Τι ακούσαμε στην Ημερίδα για την Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2016 διοργανώθηκε από το Σύλλογο Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” η Επιστημονική Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Μυελογενής Λευχαιμίας. Το doctoranytime φυσικά βρέθηκε εκεί για να παρακολουθήσει τις ενδιαφέρουσες ομιλίες από γιατρούς και ασθενείς σχετικά με την χρόνια αυτή νόσο και να μάθει περισσότερα για αυτή.

Τι είναι η Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία;


Η Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ή ΧΜΛ) είναι μια αιματολογική κακοήθεια, στην οποία διαταράσσεται η διαφοροποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων, με

αποτέλεσμα να εμφανίζεται αυξημένος αριθμός ανώριμων λευκοκυττάρων στο περιφερικό αίμα. Βασικό αίτιο της νόσου είναι ένα ελαττωματικό χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα Φιλαδέλφειας, το οποίο εντοπίζεται τουλάχιστον στο 95% των ασθενών και αποτελεί την ταυτότητα της νόσου.

Η ΧΜΛ είναι μία από τις τέσσερις συνηθέστερες μορφές λευχαιμίας. Η χρόνια φάση της νόσου αποτελεί και το αρχικό της στάδιο, το οποίο συχνά δεν συνοδεύεται από εμφανή συμπτώματα. Οι ασθενείς, όμως, αν δεν λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να παρουσιαστούν όγκοι εκτός του μυελού των οστών, απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις όπως και αναιμία και σοβαρές αμορραγίες. Αυτές οι θεραπείες, όμως, είναι αρκετά βαριές που καταπονούν συχνά τον οργανισμό του ανθρώπου.

Τι είναι το Κ.Ε.Φ.Ι.;

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Τι συζητήθηκε στην Ημερίδα;

Οι ομιλίες της Επιστημονικής Ημερίδας ήταν μοναδικές, ενώ ξεχώρισαν τα ειλικρινή λόγια ασθενών για τις προσωπικές τους εμπειρίες με τη ΧΜΛ, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Ο πρώτος πανικός της διάγνωσης ήταν για εκείνους η μεγαλύτερη δυσκολία που έπρεπε να ξεπεράσουν, κυρίως λόγω της έλλειψης σωστής ενημέρωσης σχετικά με τον συγκεκριμένο τύπο λευχαιμίας, καθώς αυτόματα σκέφτηκαν τον θάνατο. Η υποστήριξη, όμως, από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, η θετική ψυχολογία και φυσικά η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι όσα χρειάζονται οι ασθενείς για διατηρήσουν την φυσιολογική τους καθημερινότητα.
Ταυτόχρονα, όμως, η πλειοψηφία των ασθενών έχει τη δύναμη να βλέπει την θετική όψη της ζωής με τη νόσο, ειδικά με την πολύ σημαντική υποστήριξη από τον Σύλλογο “Κ.Ε.Φ.Ι.”. Η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Γραμματόγλου μίλησε στο doctoranytime για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την στήριξη και βοήθεια των ανθρώπων με ΧΜΛ:

“Αγκαλιάζοντας την κοινότητα των ασθενών με ΧΜΛ, εκτός από την εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη ΧΜΛ, το ΚΕΦΙ έχει ξεκινήσει στοχευμένες ενημερωτικές δράσεις και τη διανομή έντυπου υλικού σε αιματολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα. Επίσης, έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης των ασθενών, που στόχο έχει, όχι μόνο την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η διάγνωση του καρκίνου, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Προσπαθούμε να βγάλουμε τους ασθενείς από τα σπίτια και να τους πείσουμε ότι η καταβολή του σώματος λόγω των θεραπειών δεν είναι ικανή να καταβάλει και την ψυχή του ανθρώπου, κάτι που αποδεικνύει η παρουσία και η δραστηριότητα όλων εμάς, που ζήσαμε τον καρκίνο.”

The post Τι ακούσαμε στην Ημερίδα για την Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία appeared first on Doctoranytime Blog | Ενημέρωση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα