Οκτώ δεξιότητες ζωής που θα μάθετε στο παιδί σας

Ως γονείς θα ήταν λάθος να περιμένουμε ότι το παιδί θα μάθει τα πάντα στις σχολικές αίθουσες, καθώς υπάρχουν ορισμένες δεξιότητες που ένα παιδί μπορεί να μάθει καλύτερα στο σπίτι. Αυτές ονομάζονται «δεξιότητες ζωής» και είναι πολύ σημαντικές για την επιβίωσή των παιδιών στην καθημερινότητα αλλά και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Ποιες είναι οι 8 πιο σημαντικές και πώς μπορούμε να τις διδάξουμε;

Μαγειρική

Και τα αγόρια και τα κορίτσια μπορούν να απολαύσουν την μαγεία της μαγειρικής. Ζητήστε, λοιπόν, από τα παιδιά σας από την νηπιακή κιόλας ηλικία να εμπλακούν μαζί σας στην

κουζίνα και να σας βοηθήσουν. Σταδιακά θα εξοικειωθούν με τη διαδικασία και το μαγείρεμα θα μοιάζει όλο και πιο εύκολο.

Κηπουρική

Αυτή είναι μια δεξιότητα που διδάσκει στα παιδιά να αγαπούν και να σέβονται την φύση, αλλά και να είναι αυτάρκη εάν αυτό ποτέ καταστεί αναγκαίο. Ακόμα κι αν δεν έχετε κήπο, χρησιμοποιήστε το μπαλκόνι σας για να να φυτέψετε λαχανικά, δέντρα και λουλούδια. Δείξτε τους πώς καλλιεργούνται οι σπόροι, πως μεταφυτεύονται τα φυτά, πως οι καιρικές συνθήκες τα επηρεάζουν και πώς μπορούν να τα προστατέψουν ή και να τα γιατρέψουν από αρρώστιες.

Πρώτες βοήθειες

Διδάξτε τα να αξιολογούν ένα τραύμα, να το φροντίζουν σωστά, αλλά και να καλούν βοήθεια όταν κάτι χρειάζεται ιατρική επέμβαση. Μεγαλώνοντας μπορείτε ακόμα να συμμετέχετε μαζί σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών, ώστε να ξέρουν πως να βοηθήσουν άλλους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Μαστορέματα

Εάν παρατηρήσετε τα παιδιά, ανεξαρτήτως φύλου, είναι πάντοτε πρόθυμα να μάθουν πώς είναι από μέσα η τηλεόραση, το πλυντήριο ρούχων, το ραδιόφωνο κοκ. Εκμεταλλευτείτε την έμφυτη περιέργειά τους για να τα διδάξετε πώς να αλλάζουν μια λάμπα, πώς να ξεβουλώνουν μια τουαλέτα, πώς να στηρίζουν ένα ράφι κτλ. Φυσικά, μαζί με τα παραπάνω οφείλετε να τους διδάξετε όσα χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλή κατά τη διαδικασία.

Διαχείριση του χρόνου

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό εφόδιο για την ζωή και τις σχέσεις τους με τους άλλους είναι η σωστή διαχείριση του χρόνου. Ξεκινήστε από μικρή ηλικία να τα διδάσκετε πώς να ντύνονται μόνα τους και να περιποιούνται τον εαυτό τους πριν το σχολείο ή κάποια επίσκεψη, πως να κάνουν τα μαθήματά τους σε προκαθορισμένο χρόνο, πως να υπολογίζουν την χρονική διάρκεια κάθε δραστηριότητας κοκ.

Επιβίωση στη φύση

Μπορεί να πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο δεν θα τους χρειαστεί αλλά ποτέ μην λέτε ποτέ. Πηγαίνετε, λοιπόν, για κάμπινγκ με το παιδί σας, δείξτε του πώς να ανάβει φωτιά, πώς να στήνει μια σκηνή ή πώς να φτιάχνει ένα καταφύγιο, πώς να προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα και πώς να κινείται σε ανώμαλο έδαφος. Να θυμάστε πως μια τέτοια δεξιότητα ζωής χαρίζει στο παιδί αυτοπεποίθηση και ανεξαρτησία.

Καθαριότητα

Το να διατηρεί τον εαυτό του και τον χώρο του καθαρό είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του. Ξεκινήστε δείχνοντας του πώς να τακτοποιεί τα παιχνίδια του και καθώς τα χρόνια περνούν διδάξτε το να ξεσκονίζει, να σκουπίζει, να σφουγγαρίζει, να βάζει πλυντήριο, να σιδερώνει κοκ.

Άμυνα

Δεν μπορείτε να είστε διαρκώς με το παιδί σας για να το προστατεύετε από τις δυσάρεστες εκπλήξεις της ζωής, για αυτό και πρέπει να του μάθετε τρόπους άμυνας. Ξεκινήστε να του διδάσκετε πώς να παραμένει ασφαλές από γνωστούς και αγνώστους, μάθετέ του τον κανόνα των εσωρούχων και γράψτε το σε κάποια δραστηριότητα δεξιοτήτων άμυνας, όπως για παράδειγμα καράτε. Τέτοια μαθήματα όχι μόνο θα επιτρέψουν στο παιδί σας να αποτρέψει οποιαδήποτε ξαφνική επίθεση, αλλά θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της συνολικής σκέψης του.

Πηγή: HappyParenting.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα