Οι κίνδυνοι στην υγεία μας από το κάπνισμα

Γράφει ο Μπούρας Αθανάσιος, Παθολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας από το κάπνισμα υπάρχει σημαντική πληροφόρηση του κοινού. Όμως, για τους επίσης σοβαρούς κινδύνους από το παθητικό κάπνισμα, ιδίως στα άτομα που εργάζονται σε καπνιστικό περιβάλλον, δεν έχει δοθεί η δέουσα έμφαση.

Ο καπνός από τα τσιγάρα αποτελεί τον Νο 1 επικίνδυνο ρύπο στα σπίτια, στην εργασία μας και στους χώρους που συχνάζουμε. Από μελέτη σε Πανελλήνια κλίμακα διαπιστώθηκε ότι στους εργασιακούς χώρους το 38% των μη καπνιστών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Δυστυχώς στην Ελλάδα είμαστε στο κάπνισμα πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, και το ίδιο επίσης διαπιστώθηκε σε μελέτες για το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή δύο δίδυμες πρωτιές (!).

Έχει επικυρωθεί από τη Βουλή και έγινε Νόμος το περίφημο FCTC, που έχει επίσης επικυρωθεί από 167 χώρες. Πρόσφατα στη Βουλή των Ελλήνων ψηφίστηκε ο Νόμος 3730/08 που αποτελεί και Κοινοτική οδηγία για την αυστηρή τήρηση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλες τις Κρατικές Υπηρεσίες και Δημόσιους χώρους.

Αποδεδειγμένα το κάπνισμα βλάπτει λίγο ή πολύ όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Μειώνει τη ζωή που θα ζούσαμε τουλάχιστον κατά 5 χρόνια και βλάπτει ΟΛΟΥΣ μας, μικρούς και μεγάλους. Να τονίσουμε εδώ ότι οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο τους καπνιστές αλλά και τους ΠΑΘΗΤΙΚΟΥΣ καπνιστές.

Στους ΕΝΗΛΙΚΕΣ:Προκαλεί την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), μη αναστρέψιμη νόσο, 4η αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο και μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας με σοβαρά ενοχλήματα για τον άρρωστο (δύσπνοια, βήχας, μειωμένες δραστηριότητες κλπ).Προκαλεί αρτηριοσκλήρυνση, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ισχαιμία, έμφραγμα μυοκαρδίου, απόφραξη των αρτηριών και εγκεφαλικά επεισόδια.Ο Καρκίνος του Πνεύμονα: σχετίζεται σαφώς με τον αριθμό τσιγάρων και την ηλικία έναρξης του καπνίσματος. Επίσης, δημιουργεί καρκίνο του στόματος, λάρυγγα, οισοφάγου, στομάχου, ουροδόχου κύστεως, δέρματος κ.λπ.Οφθαλμοί: Ο καταρράκτης είναι 40% συχνότερος. Επίσης σε καπνιστές η εκφύλιση της ώχρας κηλίδας είναι 2-3 φορές συχνότερη και αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.Εξασθένηση του Ανοσολογικού Συστήματος.Ρυτίδωση δέρματος. Απώλεια μαλλιών.Μείωση ακοής: Αθηροσκλήρυνση των αγγείων, συχνότερες ωτίτιδες.Μείωση της όσφρησης και της γεύσης.Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη.Το κάπνισμα σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι και στο δωδεκαδάκτυλο και την οστεοπόρωση.Στοματική κοιλότητα: χρωματισμός δοντιών, ουλίτιδα, κακοσμία, πρόωρη απώλεια δοντιών και λευκοπλακία (προκαρκινική νόσος).Από μελέτες στις ΗΠΑ και την Αγγλία φαίνεται ότι το κάπνισμα μειώνει τη μνήμη και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.Οι γυναίκες κινδυνεύουν με στειρότητα και πρόωρη εμμηνόπαυση. Επηρεάζει αρνητικά και τη γονιμότητα των ανδρών.

The post Οι κίνδυνοι στην υγεία μας από το κάπνισμα appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα