμοί ασχολούνται με τον "έκτακτο" χαρακτήρα του εφάπαξ και πώς θα γίνει "απόσβεση", σε περίπτωση οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 δεν επιτευχθούν, τόσο χάνεται πολύτιμος χρόνος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το "καμπανάκι" που χτύπησε η Moody's για στάση πληρωμών τον ερχόμενο Ιούλιο, δεν είναι καθόλου τυχαίο, όσο μάλιστα οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν "τρέχουν".

Δεδομένων, συν τοις άλλοις, των κωλυμάτων ως προς τα καυτά εργασιακά, οι διαβουλεύσεις θα ολοκληρωθούν κατά τον Μάρτιο, όταν εξάλλου ο κ. Τσίπρας έθεσε τον χρονικό στόχο για την ένταξη στο QE της ΕΚΤ. Το ζήτημα είναι, αν πράγματι ή αξιολόγηση τραβήξει μέχρι τον Μάρτιο, με ποιά κυβέρνηση θα κλείσει ή θα φτάσει ως εκείνο το χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα