Συναισθηματική υπερφαγία: Πως θα την αντιμετωπίσετε

Γράφει η Πρατικάκη Βέρα, Ψυχολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Aναρωτιέστε ποτέ γιατί δεν μπορείτε να τρώτε μόνο όταν πεινάτε και να σταματάτε όταν χορταίνετε; Οι περισσότεροι δεν ξέρουν πότε χορταίνουν και πότε τρώνε παραπάνω. Με άλλα λόγια, δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την πραγματική πείνα από την επιθυμία και τη λιγούρα. Είναι όμως τρεις έννοιες πολύ διαφορετικές και με την εξάσκηση δεν είναι δύσκολο να ξέρουμε τι νιώθουμε κάθε φορά.

Ποιες λοιπόν είναι οι διαφορές τους;

Πεινα:

Το αίσθημα της πείνας προκύπτει όταν δεν έχετε φάει για πολλές ώρες και νιώθετε το στομάχι

σας να είναι άδειο και να γουργουρίζει

Επιθυμία:

Η επιθυμία εμφανίζεται όταν έχετε φάει ένα κανονικό γεύμα, αλλά θέλετε να συνεχίσετε να τρώτε λίγο ακόμα.

Λιγούρα:

Η λιγούρα είναι όταν έχετε μια πάρα πολύ έντονη επιθυμία που μοιάζει ακόμα και με ορμή να φάτε, η οποία συνοδεύεται από μια αίσθηση πίεσης και από μια αίσθηση ότι κάτι σας λείπει στο στόμα σας. Συνήθως αφορά την επιθυμία σας να φάτε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

Να θυμάστε ότι από 20 λεπτά μέχρι περίπου και 3 ώρες μετά από κάποιο γεύμα, οποιαδήποτε επιθυμία να φάτε δεν οφείλεται συνήθως σε πείνα.

Για να καταλάβετε την διαφορά βιωματικά μπορείτε να διαλέξετε μια μέρα και να κάνετε το εξής:

Πριν από κάθε γεύμα παρατηρήστε πως νιώθει το στομάχι σας και καταγράψτε το. Σημειώστε το αίσθημα στο στομάχι σας και το βαθμό της πείνας πριν από το γεύμα, αμέσως μετά και 20 λεπτά μετά.

Αφού το κάνετε αυτό για μια-δυο μέρες θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να τα διαχωρίζετε. Αν δεν είστε σίγουροι, επαναλάβετε την διαδικασία όσες φορές χρειαστεί.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθετε να διαχωρίζετε το ‘χρειάζομαι’ από το ‘θέλω’. Όταν πραγματικά πεινάτε, τότε χρειάζεστε κανονική τροφή. Όταν πρόκειται για μια επιθυμία ή μια λιγούρα, τότε η ανάγκη σας είναι μάλλον περισσότερο συναισθηματική. Δεν χρειάζεται επομένως να καταφύγετε στο φαγητό. Βρείτε ποια συναισθηματική σας ανάγκη έχει ενεργοποιηθεί και πως μπορείτε να την καλύψετε.

The post Συναισθηματική υπερφαγία: Πως θα την αντιμετωπίσετε appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα