Καλλιέργεια κολπικού υγρού: Απλή αλλά θαυματουργή

Τσούξιμο, φαγούρα, πόνος, αυξημένα υγρά…Αν εμφανίσετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά, τότε καλό θα είναι να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας, που το πιθανότερο είναι να σας πει να κάνετε μια καλλιέργεια κολπικού υγρού.

Μη σας φοβίζει η περιγραφή. Πρόκειται για μια μικροβιολογική εξέταση γρήγορη και εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη, που μας βοηθάει να βρούμε το μικρόβιο που φταίει για τη φλεγμονή που μας ταλαιπωρεί. Με αυτή μπορούμε να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών στον κόλπο (αερόβιων και αναερόβιων) που μπορεί να ευθύνονται για κολπίτιδα και

τραχηλίτιδα, όπως μύκητες, τριχομονάδες και Gardnerellavaginallis, αλλά και για σεξουαλικά μεταδιδόμενες μικροβιακές λοιμώξεις, με ύπαρξη μικροβίων όπως χλαμύδια, μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα. Ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα συστήσει στην ασθενή να κάνει αυτή την εξέταση αν η ασθενής εμφανίζει κάποια από τα συμπτώματα που προαναφέραμε. Αν την πραγματοποιήσει ο ίδιος, μετά θα στείλει το δείγμα σε μικροβιολογικό εργαστήριο. Αν πάλι την εξέταση την κάνει ο μικροβιολόγος, μετά η ασθενής θα πρέπει να πάει στο Γυναικολόγο της με τα αποτελέσματα για να πάρει την κατάλληλη θεραπεία.

Η διαδικασία είναι απλή: Κατά την εξέταση, ο ιατρός παίρνει ένα επίχρισμα από τον κόλπο, με τη βοήθεια ενός εργαλείου που μοιάζει με μακριά μπατονέτα.. Έπειτα, το δείγμα αφήνεται για 2 ημέρες σε ευνοϊκές για τους μικροοργανισμούς συνθήκες ( θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου, που είναι η θερμοκρασία του σώματος), έτσι ώστε να αναπτυχθούν τυχόν μικρόβια που υπάρχουν. Έτσι, ο μικροβιολόγος μπορεί να τα αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει τα παθολογικά από εκείνα της φυσιολογικής χλωρίδας.

Εάν εντοπιστούν παθογόνα μικρόβια, μπορεί να γίνει συμπληρωματικά και αντιβιόγραμμα, ώστε να ελεγχθεί σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα τα συγκεκριμένα μικρόβια, και έτσι να μπορέσει ο Γυναικολόγος να δώσει στην ασθενή το καταλληλότερο αντιβιοτικό. Σε περίπτωση θετικής καλλιέργειας σε μύκητες, ζητείται να γίνει αντιμυκητόγραμμα.

Η καλλιέργεια πρέπει να γίνεται την 12-15 ημέρα του κύκλου και τα αποτελέσματα δίνονται συνήθως μετά από 2-3 εργάσιμες ημέρες.

The post Καλλιέργεια κολπικού υγρού: Απλή αλλά θαυματουργή appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα